Primarul Ștefan, nemulțumit de actualul proiect de descentralizare.

stefan
*”E un cadou oferit preşedinţilor de consilii judeţene”

Primarul Gheorghe Ștefan consideră că actualul proiect de descentralizare administrativă este inechitabil pentru orașe și municipii și că favorizează președinții de consilii județene.
Primarul de Piatra Neamț consideră că o decentralizare justă ar fi trebuit să acorde mai multe atribuții și pârghii administrative-financiare primarilor, ca demnitari mai apropiați de problemele directe ale cetățenilor.
„Asta nu e descentralizare, e centralizare la nivel local. Descentralizarea avea rolul să apropie cetăţeanul de decizie. Cel mai aproape de cetăţean e primarul. Omul se ducea înainte la prefectură şi se duce acum la Consiliul Judeţean, e aceeaşi distanţa parcursă, e acelaşi lucru”, a declarat Ștefan.
„Descentralizarea respectivă e un cadou oferit preşedinţilor de consilii judeţene, dar preşedinţii de consilii nu ies niciodată, dacă nu au primari care să-i sprijine”, a comentat Ștefan.
Întâmplător sau nu, actualul proiect de descentralizare a început să fie numit deja ”Legea Dragnea”, adică să aibă numele celui care este secretar general PSD și unul din importanții decidenți USL. Ori de la USL sunt marea majoritate a președinților de consilii județene din țară.
Culmea este că la fel ca Gheorghe Ștefan văd respectivul proiect de lege chiar și primari din PSD. Unul din cei mai cunoscuți primari social-democrați care este și lider la nivel național al partidului este Gheorghe Nichita (edilul de la Iași) care este și el foarte tranșant: „De la o primă lectură în diagonală, se vede foarte clar că revin foarte multe competenţe şi responsabilităţi Consiliilor Judeţene şi în special preşedinţilor acestor instituţii, în detrimentul primăriilor municipiilor reşedinţă de judeţ”.
Și alți primari nemțeni consideră că respectivul proiect de lege nu e deloc corect în forma actuală. ”Această structură de descentralizare nu este chiar foarte corectă. Simt că în acest moment parcă sunt duși primarii sub autoritatea preşedintelui Consiliului Judeţean, pentru că foarte multe instituții județene vor fi subordonate CJ. Ori legea 215 vorbește despre raporturi de colaborare nu de subordonare între primării și consilii județene, deci, din punctul meu de vedere, proiectul legii de descentralizare vine în conflict cu legea administrației publice locale. Până acum, dacă o instituție nu trata corect o primărie, reclamam la minister. Acum trebuie să mergem cu căciula în mână la Consiliul Județean. Nu, nu e bine… dar să nu-mi dați numele în ziar că poate vor ține minte mai apoi și voi avea de suferit”, a precizat un primar PSD al unei comune din Neamț.
Culmea este că nici președintele CJ Neamț, Culiță Tărâță, nu vede această descentralizare producându-se prea repede. În diverse ocazii, alesul județean și-a exprimat scepticismul cu privire la viteza cu care va fi pus în practică această reformă administrativă, inclusive din cauză că, per total, ar fi nevoie și de modificarea Constituției. Deocamdată însă, guvernanții au început să facă primii pași din acest proces amplu, demarând procedurile de trecere în subordinea consiliilor județene a unor instituții descentralizate, operațiune care poate fi executată în cadrul actualelor prevederi legislative.

D. VINCA