Primăria Piatra Neamţ nu pune cuţitul la gâtul datornicilor amărâţi

simionica
*”Stimulăm şi încurajăm recuperarea debitelor dar nu vrem să blocăm ajutoare sociale sau de altă natură”

Politica fiscală a Primăriei Piatra Neamţ „desenează” echilibrat pe linia fragilă dintre dorinţa şi obligaţia de a recupera datorii şi modalităţile prin care se poate pune în practică diminuarea debitelor.
Propunerile de blocare a conturilor în care se plătesc ajutoare sociale avansate de alte administraţii din ţară sunt privite cu precauţie de conducerea Primăriei pietrene.
„Problema datoriilor persoanelor fizice este una reală dar nu trebuie neglijate nici situaţiile special în care se află unele persoane sau familii. Fireşte că încurajăm plata datoriilor, că suntem interesaţi de diminuarea debitelor pe care le au persoanele fizice la bugetul local dar trebuie acţionat raţional şi cu tact. Permanent ţinem legătura cu cei care au şi datorii şi beneficiază de ajutor social sau de alte tipuri de ajutoare de la Primărie. A lua însă, automat, forţat, un ban cuvenit omului în contul datoriei nu este nici legal, nici moral. Mă refer la cei care, într-adevăr trec prin situaţii speciale, disperate chiar. Nu poţi să-i iei omului şi ultimul ban, să-l laşi fără pâine. Noi procedăm altfel. Când se dau ajutoarele sau în alte situaţii de acest gen – cum a fost cu ajutoarele pentru lemne – trimitem acolo şi oamenii care se ocupă de încasarea dărilor. Cu vorbă bună, cu comunicare, cu informarea lor asupra situaţiei de fapt, capacităm pe unii dintre ei ca, benevol, să rezolve parţial sau total situaţia”, a precizat viceprimarul Aurelia Simionică.
Viceprimarul a adăugat că, deocamdată, nu există un cadru legal prin care Primăria să poată reţine banii sau să poată bloca contul în care unei persoane îi intră banii din ajutorul social: „Şi nici nu cred că ar fi de dorit o asemenea variantă. Până la urmă, cele mai bune rezultate pe domeniul încasării taxelor, este politica de capacitare a conformării voluntare a plătitorului. Şi, repet, cei care au bani dar nu plătesc sunt o categorie, dar cei care ar vrea să plătească şi nu au cu ce reprezintă altă categorie”.

D. VINCA