Primăria Piatra Neamț caută să împrumute aproape 70 de milioane de lei  

 

*Împrumutul bancar de 69,3 milioane de lei va fi folosit pentru refinanțarea unui alt împrumut *Totul este generat de creditul contractat de Perla Invest pentru telegondola din oraș, credit pe care societatea nu a mai putut să-l plătească și pe care l-a preluat Primăria

Primăria Piatra Neamț are nevoie de un nou împrumut bancar pentru refinanțarea unui alt împrumut, mai vechi, al societății Perla Invest. Cele 69,3 milioane de lei pe care caută acum să-i împrumute municipalitatea vor fi folosiți, conform descrierii succinte a contractului sau a achiziției/achizițiilor, „în exclusivitate pentru refinanțarea împrumutului de 72,5 milioane de lei (valoare inițială) acordat de BCR în anul 2007, pentru finanțarea unor investiții publice de interes local din municipiul Piatra Neamț, în baza Hotărârii Consiliului Local nr. 241/20.07.2015. Refinanțarea a fost aprobată prin HCL nr. 241 din 20.07.2015 pentru o durată de minim 12 ani – maxim 17 ani; perioadă estimată: septembrie 2015 – decembrie 2032“.

Pentru a putea împrumuta banii, Primăria a publicat anunțul de participare cu nr. 163444, din 09.10.2015, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice – SEAP. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este data de 25 noiembrie 2015, ora 09.00, ofertele urmând să fie deschise în aceeași zi, la ora 12.00.

Cuantumul garanției de participare este de 203.176 lei. Perioada de valabilitate a garanției pentru participare este de 90 de zile de la data limită de depunere a ofertelor. Conform anunțului de pe SEAP, „garanția de bună execuție a contractului se constituie printr-un instrument de garantare emis în condițiile legii de o societate bancară sau de o societate de asigurări sau prin rețineri succesive din sumele datorate pentru facturi parțiale, suma inițială depusă fiind de 0,5% din prețul contractului, conform prevederilor HGR nr. 1045/2011“. Durata contractului/acordului cadru/SAD sau termenul pentru finalizare este de 204  luni începând de la data atribuirii contractului.

Credit de 40 de milioane pentru telegondolă

În 2007, societatea Perla Invest a contractat un împrumut de 40 de milioane de lei de la Alpha Bank pentru telegondola din Piatra Neamț. Garant la acel credit s-a pus Primăria, care era, de altfel, și unicul acționar al societății.

În februarie 2015, prin Hotărâre de Consiliu Local, municipiul a încercat să preia creditul Perla Invest, pentru a evita astfel executarea silită a garanției, adică a investiției de la telegondolă. Conform Legii nr.273/2006, unităților administrativ teritoriale „li se interzice accesul la împrumuturi sau la garantarea oricărui fel de împrumut dacă totalul datoriilor anuale reprezentând ratele scadente la împrumuturile contractate și/sau garantate, dobânzile și comisioanele aferente acestora, inclusiv ale împrumutului care urmează a fi contractat și/sau garantat în anul respectiv depășește limita de 30% din media aritmetică a veniturilor proprii, prevăzute la art.5(1), lit. a, diminuate cu veniturile din valorificarea finanțării rambursabile care urmează să fie contractată și/sau garantată“.

În cazul preluării creditului de la Alpha Bank, s-ar fi depășit limita de îndatorare legală, după cum se arată în Referatul de aprobare care a stat la baza hotărârii prin care s-a aprobat refinanțarea creditului. Depășind limita de îndatorare legală, Primăria nu a putut să obțină aprobarea Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale din cadrul Ministerului Finanțelor Publice (MFP) pentru preluarea respectivului credit.

Rescadențarea creditelor Primăriei, singura variantă pentru preluarea creditului Perla Invest

Singura soluție rămasă constă în extinderea termenului de rambursare pentru cele două credite ale Primăriei la BCR, de 150.693.522 de lei și 72.486.482 de lei, cu scadența în 2025 și 2027. Extinderea celor două credite cu cinci ani face loc și preluării creditului Perla Invest la Alpha Bank, în această variantă Primăria încadrându-se în limita de îndatorare legală.

BCR a acceptat rescadențarea prin prelungirea termenului final de rambursare a unuia dintre cele două credite, existând totuși condiția ca refinanțarea de către altă bancă să fie făcută pentru creditul mai mic, adică cel de aproape 72,5 milioane de lei.

Pentru publicarea anunțului de selecție de oferte de refinanțare a creditului prin sistemul SEAP și depunerea documentației de prelungire a scadenței celui de-al doilea, a fost necesară o Hotărâre de Consiliu Local care să aprobe, de principiu, refinanțarea acestui credit și prelungirea scadenței celui rămas, hotărâre care a fost votată și aprobată în plenul Consiliului Local Piatra Neamț în luna iulie 2015.

Anunțul a fost publicat pe SEAP pe 09 octombrie 2015, urmând ca, în urma selecției ofertei câștigătoare, Primăria să întocmească documentațiile și corespondența cu toate părțile implicate – BCR, Alpha Bank, Perla Invest și Ministerul Finanțelor Publice, pentru: obținerea acordului de principiu de la board-ul BCR de prelungire a termenului final de rambursare a creditului rămas cu până la cinci ani, obținerea acordului de principiu de la board-ul Apha Bank de preluare de către Municipiu a creditului Perla Invest, în condiții similare în ceea ce privește graficul de rambursare și pentru depunerea dosarului de avizare a celor două tranzacții de către MFP. Totodată, vor avea loc și negocierea termenilor și formalizarea documentelor cu banca a cărei ofertă va fi declarată câștigătoare, cu BCR și cu Alpha Bank și securizarea activelor realizate din credit de la Perla Invest, în sensul dobândirii dreptului de folosință pe perioada rambursării și a proprietății după rambursarea creditului.

Perla Invest riscă insolvența

Chiar dacă municipalitatea preia creditul de la Alpha Bank, societatea Perla Invest nu scapă de insolvență, o cerere în acest sens fiind depusă de curând la Tribunalul Neamț. „Împrumutul de la Alpha Bank era garantat de municipalitate și exista și ipotecă pe investiție (n.red. pe lucrările de la telegondolă). Dacă nu se achită creditul, Alpha Bank se poate îndrepta împotriva garantului și a garanției. Știu și de cererea de insolvență a Perla Invest. Am susținut și mai demult și-mi mențin declarația că insolvența este singura soluție pentru societățile Perla Invest și Urban. Insolvența înseamnă reorganizare, înseamnă restricții pentru conducere în a mai lua niște măsuri“, a declarat primarul interimar Dragoș Chitic.

Mai mult decât atât, insolvența înseamnă scăparea de penalități.

Andreea AMARIEI