Primarul de Sagna şi-a retras demisia

primar-sagna
* Gheorghe Iacob a revenit asupra deciziei de acum două zile când hotărâse să renunțe la mandat
* Hârtia prin care își revocă demisia a ajuns, ieri la prânz, la Prefectură
*Cum documentul nu apucase să provoace consecințe juridice – nefiind validat încă în Consiliul Local – este foarte posibil ca Iacob să-și păstreze funcția
*Motivele răzgândirii: “Mai multe discuții cu oamenii din sat și cea din această dimineață cu domnul deputat Munteanu”

Primarul comunei Sagna și-a retras, ieri, demisia înaintată acum două zile. Ca să fie treaba clară, la Prefectură, unde ajunsese documentul prin care Gheorghe Iacob anunța că renunță la funcție, a venit ieri un nou document, cu aceeași semnătură, prin care se cerea anularea primului.
Ieșit dintr-o ședință, prefectul George Lazăr a confirmat informația: “Da, am auzit că domnul primar a înaintat o cerere prin care solicită anularea primului act. Acum am ieșit dintr-o ședință, voi vedea documentul și voi consulta juriștii instituției să vedem care sunt pașii de urmat. Noi am anunțat Ministerul Administrației despre situația de la Sagna dar, pe de altă parte, demisia inițială a domnuui Iacob nu fusese aprobată încă în Consiliul Local”.
Nu numai că nu se întrunise CL Sagna, dar inclusiv în acea cerere de demisie, Gheorghe Iacob menționase ca dată intrării în vigoare a gestului său unilateral de voință, ziua de 1 august. Pe spețe similare, juriștii și judecătorii au mers în general pe ideea că o demisie poate fi anulată unilateral de semnatar „până produce consecințe juridice”. Ori dacă în această perioadă Iacob a rămas titularul funcției, iar CL nici măcar nu s-a întrunit înseamnă că nu a a fost niciun efect juridic și că primarul de la Sagna are toate șansele să rămînă pe funcție până la alegerile din 2016.

*Argumente pro-răzgândire

Motivele care l-au făcut să renunțe la demisie au fost mai puternice decât cele care l-au împins la gestul inițial. „Să nu credeți că mi-a fost ușor când am scris demisia. Am în spate patru mandate și un an din acest al cincilea; cunosc problemele cetățenilor din comună. Niciodată nu i-am privit ca șef, ci precum un partener. I-am respectat, că așa sunt educat, indiferent de studii sau funcții. De două zile încoace, unii m-au rugat să rămân primar, unii m-au… certat, așa, amical, că ei m-au votat pentru că au avut încredere că sunt cel mai bun. Aseară (n.r. – alaltăseară) am avut o discuție la telefon cu domnul senator Chelaru. Dar motivul final care m-a determinat să scriu acum această a doua hârtie a fost discuția de azi-dimineață (n.r. – ieri dimineață) de la Primărie. A fost o discuție mai largă – au participat oameni din sat, consilieri sau gospodari de frunte, dar și domnul Romică Rotaru (prieten al meu și al localității) și domnul deputat Nelu Munteanu, parlamentar pe Colegiul 5. Nu sunt omul căruia să-i placă să se lase rugat, am pus toți în balanță argumentele pro și contra, necazurile actuale din administrație, dar și soluțiile de viitor și, la final, am zis Da, revin!”, spune primarul de Sagna.
Gheorghe Iacob recunoaște că discuții au fost și în familie. În afară de cele pro-funcție au fost și replici de genul “e mai bine să nu mai fii primar, mai stai și tu pe acasă”.
“Soția nu știe că acum m-am hotărât să rămân. O să afle diseară când ajung acasă!”, a mai spus Gheorghe Iacob.
Deputatul Munteanu era bucuros, ieri, că în urma discuțiilor l-a convins pe edilul de Sagna să rămână pe funcție: “Se putea să nu întrebi dacă nu e ceva politic? Să vă spun un mic secret: chiar dacă acum e membru PDL, Gelu Iacob a fost două mandate primar PSD. Dar în situația dată, cu problemele care sunt la Sagna – dar unde nu sunt acum? – eu cred că localitatea are nevoie de stablitate, de experiența sa, nu să ne tot jucăm de-a alegerile. În colegiul meu și în tot județul nu discut cu primarii pe bază de carnet de partid ci pe bază de legalitate, administrație și pentru rezolvarea intereselor cetățenilor. Acum, comuna Sagna are nevoie să rămână Gelu Iacob primar!”.

Daniel VINCA