Primarul de Roman, al doilea care atacă în Contencios modul de împărțire a banilor

Ion Rotaru  primar com Alexandru cel Bun *Modelul primarului Dragoș Chitic, care a anunțat că va contesta felul în care Administrația Județeană a Finanțelor Publice Neamț a distribuit sumele de la Centru, este preluat acum și de primarul din Roman * În schimb, edilul din Târgu Neamț, Vasilică Harpa, spune că nu a analizat încă situația, dar că, oricum, finanțările de la Guvern l-au ajutat până acum să acopere din datoriile Primăriei și să facă și investiții în oraș * Primarul din Săvinești este sigur că nu va ataca, pentru că nu are ce, chiar dacă Primăria a primit doar 2.000 de lei la împărțire * Nici primarul Ion Rotaru, din Alexandru cel Bun, nu vrea să mai audă de contestații, după ce, în anii trecuți, n-a avut sorți de izbândă

Primarul de Roman, Laurențiu Dan Leoreanu, urmează modelul primarului de Piatra Neamț, Dragoș Chitic, și contestă în Contencios Administrativ modul în care s-au alocat banii de la Guvern, din taxa pe valoarea adăugată (TVA), prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Neamț, pentru echilibrarea bugetelor locale.

Unul dintre capitolele avute în vedere la ultima rectificare bugetară este cel destinat echilibrării bugetelor locale, prin alocarea de fonduri către unitățile administrativ teritoriale (UAT), alocare ce se face prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Neamț. Criteriile pentru alocarea banilor, după cum apar menționate în Articolul 83 din Ordonanța de Guvern 20/2015, sunt următoarele: 55% în funcție de numărul locuitorilor unităților administrativ teritoriale, 15% în funcție de suprafața din intravilanul unităților administrativ teritoriale; 15%, în mod egal, unităților administrativ teritoriale cu un grad de colectare a impozitelor și taxelor locale pe proprietate de cel puțin 90% pe ultimul an; 15%, în mod egal, unităților administrativ teritoriale care implementează în anul 2015 cel puțin un proiect cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, în baza declarației pe propria răspundere a ordonatorului principal de credite.

Chiar dacă respectivele criterii par destul de clare, primăriile de orașe au primit cei mai puțini bani, excepție făcând primăria din Roznov, care a primit 281.000 de lei. În schimb, Primăria Piatra Neamț a primit 42.000 de lei, cea din Roman – 43.000 de lei, în timp ce primăria din Târgu Neamț are doar 14.000 de lei, iar cea din Bicaz – 21.000 de lei.

În cazul primăriilor de comune, cei mai mulți bani la această rectificare bugetară i-a primit primăria Săbăoani – 611.000 de lei, în timp ce vitregite la împărțeala fondurilor sunt UAT-urile din Tașca – 1.000 de lei, Dumbrava Roșie, Săvinești, Secuieni și Tarcău – câte 2.000 de lei, Cordun – 3.000 de lei și Alexandru cel Bun – 5.000 de lei.

„La Roman s-au dat numai 43.000 de lei“

Primarul de Piatra Neamț, Dragoș Chitic, a anunțat deja că va ataca în Contencios Administrativ respectiva distribuire a fondurilor de la Centru, iar acum a venit rândul primarului municipiului Roman, Laurențiu Dan Leoreanu, să facă același lucru. „În acest moment, juriștii și economiștii de la noi verifică situația, pentru că legislația s-a schimbat în 2012 și trebuie să vedem cum putem ataca. Vom face o adresă prin care vom cere să ni se explice cum s-au luat în considerare criteriile anunțate. Trebuie să existe solidaritate, nimeni nu contestă acest lucru, dar nu mi se pare corect modul în care au fost împărțiți banii. Noi producem cei mai mulți bani și nouă ni se dau cei mai puțini“, a spus primarul Leoreanu.

Edilul romașcan spune că, în funcție de rezultatul plângerii pe care o va depune în Contencios, este dispus să meargă chiar mai departe, deoarece nu i se pare corect ca Direcția de Finanțe să aloce banii în acest mod.

Harpa: „Eu sunt mai mult decât mulțumit de celelalte finanțări“

Dacă primarul din Roman atacă distribuirea banilor, primarul Vasilică Harpa din Târgu Neamț spune că nu a analizat încă problema, dar că el este mulțumit, per ansamblu, de celelalte finanțări făcute de Guvern pentru orașul pe care-l reprezintă. „Din câte știu, este vorba de un calcul clar, făcut la nivel național. Trebuie să mă documentez mai întâi și să mă consult cu un specialist în finanțe pentru a vedea dacă ar avea rost să atac. Totuși, eu sunt mai mult decât mulțumit de celelalte finanțări, prin Ordonanța 28, de exemplu, cu ajutorul cărora am reușit să achit multe datorii și să fac investiții în oraș“, a declarat primarul Vasilică Harpa, din Târgu Neamț.

Rotaru: „Trei ani la rând am atacat și degeaba“

Printre primăriile de comune care au primit puțini bani se numără și cele din Săvinești și Alexandru cel Bun, care au primit 2.000 de lei, respectiv 5.000 de lei. „La noi e clară formula de calcul, așa că nu are nici un rost să contestăm. Sume asemănătoare am primit cam de fiecare dată“, a spus primarul din Săvinești, Daniel Horciu.

Dacă pentru primarul din Săvinești formula de clacul e clară, pentru primarul Ion Rotaru, din Alexandru cel Bun, nu e chiar așa de clară, dar nici nu mai intenționează s-o atace în instanță, pentru că simte că se luptă cu morile de vânt. „Nu are nici un rost s-o mai atac. Trei ani la rând am atacat și degeaba. Degeaba am invocat eu proiectul cu sanatoriul din Bisericani și alte lucruri, că nu s-a rezolvat nimic. Retroactiv nu se mai poate face nimic. Singurul succes ar fi ca de anul viitor să schimbe formula de calcul, dar vom vedea“, este de părere primarul Ion Rotaru.

Cei mai puțini bani i-a primit primăria din Tașca – 1.000 de lei și am fi dorit să aflăm și ce planuri are edilul Alexandru Drăgan, dar, din păcate, nu am reușit să-l contactăm telefonic. Rămâne de văzut dacă cele două contestații, ale primarilor din Piatra Neamț și Roman se vor bucura de vreun succes și poate atunci modelul lor va fi preluat și de alții.

Andreea AMARIEI