*Satul Corni este îmbătrânit și mai are doar 6 elevi * Și de n-or fi copii, primarul Macovei tot îi găsește o utilitate: loc de cazare pentru potențiali sinistrați ori pentru oameni lăsați pe drumuri de incendii* Drumul nu-i asfaltat, dar un consilier vrea muzeu al satului, „așa cum vedem la televizor că au alți iubitori de tradiție“
Viața bate filmul. De astă dată, protagoniștii sunt aleșii comunei Bodești, care au fost convocați la o ședință extraordinară pentru a vota, nici mai mult, nici mai puțin, decât reabilitarea și modernizarea unei școli dezafectate din satul Corni, comuna Bodești, în care nu a mai călcat picior de elev în ultimii ani. Investiția propusă, prin proiect de hotărâre, de primarul Ioan Macovei, depășește un miliard și jumătate de lei vechi. Se pare, însă, că suma exactă necesară pentru investiție nu reiese, clar, din calculele prezentate spre aprobare, în deviz, fapt sesizat consilierul Viorel Monac. Replica doamnei Elena Iftode (consilier superior în cadrul Compartimentului urbanistic) este, însă, memorabilă: „proiectantul o fi scăpat o mică eroare care va fi corectată ulterior; votați așa și o să se facă modificarea în deviz după“!
Asfaltarea drumului e o prioritate, dar pe final de mandat trebuie reabilitată școala aflată în paragină de ani de zile
Pe principiul „gura păcătosului adevăr grăiește“, consilierul Gheorghe Tomescu, inițiatorul proiectului, a admis, în plenul ședinței, că acea clădire e de mult abandonată, și chiar a punctat care sunt problemele cu adevărat stringente ale satului Corni, printre care se numără lipsa asfaltului. Și „dărâmătura“ de la intrarea în sat, o hală a fostului CAP, dă o notă proastă localității și ar trebui luate măsuri. Dar, cu toate astea, consilierul Tomescu a insistat că modernizarea și reabilitarea școlii este, acum, prioritară. Pe domnul consilier îl doare sufletul când vede, vară de vară, cum elevii care vin în tabără la școala veche se chinuiesc să-și desfășurarea activitățile specifice în condiții improprii și chiar îi este ciudă că satul Corni n-are măcar o cămăruță cu destinația de muzeu, așa cum a văzut domnia sa la televizor că au cei care țin la tradiții. Parcă intuind că majoritatea consilierilor locali va aproba proiectul privind reabilitarea școlii, Gheorghe Tomescu s-a și lăudat, în plenul ședinței extraordinare, că deja a luat legătura cu preoteasa din sat – „care e de specialitate“ – și s-a început inventarierea obiectelor foarte vechi, pe care le-ar putea dona bătrânii satului. Că tot e „un sat cu oameni în vârstă“!
Din Corni mai merg la școală doar 6 copii, care sunt transportați zilnic la școlile modernizate din centrul comunei Bodești, cu ajutorul unuia dintre cele trei microbuze școlare date spre folosință Primăriei Bodești. Însă consilierul Mihai Păvăloaia este convins că, de fapt, problema demografică este cauzată de efectul de bumerang: tineretul a plecat din satul Corni tocmai pentru că nu mai aveau copiii unde să învețe.
„E o păcăleală de 1 aprilie? O tabără se poate face și la Căminul cultural“
Consilierul local Constantin Budiș s-a arătat extrem de intrigat de faptul că se convoacă o ședință extraordinară pentru aprobarea unui proiect dezbătut și în urmă cu doar 4 zile, la ședința ordinară. Atunci, s-a luat decizia că această investiție nu constituie o urgență. „Sincer să fiu, când am primit convocarea am crezut că e o păcăleală de 1 aprilie. De ce? Din mai multe motive. Consider că acest obiectiv trebuie reparat, însă este suficientă o investiție de 10-20 mii lei, pentru reparații acoperiș – pentru că acolo e problema – apoi clădirea ar putea fi conservată și, ulterior, în funcție de prioritățile care sunt în comună, să se procedeze și la continuarea lucrărilor. Dar nu văd sensul modernizării. Pentru tabără? De ce nu facem tabăra la Căminul cultural? Acolo i-ar fi locul. Și consider că nu e momentul să investim aproape două miliarde având în vedere că majoritatea copiilor din Bodești învață la școala din centru, iar la Corni nu mai sunt nici 10 elevi. O să vedeți că și la școala din centru sunt o mulțime de probleme de rezolvat“, a punctat consilierul Budiș.
Evident, în ajun de alegeri, nu puteau lipsi dintr-o așa ședință înțepăturile electorale. Consilierul Neculai Catană a pus „degetul pe rană“, fapt care a declanșat replici tăioase între părți: „Vă întreb, este absolut necesar să se cheltuiască acum, în prag de campanie electorală, aproape două miliarde de lei vechi pentru o școală în care nu învață niciun copil? S-a făcut oare tot ce trebuia în această comună? Nu vă gândiți că aici este vorba doar de interesele unui grup de persoane care nu are alt scop decât să rămână în continuare la conducere și să prostească publicul din această comună?! Acum e momentul nostru să arătăm, prin votul nostru, că suntem în slujba cetățenilor și vrem să ne desprindem de tot ce înseamnă teroare și frică“.
Primarul Macovei și „drobul de sare“
Potrivit consilierului Viorel Monac, în anul 1996, când a intrat primar, a reabilitat școala din Corni, iar 3 ani s-a putut învăța acolo. Apoi, unitatea a rămas de izbeliște. „În 2012 au fost alegeri. Am mers acolo într-o comisie, la secția de votare, iar școala arăta dezolant. Era spartă de mult. Paznicul satului Corni dormea acolo și nu s-a luat nicio atitudine de atunci și până astăzi. Eu nu spun că nu trebuie să se facă ceva, dar nu acum. S-a vorbit despre drumul de legătură cu satul Corni. Să știți că drumul era programat la Bodești, în locul celui de la Bordea. Dar trebuia multă alergătură pentru ca lucrurile să se facă așa cum ar fi trebuit. Atât am avut de spus“, a punctat Viorel Monac.
Primarul Ioan Macovei s-a făcut foc și pară și a izbucnit: „Vă voi chema pe la ușile sfinte pe dumneavoastră, cei din opoziție, care m-ați hărțuit. Eu nu fac școala pentru mine și nici pentru copiii mei. Facem pentru această comună. Acolo e și o secție de votare; ce să fac, să duc oamenii la vot acasă la domnul Tomescu, unde? Și-apoi, clădirea poate fi folosită pentru cazare în caz de arde vreo casă și o familie rămâne pe drumuri, sau putem să-i băgăm acolo pe sinistrați“.
Și uite-așa, simțind „drobul de sare“ deasupra capetelor, 10 dintre consilieri au votat pentru acest proiect, iar patru (Constantin Budiș, Viorel Monac, Neculai Catană și Eugen Burduloi) s-au abținut.
Geanina NICORESCU