*Dar nu semnificativ!
Deşi pare paradoxal, putem spune că vremea este mereu potrivnică agricultorului român. Fie că-i vreme bună ori rea. Dovada: fermierii ies pe pierdere în anii secetoşi, dar şi în cei cu producţii record de cereale. Cum a fost 2013. Asta pentru că „jucătorii” de piaţa cerealelor profită de faptul că agricultorii români nu prea dispun de spaţii de depozitare a grânelor, fiind astfel nevoiţi să vândă cereale imediat după recoltare, la preţuri dictate arbitrar. Adică foarte scăzute.
Situaţia este cu atât mai ingrijorătoare cu cât agricultorii români nu reuşesc să işi acopere cheltuilele de producţie nici în anii cu supraproducţie, să aibă banii pentru a reâncepe următorul ciclu agricol. Asta şi pentru că preţul practicat in România este mult sub nivelul celui de pe Bursa Internaţional a a Cerealelor, deşi ar fi trebuit să fie la un nivel aproximativ egal. Specialiştii în materie spun că la noi în ţară un kilogram de grâu se vindea toamna trecută cu 55-56 de bani, pe când pe piaţa internaţionala preţul era undeva la 88-89 lei/kg. Aproape dublu!
Acum, se pare că a răsărit soarele şi petru fermierul român. Preţul cerealelor a crescut şi la noi. „Nu semnificativ, a ţinut să ne atenţioneze Vasile Balcan, directorul MARSAT Roman, proprietarul celor mai mari spaţii de depozitare a cerealelor şi plantelor tehnice din zona Moldovei, în silozurile de la Roman. Preţul la grâu a crescut de la 160 euro pe tonă, la 180-190 euro/tonă. În port, adică la grânele încărcate pe vapor. La porumb, avem cam tot aceeaşi creştere, procentual vorbind. Porumbul se vindea cu 140 euro/tonă, acum a ajuns la 160. Trebuie să fii orientat, să te organizezi să, ca să nu ieşi în pierdere. Anul trecut am păţit-o cu scăderea drastică a preţurilor la toate produsele agricole, cereale şi plante tehnice. Pentru anul acesta am făcut contracte din aproape în aproape. Am vândut tot grâul, mai am doar porumb şi sorg.”
Practic, creşterea preţurilor la cereale abia de acoperă cheltuielile făcute cu depozitarea. Deci, nu-i vorba de câştig! Dar nici de pierdere! Doar s-au recuperta banii cheltuţi cu depozitarea produselor agricole.
Tina CONDREA