Primăria vrea insolvența Urbanului

Urban*Subiectul a aruncat Consiliul Localîntr-o dezbatere nervoasă, la finalul ședinței de ieri

Între cauzele reale și cauzele expuse ale declanșării insolvenței societății CMI Urban SA există diferențe de fond peste care se preferă să se lase tăcerea, cel puțin la nivelul declarațiilor. Astfel, în cadrul unei conferințe de presă organizate, ieri, de conducerea Primăriei Piatra Neamț, secretarul municipiului, Florin Fecic, a prezentat cauzele pentru care societatea trebuie să intre în insolvență. Majoritatea preluate din Condul Insolvenței, motivele reale s-au limitat la două.Achitarea datoriei CMI Urban către Direcția Taxe și Impozite. Urban a ajuns la penalități, cităm „Atenție, 2000, până la 8.000 de lei pe zi“. Odată declanșată procedura, societatea scapă de această povară, pe perioada insolvenței penalitățile stopându-se.

Obiectul de activitate principal al societății și cea mai importantă sursă de venit a reprezentat-o, până în incendiul din 2014, administrarea Pieței Centrale. Singura șansă ca societatea să redobândească această activitate o reprezintă posibilitatea de a participa la o viitoare licitație, posibilitate garantată în cadrul insolvenței.

Alternativ, însă, societatea ar avea posibilitatea evite procedura insolvenței odată cu stoparea penalităților. De fapt, Urbanul nu datorează 11 milioane de lei către Direcția de Taxe și Impozite, ci către Primărie-Consiliul Local, care este acționarul majoritar și care a stabilit redevența la care s-au aplicat, ulterior penalitățile. Deci, acționarul majoritar, Consiliul Local, patronează o societate căreia, în timp, i-a aplicat o redevență atât de mare, încât a adus-o în procedura de insolvență.„Confirm faptul că redevența a fost prea mare“, a declarat primarul Dragoș Chitic. Iar penalitățile nu ajung la 8.000 de lei pe zi, potrivit ultimului calcul, sunt vreo 4.000.

Total neinspirat, viceprimarul Vasile Popescu a replicat: „La urma urmei, Urbanul a acceptat această redevență. Putea să n-o accepte!“ Da, dar mărirea redevenței a fost votată, de mai multe ori progresiv de Consiliul Local, lucru pe care nu credem că, în calitate de ales local, domnul viceprimar nu îl cunoaște.

Primarul Dragoș Chitic a precizat, printre altele, că procedura compensării datoriilor pe care Urban le are către Primărie și Primăria, la rândul ei, către Urban nu este posibilă până la soluționarea celor 8 procese dintre cele două părți, timp în care penalitățile tot nu ar fi stopate. Chitic a demontat, de asemenea, încercarea de a politiza divergențele apărute între conducerea executivă a Urbanului și cea a Primăriei: „Am avut mai multe întâlniri cu dl. director și la ultima dintre ele am căzut de acord că nu există o altă variantă decât insolvența. Nu discutăm despre politică și nu încercăm să transferăm în zona politicului acest subiect“.

*Urban contra Consiliul Local, runda a II-a

Față de hotărârea AGA de a declanșa procedura insolvenței, ieri, la finalul ședinței de Consiliu Local, conducerea Urban, prin Liviu Popa, a informat Consiliul Local despre un material întocmit de Urban privind redresarea societății. Simpla apariție e excutivului Urban a creat o stare de nervozitate, pe care unii consilieri cu greu și-au putut-o stăpâni.

„Varianta 1: Rezolvarea amiabilă a dispozițiilor ANAF privind realizarea de bunuri și lucrări în folosul municipiului Piatra Neamț, cu o valoarea aproximativă de 8 milioane de lei, sumă pentru care societatea a promovat acțiuni în instanță.

Calculul la zi a redevenței, penalităților și majorărilor de întârziere, în funcție de calculul prescripției extinctive.

Stingerea datoriilor către acționarul unic, prin compensare.

Varianta 2: Conversia redevenței, a penalităților și majorărilor calculate, în acțiuni.

Conversia redevenței în acțiuni și eșalonarea la plată a majorărilor și penalităților rezultate“.

Prima reacție a avut-o fostul viceprimar, Constantin Teodorescu: „De ce n-ați venit în ianuarie 2015 cu acest plan?“ L-a urmat un alt consilier, care a declarat că e bine că se discută în plen, „poate vor ieși la lumină multe aspecte de-a lungul anilor!“.

Aurelia Simionică: „Aici nu este vorba despre insolvența clasică. Trebuie să recunoaștem că 95% din suma datorată de Urban este pe contractul de concesiune cu Primăria, cel privind redevența. Asupra cauzelor care au dus aici, nu discutăm acum. Propun un grup comun de specialiști care să găsească soluția de a scoate societatea din insolvență“.

Dragoș Chitic, în loc de concluzie: „Acest material informativ ne-a venit înaintea ședinței, ne trebuie timp pentru a-l studia și a ne pronunța. Dacă aveți întrebări, adresați-le conducerii CMI Urban sau mie personal“.

Cu o hotărâre AGA, cu voința explicită a Primăriei și cu un Consiliu Local care pare să vrea în majoritatea sa declanșarea procedurii de insolvență, e greu de crezut că unii vor catadicsi măcar să se uite peste planul de măsuri realizat de conducerea executivă a Urbanului.

M.O.T.