Preoţi anchetaţi în dosarul mafiei lemnului din Grinţieş

*  DIICOT Neamţ a audiat şi doi pădurari, şi consilieri locali

* ” Oamenii au nevoie să trăiască din ceva”, a spus primarul Vasile Alexandroaia

Ancheta în noul dosar deschis de DIICOT Neamţ împotriva mafiei lemnului din zona Grinţieş continuă, chiar dacă nici unul din cei învinuiţi nu a fost arestat. Procurorii au început urmărirea penală şi au decis să descindă, joi 9 mai, la cei 36 de suspecţi pentru ca măcar aşa să-i determine pe gaterişti, dar nu numai, să se oprească din tăierea ilegală a copacilor.

Toţi cei conduşi, joi, cu mandat la sediul DIICOT Neamţ au fost audiaţi, iar la final au fost lăsaţi să plece. Aceasta nu înseamnă că anchetatorii nu au probe, acţiunea fiind sprijinită tehnic şi operativ şi de alte instituţii implicate în combaterea infracţiunilor de criminalitate organizată, cum sunt Direcţia Generală Anticorupţie, Serviciul de Operaţiuni Speciale şi Serviciul Român de Informaţii.

Ancheta continuă, însă, cu faza verificărilor situaţiei existente în teren şi cea cuprinsă în munţii de documente ce au fost ridicate la percheziţiile făcute şi la sediile firmelor, nu doar la domiciliile suspecţilor. Majoritatea acestora sunt din Grinţieş, dar procurorii au audiat şi oameni de afaceri din Borca, Ceahlău şi Poiana Teiului, precum şi din Harghita (doi), Iaşi şi Vrancea (câte unul). Aceştia cumpărau lemn de la gateriştii din Grinţieş şi mare parte a tranzacţiilor nu mai erau înregistrate în evidenţele contabile.

De asemenea, sunt cercetaţi doi pădurari din Poiana Teiului, doi preoţi din Grinţieş, doi consilieri locali din Ceahlău şi mai mulţi tăietori de lemne. Dosarul acesta are legătură cu defrişările pădurilor din Grinţieş, însă suspecţii sunt alte persoane decât cele care au făcut obiectul acţiunii similare din septembrie 2012 a procurorilor DIICOT Neamţ. Este de neimaginat că sunt atât de mulţi implicaţi şi trist faptul că cei dornici de câştig au avut şi sprijinul autorităţilor care în mod normal trebuie să împiedice ilegalităţile, încât totul capătă dimensiuni halucinante. Tocmai de aceea l-am întrebat pe primarul de Grinţieş, Vasile Alexandroaia, care nu este anchetat şi în acest dosar, cum vede el acest fenomen, ca om al locului şi ca primar. „Am auzit că ar fi doi preoţi de la noi cercetaţi, dar nu prea aş crede că au vreo treabă, cel puţin unul din ei este vecin cu mine şi ştiu că nu are astfel de preocupări. Probabil că e din cauză că amândoi îşi ridică bisericile şi enoriaşii le-au dat lemne şi de-aici au pornit discuţiile. Am auzit că sunt şi doi pădurari, cei mai mulţi sunt însă oamenii de afaceri, vreo 10 de la noi din Grinţieş şi nişte consilieri locali. Dar, nu ştiu ce să zic, părerea mea este că e un pic exagerată reacţia autorităţilor, care vin acuşi-acuşi cu jandarmi şi poliţişti prin comună. Nu prea se mai taie aşa multă pădure în ultima vreme, să ştiţi că oricum nu se tăia la ras, decât în câteva porţiuni. Cred că este mai mult o chestiune de percepţie a opiniei publice, pentru că la noi, aici, în zona de munte, pădurea e cam singurul mijloc de trai şi în ultimii ani oamenii şi-au dat seama că dacă taie prea mulţi copaci, rămân rapid fără sursa de supravieţuire şi atunci s-au învăţat şi taie câte puţin anul ăsta, câte puţin anul viitor şi tot aşa. De regenerat, se regenerează natural, dar oamenii au nevoie să trăiască din ceva”, a spus primarul Vasile Alexandroaia.

Din perspectiva procurorilor lucrurile stau altfel, chiar dacă din cei audiaţi joi, doar câţiva au vorbit şi asta doar pentru a spune că nu recunosc nimic, iar restul s-au folosit de dreptul de a nu da nici o declaraţie ori au cerut dreptul la apărare. Rămâne ca anchetatorii să dovedească întreg mecanismul prin care oameni de afaceri, pădurari, poliţişti, consilieri locali şi alţi reprezentanţi ai autorităţii locale şi-au dat mâna pentru a prădui codrii şi pentru a-şi băga în propriile buzunare câştigul. Chiar dacă şi până acum au întâmpinat mari greutăţi în instrumentarea acestor dosare, anchetatorii fiind nevoiţi să facă un apel la localnici şi să-i asigure că nu proprietarii de drept ai pădurilor sunt cei vizaţi, până la urmă ilegalităţile comise vor ieşi la iveală.