Primarul de Dochia ”colindat” de A.N.I.

17/12/2013

primar dochia
* Iulian-Gheorghe Ciubotaru apare ca beneficiar (persoană fizică) într-un contract încheiat cu… autoritatea locală pe care o conduce
* Miza – 5 hectare de pășune!

În plin sezon în care alți primari se pregătesc cu colăcei, mere și nuci ca să aibă cu ce primi colindători, edilul de la Dochia trebuie să pregătească documente întru informarea inspectorilor Agenției Naționale de Integritate. A trimis deja un prim set şi dacă i se mai cer va mai trimite…
Noua ”bubă” a primarului Iulian – Gheorghe Ciubotaru pe care vor s-o diagnosticheze (eventual să o și trateze) ”doctorii” specializați în incompatibilități și conflicte de interese ar fi legată de un contract de pășunat în care și în dreptul autorității, și în dreptul beneficiarului ar fi semnat același Iulian Ciubotaru.
Până una alta, una din hârtiile remise de A.N.I. Primăriei Dochia este însă destul de clară în ceea ce privește nedumeririle inspectorilor de Integritate: ”Vă solicităm să ne transmiteți următoarele informații în copie certificată <conform cu originalul>: Hotărârea Consiliului Local al comunei Dochia, județul Neamț cu privire la organizarea pășunatului pe raza comunei Dochia din luna martie 2013; Procesul Verbal aferent ședinței în care s-a aprobat HCL Dochia cu privire la organizarea pășunatului pe raza comunei Dochia din luna martie 2013”.
Interesul unor instituții de anchetă pentru contractele de pășunat (sau de concesiune a pășunilor) a crescut brusc în ultimii ani, de când subvenția pentru întreținerea pășunilor a trecut, ca destinație, de la primării, la crescătorii de animale. Pentru că, pe lângă cazurile concrete și corecte în care subvenția chiar e folosită pentru scopul stabilit de legiuitor (exclusiv întreținerea pajiștilor), fie este deturnată pentru alte plăți (de exemplu pentru plata redevenței concesiunii), fie este însușită de crescători care o fac ”bara-bara” cu unii primari.
La Dochia, interesul A.N.I. are însă o țintă precisă: trei aleși locali care ar fi fost beneficiarii contractelor de pășunat încheiate cu autoritatea locală, primul din cei vizați fiind chiar primarul comunei. Clar și la obiect, A.N.I. solicită (printre alte documente) contractul de pășunat unde la beneficiar apare ”Iulian-Gheorghe Ciubotaru” cu Primăria condusă de ”Primar Iulian-Gheorghe Ciubotaru”.
Edilul de Dochia confirmă și parteneriatul dintre el (în calitate de persoană fizică, de crescător de animale) și instituția pe care o conduce (pe de o parte) dar și ”colinda” de care beneficiază din partea Agenției de Integritate: „Da, ne-au trimis adresa cu întrebări, le-am răspuns, le-am trimis și documente. Na, dacă or să mai ceară le mai trimitem. Deocamdată văd că ei nu ne-au mai cerut nimic în plus și nici nu ne-au trimis vreun răspuns, vreun verdict. Na, noi nu am știut că nu e legal treaba asta. Eu am animale, trebuia pășune. Până acum nu am luat subvenție. Nu știu ce suprafață am în acel contract (n.r. – ”5 hectare aveți, domnule primar!”). Na, dacă spuneți dumneavoastră că sunt 5 hectare, înseamnă că atâtea sunt. Dacă o să zică A.N.I. să dăm banii înapoi, asta o să facem…”
Care bani? Că inițial spunea că nu a luat încă niciun leu subvenție!…
Oricum, gura lumii slobodă prin Dochia. Nimeni nu contestă calitățile de gospodar la el acasă ale primarului, dar oamenii nu-l știau cu mare aplecare spre creșterea animalelor. ”Primarul are pășune pentru animale? Dar ce să facă cu ea? El are animale în curte, așa, ca noi toți. Câteva orătănii, ceva prin coteț, o vacă… Dar nu e fermier, la ce i-a trebuit pășune, hectare de pășune…?”, întreba ieri un cunoscător al zonei…
Cum la ce i-a trebuit? Ca să dea ”extemporal” la A.N.I. că, vorba lui: “Doar acum, nu vedeți?, na, pe toți ne cercetează A.N.I.”.

Daniel VINCA

4 Comentarii la acest articol. Alatura-te conversatiei.

 1. oana 17/12/2013 la 8:03 -

  Care sunt ceilalti doi colaboratori????? de ce nu se da si numelel lor in ziar daca tot sunt alesi locali????
  Va spun eu… PADURARU CONSTANTIN fost vice primar(in perioada cat a fost el vice sau facut acele dosare de subventie ) actual consilier la primaria Dochia membru PSD….
  VADUVA GABRIEL actualmente consilier primaria Dochia membru PRM
  Intrebare ????? cand sau facut acele dosare unde a fost secretarul primariei cu studii juridice ,,, de ce nu ia tras de maneca??? pt ce este platit acest secretar de noi cetatenii comunei????

 2. vasile 17/12/2013 la 8:54 -

  Ce primar istet avem!!!mai are de furat de la dochieni!!vad ca nu sta deloc cu mainile in san ,acum are si pasune ,animale……… , pana la sfarsitul mandatului ,o sa treaca si primaria in contul lui,am inteles ca vrea sa se faca fermier dupa ce nu va mai fi primar……da-i tare Iuliane ,nu sta degeaba pe scaunul primariei,poate iti faci rost si de niste bijuterii ,la maini….numai ai grija sa dea parlamentarii amnistie ca e cam inghesuiala la mititica…

 3. vasile 17/12/2013 la 11:52 -

  Oana(crina),esti f informata! ,informeaza si primarul sa nu mai faca abuzuri daca esti atat de desteapta de cunosti si ce atributii are secretarul!!!!Poate cunosti si ce atributii are consiliera personala??

 4. umbranoptii 17/12/2013 la 22:23 -

  Nicio replica din partea paratilor ? V-ati cam inghitit cuvintele ? Adevarul iese la iveala … Nasol ! :))