Primarul de Girov, demis de prefect

Vasile Olaru, primarul de Girov și-a pierdut funcția în urma unui ordin semnat alaltăieri de prefect, prin care constata ”încetarea de drept a mandatului de primar” (vezi foto).
Ieri, Cancelaria Prefectului a și emis un comunicat de presă în care a explicat situația, citând din motivarea unei sentințe judecătorești date de Curtea de Apel Bacău și confirmată de Înalta Curte de Casație și Justiție (care a respins recursul formulat de primarul Olaru).
Aflat în concediu medical din ziua de 3 martie, Vasile Olaru a declarat că va ataca la contencios ordinul prefectului și, de asemenea, va face plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva lui George Lazăr.

Prin ordinul semnat de prefectul Lazăr, după alineatul 1 de la articolul 1 (sinteză – pa!, primarul Olaru), urmează al doilea alineat care prevede că, ”pe durata vacanței funcției de primar, atribuțiile acestuia vor fi exercitate, de drept, de viceprimarul comunei” (n.r. – Florinel Sarion, PNL). Articolul 2 prevede comunicarea în scris a ordinului către primar, viceprimar, primărie sau alte instituții interesate și postarea lui pe site-ul Prefecturii.
În traducere liberă, dacă ordinul rămâne valabil, la Girov ar urma alegeri anticipate și, până atunci, Florinel Sarion ar ocupa funcția pe care nu a reușit să o câștige în 2012 în ciuda faptului că era candidatul care beneficia din plin de valul USL.

Olaru: atac în instanță și fac plângere împotriva prefectului

Vasile Olaru a aflat ieri dimineață că prefectul a semnat ordinul care, practic, echivalează cu o demitere din funcție. Telefonic, a confirmat că a aflat subiectul de la jurnaliștii care l-au sunat, el fiind, din ziua precedentă, în concediu medical. ”Luni, din prima parte a zilei, nu m-am simțit prea bine. Dar m-am luat cu treaba, nu am dat atenție. Pe seară însă m-a ajuns, poate și pe fond de oboseală, și am făcut o criză de glicemie. Am fost nevoit să apelez la personal medical specializat, mi s-a aplicat un tratament pentru restabilire și, de asemenea, medicul mi-a spus că e bine să iau o pauză de câteva zile și mi-a dat concediu medical. Am aflat de ordinul prefectului azi-dimineață (n.r. – marți). Ce să zic? Încă nu l-am primit acasă. Evident că după ce îl voi primi îl voi ataca în Contencios administrativ pentru că este nelegal de la cer la pământ. Legea administrației Publice Locale vorbește despre încetarea mandatului înainte de termen în caz de pedeapsă cu închisoare cu executare, însă, în cazul meu, a fost vorba de o pedeapsă cu suspendare. Deci voi ataca în instanță unde voi cere anularea acestui ordin și, de asemenea, până la judecarea acestui aspect voi cere și suspendarea ordinului. Cum cred că la mijloc e vorba și de rea-voință voi face și o plângere penală împotriva prefectului, pentru abuz în funcție”.
Un alt aspect reclamat de Vasile Olaru se referă la faptul că ordinul prefectului nue contrasemnat de șeful Biroului Juridic din Prefectură, aspect care, în opinia primului, ar arăta că e vorba de ceva nefiresc.
Oricum, bătălia continuă iar Vasile Olaru are ”avantajul” de a nu fi la prima bătălie de acest gen din cariera sa. Prima încetare a mandatului (tot prin ordin al prefectului), de acum câțiva ani a fost cu happy-end pentru Olaru. Rămâne de văzut cum va fi de data asta când cel vizat acuză, în plus, și o poliță care i s-ar plăti pe filieră PNL (partid din care a fost exclus în urmă cu cîțiva ani).

Daniel VINCA

………………….

Comunicatul Prefecturii Neamț din 04.03.2014

Prefectul judeţului Neamţ a emis în data de 03.03.2014 Ordinul nr. 47 prin care s-a constatat încetarea de drept a mandatului primarului comunei Girov, domnul Vasile Olaru, în conformitate cu prevederile art. 15, alin. 2, lit. e) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv pentru condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate.
Astfel, prin sentinţa penală nr. 56/2013 pronunţată de Curtea de Apel Bacău, cu menţiunea rămânerii definitive prin decizia nr. 225/2014 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 72/32/2013, domnul Olaru Vasile, primar al comunei Girov, a fost condamnat la pedeapsa de 5 luni de închisoare în temeiul art. 253, alin. 1 din Codul Penal. Curtea a reţinut ca stare de fapt, faptul că domnul Olaru Vasile a înfiinţat în anul 1994 S.C. Gabiancom S.R.L. Girov, având ca obiect de activitate întreţinerea şi repararea autovehiculelor. Începând cu anul 2003 firma a fost preluată în calitate de unic acţionar, de soţia sa. Instanţa reţine că, profitând de funcţia sa de primar, acesta a determinat angajaţii U.A.T. Girov să apeleze pentru întreţinerea parcului auto al comunei Girov, la firma administrată de soţia sa. Astfel, între U.A.T. Girov şi S.C. Gabiancom S.R.L. Girov s-au realizat, prin contracte de achiziţii directe, tranzacţii în valoare de 47.730 lei, valoarea totală a bunurilor şi serviciilor achiziţionate de la firma familiei sale, fiind de 69.391,35 lei. Instanţa a constatat că aceste operaţiuni au fost lipsite de transparenţă, nerespectând art. 76 şi art. 77 din Legea nr. 161/2003, primarul Olaru Vasile aflându-se în situaţia de conflict de interese cu această firmă, al cărei administrator era soţia sa. Mai mult, primarul Olaru Vasile, a dispus în perioada 2008-2009 încheierea de poliţe RCA pentru autovehiculele din parcul auto al U.A.T. Girov, prin intermediul unui agent de asigurări, care era soţia fiului său, facilitându-i acesteia obţinerea unor comisioane în valoare de 1988,45 lei.
Astfel, pedeapsa de 5 luni de închisoare a fost aplicată de instanţă pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, care constă în fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii ori foloase de oricare natură.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondat recursul declarat de domnul Olaru Vasile, astfel că sentinţa penală pronunţată de Curtea de Apel Bacău a rămas definitivă la data de 23.01.2014.
Având în vedere cele prezentate mai sus, în condiţiile art. 16 din Legea nr. 393/2004, prefectul a emis ordinul prin care constată încetarea mandatului primarului Olaru Vasile, înainte de expirarea duratei normale.
Propunerea de stabilire a datei desfăşurării alegerilor pentru ocuparea funcţiei vacante de primar al comunei Girov, va fi înaintată Ministerului Afacerilor Interne, care va propune Guvernului stabilirea datei alegerilor pentru un nou primar.

4.03. 2012 Cancelaria Prefectului
…………

Prefectul: Domnul primar ar face bine să tacă

”E dreptul domnului Olaru să atace ordinul prefectului la ce instanță dorește. Poate să îmi facă și ce plângere vrea, poate așa fac și eu rost de ceva bani, pentru că dacă plângerea domniei sale se dvedește neîntemeiată – și așa va fi – există apoi și posibilitatea acționării sale în instanță pentru denunț calomnios”, a precizat prefectul George Lazăr.
Prefectul a lămurit și misterul absenței semnăturii șefului juriștilor de pe document: “Prin lege, ordinul prefectului este legal dacă are semnătura prefectului. O are. Lipsește semnătura șefului Biroului Juridic? Da, dar nu are nicio relevanță. Dar dacă tot se pune pe tapet chestiunea asta, hai să o lămurim. Domnul Ilie Petre putea, dacă avea o opinie juridică contrară să facă un memoriu în care să se opună acestui ordin. Nu a făcut-o ba, dacă tot e atât de curios domnul primar, cu ocazia asta află că ordinul e redactat de domnul Ilie Petre. Și, ca să fiu sincer. Domnul Petre a avut o nuanță pe acest subiect: a spus că ar trebui chmeat domnul primar la Prefectură și să înțeleagă că e mai bine să-și dea singur demisia. Nu am dat curs unei asemenea idei din mai multe motive. Oricum, domnul primar ar face mult mai bine să tacă. Orice om normal care citește acea sentință vede felul în care acest primar a înțeles să conducă Primăria – prin afaceri făcute între instituția respectivă și firmele familiei. Cât privește motivarea ordinului semnat de mine, se bazează atât pe prevederi legale clare cât și pe practica Curții Constituționale din România care, pe cazuri similare, a trimis primari precum domnul Olaru acasă. Chiar nu e domnul Olaru cel în măsură să-mi dea lecții nici de administrație, nici de drept, nici de moralitate.”.

…..

Variante pentru șefia Primăriei Girov

Ordinul semnat luni de Prefect și declarațiile lui Vasile Olaru deschid următoarele variante inițiale de lucru:
1.Instanța accept cererea de suspendare. Până la definitivarea cauzei privind cererea de anulare, Vasile Olaru se întoarce în biroul de primar.
2.Cererea de suspendare este respinsă. Primar interimar rămâne viceprimarul Sarion.
Dar variantele de lucru interesante se deschid abia după pronunțarea instanței (în maximum 30 de zile):
1.Instanța constată că ordinul prefectului este nelegal – Olaru redevine primar.
2. Instanța validează ordinul prefectului – rămâne Sarion interimar, Prefectura anunță Guvernul și, în maximum 6 luni, la Girov au loc alegeri anticipate (parțiale).
În paralel, mai sunt două posibilități, cu șanse mici, mai mult teoretice, dar merită menționate:
1.Sătul de atâta hrababură și procese, Olaru nu mai contestă sau, contestă, căștigă și își dă demisia. În continuare de aplică punctul 1. de mai sus.
2.Prefectul actual sau (în caz de înlocuire) cel viitor dă un alt ordin prin care îl anulează pe cel de luni. Olaru se întoarce, en fanfare, în primărie.