Primarul Iulian Găină, despre Noul Cod Silvic

păduri

*Cum e acum, nu-i rău în totalitate

*Unele prevederi sunt catastrofale!

*Nu este în folosul omului simplu!

*La Tarcău nu voi accepta să se facă depozite!

*Ştie ce zice, că a făcut parte din comisia de elaborare

Noul Cod Silvic ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014. Depinde cât va sta în Parlament, unde este trimis pentru dezbatere şi aprobare. Noul Cod Silvic aduce măsuri radicale, care vor fi canalizate pe patru direcţii: exploatarea rațională a pădurilor, înăsprirea pedepselor pentru furtul de lemn, gestionarea eficientă și durabilă a micilor proprietăți și identificarea de pârghii economice pentru descurajarea exportului de bușteni. Proiectul Noului Cod Silvic include prevederi pentru limitarea drepturilor de exploatare a marilor companii şi descurajarea exportului de lemn neprelucrat, pază obligatorie, interzicerea transportului de lemne pe timpul nopții și reducerea valabilității avizelor de însoţire a mărfii, dar și compensații pentru proprietarii de păduri care se află pe raza unor rezervații naturale.

Noul Cod Silvic şi-a propus să stopeze tăierile ilegale de păduri prin sancţiuni înăsprite şi controale mai severe. Prin aplicarea acestui act normativ se  preconizează o scădere a  furtului de masă lemnoasă cu 60-70 la sută. Conform estimărilor Curţii de Conturi, în perioada 1990-2012, volumul total al tăierilor ilegale din fondul forestier de stat şi privat din România acoperă o suprafaţă de peste 360.000 de hectare, iar prejudiciul total estimat depăşeşte 6 miliarde de euro. Dacă se aplică procentul scontat pentru diminuarea furtului de masă lemnoasă, Noul Cod Silvic ar face o economie de peste 4 miliarde euro!

Până să intre în vigoare, am dorit să aflăm opiniile celor care, într-un fel sau altul, au legătură cu prevederile Noului Cod Silvic. Invitatul nostru este acum Iulian Găină, primarul comunei Tarcău.  Alegerea n-a fost întâmplătoare. Practic, întreaga comună  se află la margine de pădure. Apoi, dumnealui a făcut parte din Comisia de elaborare a Noului Cod Silvic.  În plus, meseria de bază  îl „leagă”de pădure şi exploatarea ei.”Dacă Noul Cod Silvic se aprobă aşa cum este acum, nu pot să spun că, în totalitate, este rău. Dar nu rezolvă ceea ce se vrea. Darea în primire către Silvic a întregii masei lemnoase, inclusiv aducerea la drum auto, este cea mai mare prostie. Nu au personal care să deservească această activitate, nu au specialişti, nu pot exploata, nu au spaţii de depozitare a lemnului. Va fi o catastrofă! Vă spun, pe raza comunei Tarcău, nu voi accepta să se facă depozite pentru zeci de mii de metri cubi de  masă lemnoasă. Nu voi permite aşa ceva! Nu pot să stau cu teama căderii  drobului de sare asupra locuitorilor comunei…Mă refer la eventualele viituri care pot antrena materialul lemnos din acele depozite. Asta ar putea duce la o catastrofă.”

Până se vor face acele depozite va mai trece ceva vreme. În Noul Cod Silvic se prevede că această măsură va intra în vigoare progresiv, pentru jumătate din masa lemnoasă, de la 1 ianuarie 2014, şi pentru cealaltă jumătate, de la 1 ianuarie 2015, pentru a se asigura timpul necesar realizării rampelor şi depozitelor. În acest moment, în România, doar 30 la sută din masa lemnoasă se vinde în rampe şi depozite special amenajate. Până atunci, cei care au mai mult de suferit sunt oamenii care, deşi au în proprietate un petec de pădure, nu pot face rost de lemnele de foc atât de necesare în sezonul rece. Depozitele nu-s făcute, iar ei n-au voie să mai intre în pădure. Nu va mai fi permisă vânzarea lemnului „pe picior”, cum  se spune în limbajul de specialitate. „Noul Cod Silvic nu este în folosul omului simpul. Spun asta, cu toate că am participat în comisia de elaborare  a acestui act normativ. Dar nu au luat de bune propunerile pe care le-am făcut. Eu am crescut o dată cu pădurea, am văzut profesionişti adevăraţi care ştiau cum să gestioneze pădurea. Acum, sunt foarte mulţi care habar n-au pe ce lume trăiesc, dar fac exploatare de masă lemoasă sau silvicultură. Nu toţi! Acum, pregătirea contează mai puţin, specialiştii sunt daţi deoparte, vin cei care sunt doldora de bani”…

Adevărul e că Noul Cod silvic  vine cu  modificări radicale, care vor deranja foarte multă lume. Unele  sunt de-a dreptul aberante! Salvarea ar putea veni de la Parlament, unde este acum trimis Noul Cod Silvic. Aici se poate veni cu propuneri care pot „însănătoşi” Codul Silvic. Dar, când e vorba de pădure, cu siguranţă, vor fi şi foarte multe interese, care pot dăuna…sănătăţii codrului.

Tina CONDREA