Primarii, responsabili cu salubrizarea pâraielor

ape
*Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit ieri că tot edilii sunt răspunzători pentru întreţinerea şanţurilor şi rigolelor

Primarii comunelor nemţene sunt principalii responsabili pentru punerea în practică a măsurilor necesare din „Programul pentru salubrizarea cursurilor de apă şi pentru realizarea şi întreţinerea şanţurilor şi rigolelor” stabilit ieri în şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Programul respectiv a fost creionat de specialiştii nemţeni de la Apele Române şi cei de la ISU Neamţ şi principalul scop este prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă.
Ieri, sub conducerea prefectului de Neamţ, Vlad Angheluţă, membrii CJSU au trecut în revistă aceste probleme şi riscuri iar la final au redactat o hotărâre care trasează sarcini clare primarilor şi comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă.
Astfel, dacă la articolul 1 se prevede adoptarea Planului de măsuri, la articolul 2 se prevede expres că „Primarii vor convoca, în şedinţă extraordinară, până pe data de 16.04.2014, comitetele locale pentru situaţii de urgenţă în vederea stabilirii măsurilor specifice de aducere la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri”.
Mai mult, felul în care primarii chiar vor duce la îndeplinire această sarcină nu va fi lăsată la voia întâmplării ci va fi controlat ca la carte: „Respectarea de către primari a prevederilor prezentei hotărâri se va verifica de către comisii formate din reprezentanţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ şi Comisariatul Judeţean Neamţ al Gărzii Naţionale de Mediu, în baza unui program aprobat de prefectul judeţului Neamţ. La finalizarea acţiunilor de control se vor încheia procese-verbale, conform modelului din Anexa nr. 2 la prezenta hotărâre” (art. 3).
La final, aceste verificări vor fi înaintate spre analiză Prefecturii Neamţ.
Practic, prin această hotărâre a CJSU, primarii sunt prinşi între ciocan şi nicovală. „Ciocanul” ar fi legislaţia în vigoare (care, oricum, prevede aceste responsabilităţi) iar “nicovala” ţine de tolenaţa şi chiar unele aranjamente la nivel de uliţă, cunoscut fiind faptul că unele “ghiduşii” locale sunt făcute de apropiaţi ai celor care conduc primăriile.
Iar astfel de boroboaţe tehnice se întâlnesc în multe localităţi din Neamţ: podeţe construite fără nicio autorizaţie sau minimă evaluare tehnică, numai bune de blocat apele învolburate care apoi se rostogolesc spre gospodării; exploatări forestiere care accentuează fenomenul torenţilor; extinderea ilegală a unor proprietăţi peste albiile pârâurilor, închiderea acestora cu garduri care, de multe ori, au avut un rol nefast în accentuarea efectelor nedorite la inundaţii; toleranţa excesivă faţă de depozitarea ilegală a deşeurilor pe malurile unor cursuri de apă etc.
Dincolo de – gura lumii slobodă – legenda care leagă pe unii primari de complicitate sau chiar implicare interesată în astfel de manevre (unele cu rezultat financiar cert), edilii îşi justifică, în general, neimplicarea sau protejarea unor astfel de acţiuni prin calcule electorale: „Băi dacă îl deranjez sau îl amendez pe badea Gheorghe care face după cum îl taie capul, cum să mai obţin, apoi, voturi de la el şi de la familia lui”.
Şi cum în acest an sunt două runde de confruntări electorale, rămâne de văzut în ce măsură hotărârea de ieri chiar va fi pusă serios în practică şi de primari şi de şefii de instituţii care ar urma să-i verifice pe aceştia sau va rămâne doar un document bifat în mapele de serviciu.

D. VINCA