Prima simulare, primul eliminat!

*A căzut internetul chiar înainte de „repetiţia generală”

* Un elev de la Auto a fost eliminat, pentru tentativă de fraudă

Febra examenelor a cuprins ieri cele peste 400 de unităţi de învăţământ în care a avut loc simularea probei la limba şi literatura română pentru bacalaureat şi evaluarea naţională. La „repetiţia generală” ar fi trebuit să participe 5.164 de elevi din clasele terminale de liceu şi 5.156 de la gimnazii. Dintre liceeni au lipsit 113 de la zi, 88 de la seral şi 31 de la fără frecvenţă, în timp ce la gimnazii numărul absenţilor a fost de 104. Dintre candidaţii din seriile anterioare, deşi s-au înscris 3, unul singur a participat la proba de ieri.

Un elev de la Colegiul tehnic de Transporturi Auto Piatra Neamţ a încercat să se inspire de pe telefonul mobil, chiar şi la simulare, însă şi-a furat singur căciula, pentru că „profesorul supraveghetor l-a prins şi l-a dat afară din sală; condiţiile au fost aceleaşi ca la examenul real, deci nu se discută!”, după cum ne-a spus directorul colegiului Maria Hogea.

Inspectorul general şcolar Viorel Stan consideră că „tocmai această tentativă dovedită de fraudare certifică faptul că organizarea a fost ca la carte şi că au fost respectate condiţiile de examen”.

* Camere de supraveghere şi subiecte parolate

Pregătirile au fost identice cu cele din vară, când se vor da examenele pe bune: au fost făcute liste oficiale cu elevii, cu profesorii supraveghetori, au fost montate camere de supraveghere. Doar anumiţi profesori din comisiile de examen au avut acces la subiectele trimise pe email cu cod special, chiar cu câteva minute înainte de ora 13, când au început efectiv simulările. Elevii au fost verificaţi la intrarea în sălile de examinare, nu au avut voie nici cu telefoane mobile nici cu alte surse de inspiraţie, accesul s-a făcut numai cu 30 de minute înainte de examen, pe baza buletinului sau a certificatului de naştere şi în ordinea alfabetică afişată pe uşa fiecărei săli.

„Noi verificăm şi modul în care şcoala, directorul unităţii de învăţământ, se implică în organizarea acestor examene”, ne-a spus Gabriela Banu, inspectorul general şcolar adjunct al judeţului Neamţ. „Simularea nu a fost numai pentru elevi, ca să vedem cum s-au pregătit ei pentru examene, ci şi pentru cadrele didactice implicate în organizare, inclusiv supravegherea. Au fost create toate condiţiile unui examen real, cu subiecte transmise prin email, cu cod la care nu au avut acces decât anumite persoane din comisii, cu camere de supraveghere şi tot ceea ce înseamnă organizarea unui examen de admitere la liceu sau de bacalaureat”.

* Tensiune în şcolile din Borleşti şi Piatra Şoimului

Dimineaţa a început prost pentru vreo 5-6 unităţi de învăţământ din comunele Borleşti şi Piatra Şoimului, unde Romtelecom îşi programase fix pentru astăzi intervenţii tehnice în reţelele de internet.

„Am sunat dimineaţă, la prima oră la Romtelecom, pentru că noi nu aveam internet cu o zi înainte şi ni s-a comunicat că e o lucrare programată şi că întreruperea ar putea să dureze 16 ore, dar, la insistenţele noastre au promis că fac tot posibilul să rezolve mai repede”, ne-a spus Ionel Pătrunjel, directorul Şcolii cu clasele I-VIII Borleşti. „Până la urmă, am avut noroc şi chiar la ora 12,50 a revenit internetul şi am putut da simularea în cele mai bune condiţii. Noi am avut 51 de elevi, atât de la şcoala noastră cât şi de la Ştefan cel Mare, Mastacăn înscrişi la această simulare şi toţi au fost prezenţi, nu au fost nici un fel de probleme”.

Cam aceeaşi situaţie a fost şi la Piatra Şoimului, unde, potrivit directoarei Ileana Socea, Internetul a fost redat în şcoli cu o oră şi ceva înainte de a începe simularea. Aici, din cei 56 de elevi înscrişi, doi au absentat şi nu au fost semnalate alte incidente, totul decurgând în bune condiţii.

Şi în urban lucrurile au decurs normal. La Colegiul Naţional de Informatică (CNI) din Piatra Neamţ au dat simularea la limba şi literatura română 157 de liceeni şi 56 de gimnazişti. „Simularea a decurs în cele mai bune condiţii, a fost exact ca la examenele reale, cu supraveghere, cu lista lipită pe uşa sălii de examen, absolut tot”, a precizat Daniela Neamţu, directorul CNI. „Copiii au tratat foarte serios această simulare, i-am urmărit şi cum rezolvau subiectele. Suntem bucuroşi că avem elevi atât de responsabili şi sperăm ca acest lucru să se reflecte inclusiv în rezultatele lor în funcţie de care vom şti pe ce palier anume să intensificăm pregătirile”.

Următoarea simulare va fi miercuri, 13 martie, la disciplina obligatorie a profilului pentru bacalaureat şi la matematică pentru gimnazişti. Liceeni vor mai avea o simulare, vineri, la proba la alegere din curriculum obligatoriu.