Președintele Constantin Iacoban, alături de oameni din Borca nenorociți de un incendiu

Incendiu Borca Constantin Iacoban, președintele Consiliului Județean Neamț, s-a deplasat, duminică, 29 noiembrie, în satul Pârâul Cârjei, din comuna Borca, unde un incediu de proporții a mistuit două case și a afectat parțial altele două. „Mi-a spus primarul de Borca despre această nenorocire și am vrut să văd cu ochii mei limitele dezastrului. E o adevărată tragedie ce s-a petrecut și sper să putem găsi o soluție să îi ajutăm cumva pe oamenii care au rămas fără acoperiș deasupra capului. Să ferească Dumnezeu pe toată lumea de asemenea nenorociri!“, a spus președintele Constantin Iacoban.

Cea mai grea lovitură a primit-o o familie cu doi copii și un al treilea în întreținere, care avea o vilă evaluată la circa 300.000 de euro, pentru care a existat asigurare până în urmă cu două luni. Familia respectivă derula o afacere până vineri, 27 noiembrie, când s-a declanșat infernul de la o afumătoare. Toate cele cinci persoane au rămas în viață. „Familia aceasta a pierdut tot ce a agonisit în 25 de ani de muncă. Adulții și copiii au rămas cu hainele pe care le aveau pe ei în momentul declanșării nenorocirii. N-au apucat să salveze nimic. Eu am o soră care locuiește în Italia și care le-a pus la dispoziție casa ei din Borca, pentru că nu au unde dormi după ziua de vineri. Nici nu știu cum vor merge copiii, miercuri, la cursuri, ei fiind elevi la Liceul Teoretic «Mihail Sadoveanu» Borca, unde mama lor este psiholog. Pierderea acestei familii este și mai mare, pentru că și a doua casă arsă integral îi aparținea. Aceea însă nu era locuită, fiind achiziționată mai recent“, a declarat primarul Geo Niță, de la Borca.

Incendiul s-a propagat cu iuțeală pentru că în zonă casele sunt din lemn și la mică distanță unele de altele. Pe lângă cele două construcții din care a rămas cenușa, focul a mistuit acoperișul la o a treia casă, în care trăia un bătrân. Omul tocmai fusese externat din spital pentru că a avut probleme de sănătate și când a coborât din autobuz a văzut flăcările care acaparaseră acoperișul locuinței sale. Pentru că apa cu care a fost stins focul i-a afectat în totalitate interiorul casei și bunurile pe care le avea acolo, bătrânul s-a mutat la o fiică. La a patra gospodărie unde a ajuns incendiul au fost afectați pereții unei magazii.

Incendiul a fost anunțat la ora 15.47, vineri după-amiază, și cele șapte autospeciale cu 80-90 de pompieri și voluntari au intervenit până a doua zi, la ora 3. Sâmbătă, în zonă a revenit o mașină de pompieri, care a stins ultimele zvâcniri ale focului, iar ploaia ce a urmat a făcut ca incendiul să nu mai aibă forță decât ca să fumege. „Dacă bătea vântul, e inimaginabil ce se putea întâmpla! Ar fi ars 20-30 de case din zonă. Personal le mulțumesc pompierilor de la Târgu Neamț, serviciilor de voluntari de la Broșteni și din Borca și celor care au dat o mână de ajutor pentru limitarea pagubelor. Sper să le putem fi alături acestor năpăstuiți. Le voi propune colegilor consilieri județeni să accepte acordarea unui sprijin financiar de la buget“, a mai spus președintele Consiliului Județean Neamț. (Z.C.)