Prezidenţiale 2019: Tăriceanu devansează candidatul celui mai mare partid din România!

07/08/2019
  • Klaus Iohannis are partea preşedintelui şi conduce sondajul IMAS, urmat de candidatul ALDE

Sondajul realizat de IMAS realizat la comanda Europa FM, arată că dacă ar avea loc alegeri prezidenţiale duminică, favorit rămâne Klaus Iohannis, cu aproape 42 de procente (avans cu care pleacă orice preşedinte în funcţie), urmat de candidatul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu – cu aproape 14 procente.

Urmează –  Victor Ponta, Dacian Cioloș, Dan Barna și Viorica Dăncilă.

De altfel, se constată o ușoară scădere față de iunie, când Klaus Iohannis era cotat cu 42,4%.

Următorul clasat ar fi ales de 13,8% – este vorba despre Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE. Candidatul PSD este abia pe locul 6, ceea ce arată încă o dată, că decizia social-democraţilor de a merge cu un candidat propriu pe considerentul că este cel mai mare partid din România, a fost greşită şi că o alianţă comună pentru Tăriceanu ar fi avut mulţi sorţi de izbândă.

Domnul Călin Popescu Tăricenu are cel mai bun profil de preşedinte. Întruneşte şi valorile de dreapta, şi pe cele de stânga, este un politican român capabil, experimentat, este omul perfct pentru Cotroceni. Părerea mea este că dl. Tăriceanu va lua şi din electoratul PNL, şi din cel PSD, dar va capacita şi electoratul încă neafiliat, nehotărât”, a spus preşedintele ALDE Neamţ, Ion Asaftei.

Ultimii clasaţi: cu 2,8% este cotat liderul PMP, Eugen Tomac și cu 1,5% liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Dacă alegerile prezindeţiale ar avea loc acum, clasamentul ar fi acelaşi, cu uşoare diferenţe de procentaj.

Dacă pe listă s-ar afla numai candidați ai stângii, apropiați PSD și foști membri, pe cine ar vota românii? 34% ar obține Călin Popescu Tăriceanu, 31% Gabriela Firea, 23 de procente Victor Ponta și 5,8% Corina Crețu.

Dacă pe listă ar apărea doar candidați ai dreptei sau oponenți ai actualei puteri, rezultatele ar putea fi următoarele: Klaus Iohannis, 48,4%, Laura Codruța Kovesi – 30,4% și Dacian Cioloș cu 18,3%.

Pentru acest studiu, realizat prin telefon în perioada 15 iulie – 2 august, au fost intervievate 1010 persoane cu vârsta peste 18 ani. Eroarea de eșantionare – plus minus 3,1%.