Primarul Iliuță nu recunoaște votul din Consiliul Local

borlesti (16)

Balamuc la Borlești: “În Primăria mea…”
* Viceprimarul ales săptămâna trecută nu a primit nici acum atribuții
* După “modelul Girov”, Vasile Puică cere Prefecturii să spună că a fost ales legal
* Nici Culiță Tărâță sau Gheorghe Ștefan nu și-au permis să se opună după ce le-au fost schimbați adjuncții
* Harbuz și Arsene: „PSD are viceprimar la Borlești. Punct.”

”Scandalul viceprimarului” devine o boală contagioasă în Neamț. Tocmai s-a mutat de la Girov la Borlești acolo unde primarul Vasile Iliuță pare să pună paie pe o vâlvătaie politică ce amenință să se dezvolte.
După 5 zile de la alegerea sa cu un vot consistent (12 din totalul celor 15 consilieri) în funcția de viceprimar, Vasile Puică este tratat cu un maxim boicot de către primar. Acesta din urmă nu numai că nu i-a pus la dispoziție un birou noului vice, dar nu i-a dat nici atribuții ba, mai mult, i-a spus ”demisului” să rămână în continuare pe funcție că ”rezolv eu”. S-a și lăudat prin sat cum va trage sfori să obțină anularea hotărârii de către Prefectură, grație unor pârghii politice.

”Să plece acasă Consiliul Local ca să facă primarul dictatură?”

Liderii PSD Neamț privesc cu îngrijorare această atitudine prin care este blocat accesul șefului PSD Borlești pe funcția pe care a fost ales democratic. ”PSD Neamț are viceprimar la Borlești. Punct.” – aceasta a fost părerea deputatului Liviu Harbuz (ales în Colegiul 3 din care face parte și respectiva comună și președinte executiv PSD Neamț). Ionel Arsene este și mai tranșant: „Rog toate autoritățile – de la acest primar până la prefect – să respecte legea! Domnul primar are o problemă majoră și văd că vrea să o adâncească. Când tu, primar, ai în Consiliul Local un vot de 10 și apoi 12 consilieri din 15, împotriva ta, înseamnă că ai o gravă problemă de comunicare. Iar sfidarea deciziei Consiliului Local nu este o atitudine corectă ci un abuz. Dar dacă domnul primar vrea să se situeze în afara legii, asta e, vedem ce e de făcut, că suntem într-o țară democratică unde votul e suveran nu în vreo Republică bananieră. Eu chiar nu-l înțeleg pe omul ăsta… E de toată jena această situație. Viceprimarul propus de PSD a fost votat de 12 oameni din 15. De 12! Ce vrea domnul primar, să plece acasă Consiliul Local ca să facă el dictatură? Ca și Parlamentul la nivel național, Consiliul Local e garantul și reprezentantul democrației tocmai pentru că oglindește voința tuturor categoriilor de alegători. Eu sunt acum la București dar revin în Neamț la finele săptămânii și vom utiliza toate pârghiile legale pentru a reintroduce normalitatea acolo”.

Au pățit-o și alții dar au respectat majoritatea

Alegerea noului viceprimar de Borlești a avut loc joi. A doua zi – așa cum se întâmplă într-o administrație unde orgoliile sunt puse pe planul doi și primează problemele comunității – în loc să-și cheme noul adjunct la o cafea și să stabilească, de comun acord, modul de colaborare, Vasile Iliuță a venit val-vârtej la Piatra Neamț. Nu să aducă hotărârile votate în ziua precedentă la validare la Prefectură (cum ar fi fost normal) ci ca să se intereseze ce șanse are să ignore sau să desființeze votul cuprinzătoarei majorități din CL. Greu de estimat ce sfaturi a primit de la cei pe care i-a consultat pe această speță juridico-administrativă. Cert e că până ieri la prânz, Vasile Iliuță nu contestase nici la Prefectură, nici la instanța de Contencios hotărârea cu pricina.
La prima vedere, nici nu ar avea ce să conteste. Revocarea fostului vice a fost făcută cu vot secret. Alegerea noului viceprimar – idem. Mai mult, scorurile înregistrate (10 pentru revocarea și apoi 12 pentru noul viceprimar) sunt atât de concludente încât – prin reducere la absurd – dacă s-ar găsi, cu maxim zel, vreo virgulă care să justifice o anulare a hotărârii, tabăra anti-Iliuță poate face a doua zi o ședință extraordinară și să revoteze fix la fel (cazul Girov când Sarion nu fusese votat, inițial, prin vot secret).
Culmea este că, deși invocă mereu cunoștințele din politica nemțeană, primarul Iliuță pare să nu se fi aplecat prea mult asupra cazurilor similare. Și la Consiliul Județean Neamț au fost revocați vicepreședinți (inclusiv Gabriel Farcaș, din același partid cu Culiță Tărîță). Și la Primăria Piatra Neamț s-a votat pentru debarcarea lui Dragoș Chitic (care a candidat în echipă cu Gheorghe Ștefan). Dar și Tărâță și Ștefan, chiar dacă nu au fost încântați când majoritatea a lovit la dreapta fiecăruia dintre ei, au acceptat jocul democratic. Strângând din dinți probabil, dar asta e politica: mai și pierzi, mai faci și compromisuri. Iar când nu câștigi e important și cum arăți că știi să pierzi!

Noul vice scrie adrese

În ultimele două zile, noul viceprimar Vasile Puică s-a ocupat cu… scris adrese. Una către Prefectură în care, atașând hotărârea votată joi la Borlești cere el un răspuns dacă votul a fost sau nu legal. E o strategie mai rar folosită, dar poate da roade în astfel de cazuri de blocaj (a utilizat-o și tabăra Florinel Sarion de la Girov, tot la alegerea unui nou viceprimar, atunci Prefectura a răspuns și astfel lucrurile au reintrat în normal). O altă adresă scrisă chiar ieri de vice și înregistrată la Primăria Borlești este în atenția primarului căruia i se reamintește că – așa spune Legea 215 a Administrației Publice Locale – primarul delegă atribuții viceprimarului.
Greu de anticipat ce se va întâmpla mâine sau poimâine în acest război al politicii și orgoliilor borleștene. Cert e că pe termen mediu și lung, primarul Iliuță și-a făcut rost de un Consiliu Local majoritar ostil. Majoritar – bine, ostil – bine! Și dacă primarul sfidează deciziile CL, e de anticipat că nu va avea viață ușoară cu proiectele de hotărâri pe care le va înainta de acum încolo spre aprobare. Pentru că, o fi pixul la primar (cum se spune), dar ”primarul propune, Consiliul Local votează” când e vorba de chestiuni importante, inclusiv de buget, capitole de buget, investiții, organigramă etc.

Daniel VINCA