Primăriile din Roman și Târgu Neamț riscă amenzi de la Comisia Europeană

depozit1 *Președintele Consiliului Județean Neamț, Constantin Iacoban, îi avertizează pe primari că amenzile vor veni direct la instituțiile pe care le reprezintă, pentru că este vorba de depozite de deșeuri temporare, care se află în imediata vecinătate a depozitelor neconforme care au fost închise deja

Consiliul Județean (CJ) Neamț a înaintat două adrese către Primăria municipiului Roman și către cea a orașului Târgu Neamț, prin care le pune în vedere faptul că riscă amenzi din partea Comisiei Europene pentru că pe terenuri care aparțin administrațiilor locale există depozite temporare situate în proximitatea depozitelor neconforme, închise prin proiectul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) Neamț.

Pe 19 noiembrie, Consiliul Județean Neamț a primit vizita reprezentanților Organismului Intermediar Regional Bacău, care au efectuat o vizită în teren, în cadrul Proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Neamț“, în vederea recepției finale a contractului de lucrări „Proiectarea și execuția Stației de transfer Târgu Neamț, a Stației de transfer Tașca, a Stațiilor de transfer și sortare Cordun și a platformelor de colectare a deșeurilor, județul Neamț, România“. În timpul vizitei, depozitele temporare din Roman și Târgu Neamț au atras atenția reprezentanților Ministerului Fondurilor Europene.

Depozitele temporare mai au și autorizație de Mediu

Atât la Roman, cât și la Târgu Neamț, depozitele închise prin proiect corespund din punct de vedere tehnic și vizual. Există, însă, un prejudiciu major în domeniul poluării mediului înconjurător al investițiilor realizate cu fonduri europene, adus de maldărele de deșeuri depozitate la voia întâmplării, în așa zise depozite temporare, care, culmea, au și autorizație de mediu emisă de Agenția pentru Protecția Mediului Neamț. „Vrem să atenționăm două dintre primăriile județului – pe cea de la Roman și pe cea de la Târgu Neamț, că se expun riscului de a fi amendate dacă vor accepta existența depozitelor temporare în imediata vecinătate a depozitelor neconforme, pe care noi le-am închis prin Proiectul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Neamț. Cele două depozite temporare au atras atenția reprezentanților Ministerului Fondurilor Europene, care au precizat faptul că aspectul acestora poate aduce prejudicii majore în ceea ce privește poluarea mediului, fapt care poate atrage sancțiuni de la Comisia Europeană, ai cărei reprezentanți și-au anunțat vizita în perioada următoare, în județul Neamț. Prin aceste adrese, Consiliul Județean atrage atenția Primăriei municipiului Roman și Primăriei orașului Târgu Neamț pentru a lua măsuri urgente cu privire la eliminarea finală a deșeurilor existente în depozitele temporare, la Depozitul Județean de Deșeuri de la Girov. Fac precizarea că monitorizarea post-închidere a depozitelor neconforme închise prin proiectul finanțat prin fonduri europene este în sarcina primăriilor. Ele au fost predate cu protocol de predare – primire de către Consiliul Județean, de aceea orice amendă va fi suportată din bugetul local al primăriilor care acceptă funcționarea depozitelor temporare“, a declarat Constantin Iacoban, președintele CJ Neamț.

Depozitul închis de la Roman a fost predat Primăriei pe data de 11 decembrie 2014, iar cel de la Târgu Neamț, pe data de 26 ianuarie 2015.

Andreea AMARIEI