Primarul Iliuță trimis de Prefectură în brațele A.N.I.

Vasile-Iliuta-primar-Borlesti_resize

 Un necaz nu vine niciodată singur – cam asta ar putea spune primarul de Borlești, Vasile Iliuță, când va afla că Prefectura Neamț i-a trimis cazul la Agenția Națională de Integritate (A.N.I.).

Surse neoficiale au confirmat pentru ziarul Ceahlăul faptul că la finele săptămânii trecute, dosarul referitor la presupusa incompatibilitate a primarului Iliuță a fost remis de Prefectura Neamț către instituția văzută ca un bau-bau de mulți aleși locali. Printr-o adresă special, Prefectura Neamț a cerut A.N.I. să clarifice două lucruri: 1. Dacă instituția nemțeană care reprezintă Guvernul în teritoriu este perfect îndrituită să ia o decizie pe caz?; 2. Dacă e așa, care e recomandarea A.N.I.?

Altfel spus, prefectul de Neamț a optat pentru soluția de mijloc (din cele 3 expuse în ediția de sâmbătă a cotidianului nostru) și ca să nu fie discuții sau să dea apă la moară celor care ar putea aduce de partizanat politic, a acționat precum Pilat din Pont.

Dacă A.N.I. va spune că primarul Iliuță a precum fulgul de nea, Prefectura va fi obligată să dea o soluție de ”albire”. Dacă însă de la A.N.I. va venit o decizie negativă referitoare la soarta primarului de Borlești, atunci Prefectul de Neamț nu va putea scrie și semna decât o decizie seacă de ”out!”.

În mod normal, răspunsul de la A.N.I. nu ar trebui să vină mai târziu de o săptămână – două.

Acuzația referitoare la incompatibilitatea primarului Iliuță pleacă de la faptul că acesta ar fi fost în paralel cu calitatea de edil și membru în Consiliul de Administrație al unei Școli din comună. Lipsește dispoziția de primar referitoare la această desemnare dar a apărut o adresă care are ștampila Primăriei și semnăturile secretarului comunei și chiar a primarului prin care școala respectivă era anunțată că reprezentantul primarului este… chiar primarul.

Vasile Iliuță se apără spunând că lipsa dispoziției și faptul că el nu a participat la ședințe ar lovi de nulitate adresa respectivă. El nu neagă că a semnat acea adresă dar vine cu explicația clasică, cea a semnăturii date… ca primarul: „Era la scurt timp după alegeri. Nu-mi aduc aminte când am semnat. Nu neg semnătura însă cred că mi-a dat-o doamna secretară printre alte hârtii și văzând că e și semnătura dumneai am avut încredere și am semnat și eu. Dacă știam la ce se ajunge… Doar, până la urmă, secretarul unei comune de asta vine la muncă, să aprecieze ce este legal și ce nu! Noi, primarii, dăm extemporal în fața cetățenilor la fiecare patru ani. Secretarii sunt pe funcții, au stabilitate, dar ar trebui și ei să răspundă pentru ce recomandări fac, pentru ce semnează. Acum, vă spun sincer, stau și mă întreb dacă pe acest caz, la doamna secretară de la Borlești, vorbim despre neștiință, despre o scăpare sau o fi ceva mai grav de atât, o premeditare…”

Primarul Iliuță este însă încrezător și speră că A.N.I. și nimeni din țara asta nu-l poate lăsa fără funcție doar pentru că a semnat o adresă fără să știe consecințele juridice la care se expune, mai ales că, după cum spune el, nici nu a participat – pentru că nu a fost invitat – la nicio ședință de Consiliu de Administrație.

Site-ul A.N.I. îl contrazice însă și dă dreptate celor care văd această instituție ca pe un veritabil bau-bau al aleșilor locali. În ultimul an, sute de primari și de consilieri au fost declarați incompatibili sau în conflicte de interese pe dosare referitoare, cum spun juriștii, ”la o virgulă”. Printre aceste cazuri se află și câteva referitoare la incompatibilitatea ”primar – membru C.A. școală), ba chiar vreo două cu primari care nu participaseră la ședințe.

Singura virgulă care trebuie să o mai stabilească A.N.I. pe cazul Borlești este dacă, în lipsa dispoziției, adresa semnată de primar (publicată și în ediția de sâmbătă a ziarului nostru) este ”beton”. Unii zic că nu, alții zic că da…

Daniel VINCA