Primăria pune tunurile pe cerşetorii minori şi pe părinţii acestora

campanie cersetori 2 Măsura vine după ce în ultimele luni municipiul Piatra Neamţ a fost practic invadat de cerşetori minori şi după ce numărul persoanelor jefuite tot de aceştia, a crescut îngrijorător.

Autorităţile de la Piatra Neamţ sunt decise să pună capăt fenomenului, tot mai extins, al delincvenţei juvenile. O amplă campanie de prevenire a cerşetoriei şi a exploatării minorilor va demara în perioada imediat următoare în municipiul Piatra Neamţ. Asistenţa Socială şi Poliţia Locală promit mai multă vigilenţă, iar Jandarmeria a recurs la suplimentarea echipajelor care patrulează prin oraş pentru a găsi puii de rromi care cerşesc şi fură din buzunare. În plus, tot Jandarmeria s-a gândit la echipe în civil care să supravegheze zonele de risc de pe teritoriul municipiului Piatra Neamţ. Viceprimarul Aurelia Simionică spune că pentru a stopa fenomenul cerşetoriei şi ceea ce decurge de aici, trebuie multă răbdare  şi măsuri concrete.

“Dorim să atragem în această activitate inclusiv cetăţenii oraşului Piatra Neamţ. Aceste fenomene nu se pot rezolva cu violenţă, se pot rezolva însă cu vigilenţă  şi cu multă răbdare”, a declarat viceprimarul municipiului Piatra Neamţ, Aurelia Simionică, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată în ideea de face cunoscute opiniei publice măsurile prevăzute de Primărie şi de Poliţie pentru a diminua cerşetoria şi numărul infracţiunilor comise de minori.  Mai mult, conducerea primăriei Piatra Neamţ a făcut apel la presa locală pentru a mediatiza ce se va întreprinde, din acest punct de vedere, în perioada imediat următoare. În acelaşi context autorităţile au recunoscut că cele două fenomene au luat amploare şi promit inclusiv o hotărâre de Consiliu Local care să regleze tot ceea ce înseamnă măsură ce poate preveni sau stopa cele două fenomene. Potrivit unui raport întocmit de conducerea Poliţiei Locale Piatra Neamţ, în 2014, 134 de persoane din care 86 minori care apelau la mila publică au fost identificate şi duse la sediul instituţiei. Poliţiştii spun că foarte mulţi vin din comunele învecinate pentru a cerşi în Piatra Neamţ.

“În următoarea şedinţă a Consiliului Local Piatra Neamţ lista cu măsurile pentru stoparea şi prevenirea cerşetoriei şi a infracţiunilor comise de minori va fi completată cu o listă de propuneri pentru educarea populaţiei în a preveni astfel de acte. Toate aceste măsuri vor fi aduse la cunoştinţa cetăţenilor prin toate mijloacele”, a mai spus viceprimarul Aurelia Simionică.

 

Razii săptămânale pentru a culege rromii minori care cerşesc în zonele “de maxim interes”

 

Poliţia promite razii în fiecare săptămână, iar jandarmii au suplimentat efectivele care patrulează pe străzile din Piatra Neamţ cu toate că până la această dată niciuna dintre amenzile aplicate pentru cerşetorie sau pentru nesupravegherea minorilor, nu a fost achitată. Poliţia municipiului recunoaşte că se confruntă cu un vid legislativ când vine vorba de infracţiuni comise de minori care nu au împlinit 14 ani. Mai mult, tot cei de la Municipiu sunt cei care spun, că de la începutul anului şi până în present 77 de infracţiuni au fost comise de minori, iar aceştia s-au reîntors pe stradă, reluându-şi activitatea de zi cu zi: fie aceea de a cerşi, fie aceea de a tâlhări cetăţenii, în special pe cei în vârstă.

“Se va intensifica  activitatea pe linia combaterii cerşetoriei şi a exploatării minorilor prin organizarea şi executarea săptămânală de acţiuni împreună cu reprezentanţii DAS. Se vor desfăşura activităţi de prevenire şi combatere a cerşetoriei şi a exploatării minorilor, în zonele predispuse comiterii unor astfel de fapte şi informarea populaţiei cu privire la cerşetorie şi prevenirea comiterii de furturi din buzunare şi din bagaje în zonele aglomerate şi din mijloacele de transport, prin mijloace mass media şi prin activităţi desfăşurate în colaborare cu Primăria Municipiului Piatra Neamţ. De asemenea se va sesiza şi se va comunica către DAS  măsurile de constatare şi de sancţionare contravenţională a părinţilor sau a tutorilor care exploatează copiii în vederea practicării cerşetoriei sau a vagabondajului, în vederea întocmirii documentelor necesare pentru instituirea măsurilor de protecţie specială”, a spus Eugen Pancu, director al Poliţiei Locale Piatra Neamţ.

“Este trist, neplăcut şi chiar jenant. Trebuie să ne conjugăm eforturile pentru a face în aşa fel încât siguranţa cetăţenilor să fie pe primul plan. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ pune la dispoziţie efectivele necesare pentru a acţiona în acest sens. Începând de săptămâna trecută am suplimentat echipajele de intervenţie, pe raza municipiul Piatra Neamţ, echipaje care funcţionează 24 de ore din 24. La anumite ore fie din zi, fie din noapte, este o echipă civilă acolo unde sunt pretabile astfel de fapte. Îi spijinim pe colegii noştri pentru diminuarea acestui fenomen”, a spus inspectorul şef Sorin Gherman, şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ.

“Vrem să anunţăm cetăţenii municipiului Piatra Neamţ că instituţiile statului se ocupă de acest fenomen, suntem în ofensivă, iar această ofensivă se va accentua, dacă lucrurile iau amploare. Trebuie demarate aceste acţiuni comune şi susţinute care pot da rezultate”, a adăugat, Dragoş Chitic, viceprimar al municipiului Piatra Neamţ.

 

DAS va urmări părinţii care îşi trimit copiii la cerşit în loc să-i trimită la şcoală

 

Nici Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului Piatra Neamţ nu va sta degeaba. Prin intermediul Consiliului Local, cei de la DAS sunt dispuşi să ajute familiile devaforizate din sânul cărora provin minorii infractori şi micii cerşetori. În plus “îi va pândi” pe părinţii care în loc să-şi trimită  copiii la şcoală  îi trimit la cerşit.

“În perioada imediat următoare vom  intensifica acţiunile  pentru depistarea precoce a cazurilor în care minorii sunt implicaţi în fenomenul cerşetoriei sau prestează diverse activităţi lucrative – spălat parbrizele maşinilor, colectează obiecte reciclabile. Pentru contracararea acestui fenomen  vom acorda sprijin familiilor aflate în situatii de risc – cu condiţia ca aceste familii să respecte  obligaţiile impuse de lege, de exemplu să nu  mai practice cerşetoria,  să nu mai trimită copiii la cerşit, să-i supravegheze  pentru a nu mai comite fapte antisociale, să-I  înscrie  într-o formă de învaţamânt. Vom continua măsurile pentru a încuraja dreptul la educaţie prin acordarea de prestaţii financiare  pentru copiii proveniţi din familii devaforizate şi  distribuirea  a 1600 de ghiozdane pentru elevii din clasele 0-IV. Se vor suporta cheltuielile de transport pentru elevii  care provin din familii defavorizate,  cu un venit de  până la 300 lei/membru de familie,  de această masură  beneficiază deja lunar  492 elevi. Vom promova şi continua programele  sociale  care au ca  scop prevenirea abandonului şcolar şi familial, prin sprijinirea copiilor  care provin din familii nevoiaşe. Avem în vedere  o colaborare mai stransă cu Inspectoratul Şcolar, pentru a identifica copiii de vârsta şcolară care se sustrag procesului de învăţământ, şi analizarea situaţiei acestora şi a familiilor lor.  Menţionăm că pentru noi este foarte important sprijinul comunităţii şi al instituţiilor care au contact direct cu aceste persoane, astfel reuşim să diminuăm fenomenul cerşetoriei şi infracţionalităţii de pe raza municipiului nostru”, a explicat Ana Berea, director Direcţia de Asistenţă Socială – Primăria municipiului Piatra Neamţ.

 

IRINA ŞTEFĂNESCU