Primarul din Bicaz demisionează dacă nu deschide spitalul

În timp ce la primăria din Bicaz curg cereri de angajare pentru spital, redeschiderea unităţii mai depinde de un singur lucru: atribuirea unui număr de paturi. Fără locuri, nu poate beneficia de finanţare de la Casa de sănătate, iar fără bani publici, spitalul nu poate funcţiona.  Ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă, a mers în audienţă la ministrul Sănătăţii, tocmai pentru a-i expune această problemă, spre rezolvare: „I-am solicitat domnului ministru Nicolăescu să corecteze ilegalitatea prin care a fost închis spitalul din Bicaz şi să aprobe alocarea de paturi pentru funcţionarea unităţii. Având în vedere că din martie 2013 numărul de paturi din spitalele din Neamţ va fi redus cu 101, vom sta şi mai prost la acest capitol. Este nevoie de spitalul din Bicaz şi noi, la nivel de consiliu judeţean, am făcut tot ce ne-a stat în putere să ajutăm redeschiderea acestuia. Ne-am gândit şi la o asociere cu Consiliul Local Bicaz pentru a putea plăti şi datoria de aproape 6 miliarde de lei vechi pe care o are spitalul către diverşi furnizori”.

Pentru Nicolae Sălăgean, primar la Bicaz, redeschiderea spitalului este nu doar o provocare, ci şi îndeplinirea promisiunii făcute electoratului înainte de alegeri: „Dacă nu reuşim să reluăm activitatea în acest spital, eu plec de la conducerea primăriei. În acest moment ne aflăm la un singur pas de a deschide spitalul, am înfăptuit 99% din tot ce trebuia pentru a pune în legalitate unitatea. Singurul lucru care ne lipseşte, dar esenţial, este un număr de paturi aprobat de minister pentru a putea încheia contract cu casa de sănătate pentru finanţare”.

Spitalul din Bicaz se pare că nici nu trebuia închis, el nefiind pe lista neagră a unităţilor care trebuiau desfiinţate pentru lipsă de eficienţă în 2011. Cu toate acestea, la vremea respectivă consiliul local a votat scoaterea lui din circuitul sanitar, drept urmare personalul a trebuit redistribuit către alte spitale şi aparatura medicală a intrat în conservare. Locuitorii de pe Valea Muntelui şi din Bicaz au tânjit după unitatea sanitară care le era mai aproape de casă, astfel că, după ultimele alegeri, noua conducere a oraşului a început demersurile pentru redeschiderea unităţii. A anulat decizia foştilor consilieri locali şi a cerut sprijinul Consiliului Judeţean pentru plata datoriilor şi pentru a face cunoscută doleanţa urbei la Ministerul Sănătăţii şi la Casa Naţională de Sănătate.