În primul an de mandat: 5 proiecte întocmite, altul în lucru

Vasile Marculet, primar Timisesti 1

* Convorbire cu Vasile Mărculeţ, primarul comunei Timişeşti

Rep.: A trecut mai bine de un an de când aţi fost învestit în funcţia de primar, în primul mandat. Ce aţi găsit atunci în primărie?

Vasile Mărculeţ: Multe arierate, suma totală se ridica la vreo  270.000 lei. Arierate care au fost achitate în tot acest timp. Erau acumulate mai multe feluri de datorii, nu doar cele provenite din lucrări de investiţii realizate şi neplătite.

Rep.: Anul acesta aţi plecat la drum cu buget propriu. Ce v-aţi propus ca priorităţi investiţionale? Cum aţi gospodărit resursele financiare, atâtea câte sunt?

V.M.: Ne-am orientat, mai întâi, spre plata utilităţilor şi a salariilor. Apoi, banii i-am alocat întocmirii proiectelor. Ele sunt cele care pot aduce bani în comunitate. Am avut în atenţie mai multe domenii, dar cu precădere accesarea fondurilor europene. Primul proiect  la care am lucrat vizează extinderea reţelei de alimentare cu apă.

Re.: Daţi-ne mai multe detalii, vă rog!

V.M.: Noi avem sistem centralizat de alimentare cu apă în satele Timişeşti, Preoteşti şi Plăieşu. Dorim să facem extinderea alimentării cu apă şi  în satele Dumbrava şi Zvorăneşti. Pentru realizarea acestei investiţii, ne bazăm pe accesarea fondurilor europene. Proiectul este întocmit, fiind astfel pregătit pentru anul viitor, când se va da din nou drumul finanţărilor europene destinate dezvoltării spaţiului rural.

Rep.: Alte proiecte aflate  în lucru?

V.M.: Avem mai multe, unele sunt deja întocmite. Mă refer, în primul rând, la cel de reabilitare şi modernizare a Şcolii Timişeşti. Era de nevoie de această investiţie, că sunt multe lipsuri acolo. Ne mai trebuie o sală de clasă, trebuie făcută şi termoizolaţia clădirii. În proiect este prinsă şi realizarea sistemul de încălzire centrală. Totodată se va face şi extinderea spaţiului de şcolarizare. Mizăm tot pe bani europeni şi pentru realizarea acestor investiţii. Alte două proiecte, care sunt şi ele întocmite, vizează reabilitarea şi modernizarea dispensarului medical-uman şi a căminului cultural. Acum lucrăm la proiectul privind asfaltarea drumurilor din comuna Timişeşti. În total, avem 5 proiecte întomite, cel de al şaselea fiind acum în lucru. Am pornit de la ideea că este bine să avem proiectele întocmite, să fie pregătite pentru momentul când se va da iarăşi drumul finanţărilor europene, începând din anul 2014 încolo.

Rep.: Comuna Timişeşti face parte dintr-un Grup de Acţiune Locală?

V.M.: Acum, da! Împreună cu alte comune vecine am înfiinţat un GAL, a ieşit şi hotărârea judecătorească. Este vorba de GAL „Ţinutul Zimbrilor”, din care fac parte localităţile nemţene Vânători, Agapia, Răuceşti, Timişeşti, Brusturi şi comuna Cristeşti din judeţul Iaşi. Cu toţii ne-am ocupat de înfiinţarea GAL-ului, dar mai cu seamă Adriana Petrariu, primăriţa de la Vânători-Neamţ.

Rep.: Înainte de a fi ales primar, aţi lucrat în mediul privat. Unde e mai uşor?

V.M.: La primărie treaba merge mai greu decât în sistemul privat. Este părerea mea. Procedurile sunt mai complicate, sistemul este mai greoi, birocraţie multă şi legislaţie foarte stufoasă. Toate acestea, corelate cu lipsa de bani, fac viaţa mai grea în administraţia publică locală decât într-o firmă privată.

Tina CONDREA