Primarii rurali au câştigat o „bătălie” cu Guvernul

protest asociatia comunelor

La adunarea generală din vară,  Asociaţia  Comunelor din România a trimis Guvernului un protest foarte virulent, nemulţumirile primarilor rurali fiind exprimate în 11 puncte. O sursă a supărării  lor o constituia Legea pentru restituirea imobilelor confiscate de comunişti. Lege pe care semnatarii protestului o considerau, în egală măsură, aberantă şi ilogică! „Primarul este desconsiderat în forma cea mai brutală şi înaltă cu putinţă, la nivel de lege…în comisia locală pentru inventarierea terenurilor, adică la nivelul unităţii administrativ-teritoriale unde i s-a acordat încrederea de către cetăţeni prin vot direct, este un membru  subordonat unui reprezentant al prefectului.  Este imperativ necesară adoptarea unei măsuri, cât mai urgent cu putinţă, astfel ca primarului să i se recunoască autoritatea constituţională şi, pe cale de consecinţă, să fie preşedintele comisiei locale pentru inventarierea terenurilor!” Am citat din Protestul semnat, prin vot unanim, de membri Asociaţiei Comunelor din România.

Concret, iată de unde vine supărarea primarilor din spaţiu rural, din toată România. Prin Legea de restituire a proprietăţilor preluate abziv de comunişti  s-a dispus înfinţarea comisiilor locale de inventariere a terenurilor. La noi în judeţ au fost constituite 83 astfel de comisii. Loc în care primarul este…”a cincea roată” …la căruţă. Este simplu membru din totalul de cinci. Ceilalţi au funcţii, preşedintele comisiei fiind reprezentantul prefectului. Până la urmă, primarii au câştigat „bătălia” pe această temă în „războiul” cu Guvenul. Una mică de tot, în comparaţie cu celelalte nemulţumiri incluse în acel protest.  Guvernul a revenit la decizia iniţială, în sensul că preşedinţii comisiilor locale de inventariere a terenurilor să fie primarii, nu reprezentatul prefectului. E drept, proiectul de ordonanţă de guvern încă nu a fost publicat încă în Monitorul oficial. Pe moment, e neaplicabil…

Pentru aplicarea Legii privind restituirea proprietăţilor preluate abuziv de comunişti, acum,  în toate localităţile, se inventariază terenul, se face balanţa între ce mai trebuie dat proprietarilor de drept în virtutea legilor funciare, iar restul se restituie conform noii legi. De asta se ocupă noua comisie locală, cea cu inventarierea. De aici şi marea supărare a primarilor! Ei au fost cei care s-au ocupat de aplicarea legilor funciare, arhicunoscuta lege 18/1991 şi Legea 1/2000. Nu cred că a uitat nimeni cât de greu a fost, câte şi câte scandaluri s-au iscat de la o palmă de pământ. Acum, „la spartul târgului”,  să vină altcineva din afară ca să le dicteze în „ogradă”? Unde mai pui că mai trebuie să umble serios şi la vistieria primăriei. Documenaţiile cadastrale trebuie făcute de specialişti în domeniu, că pământul este pus pe hartă, în sistem digital. Iar asta costă, iar Guvernul nu dă bani!

Tina CONDREA