Premieră nedorită în asistența medicală primară Cinci medici de familie nu mai au voie să acorde consultații gratuite și rețete cu regim special

 

*Mii de asigurați rămân fără gratuități ori trebuie să se înscrie pe listele altor doctori

Începând de astăzi, 1 august 2016, cinci medici de familie din județul Neamț rămân fără contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Neamț, ca urmare a nerespectării unor dispoziții legislative. Drept urmare, miile de asigurați de pe listele acestor doctori vor trebui să-și caute medici de familie care au rămas în relație contractuală cu CAS, dacă vor să beneficieze în continuare de consultații gratuite, de rețete compensate ori gratuite, ori de trimiteri cu regim gratuit la analize și consultații medicale de specialitate.

Pe site-ul CAS Neamț au fost publicate, la sfârșitul săptămânii trecute, numele doctorilor care nu vor intra în relație contractuală cu CAS Neamț începând cu data de 1 august 2016. Aceștia sunt atât din mediul rural, cât și din mediul urban: CMI dr. Andreică Corina Daniela, CMI dr. Boteanu Miriam Emanuela, CMI dr. Cojocaru Ioan, CMI dr. Zaharia Carmen, CMI dr. Cotoros Radu. Motivarea nefinanțării acestora de la 1 august 2016 se referă la „nerespectarea dispozițiilor art.1(5) din HG 161/2016“.

Medicul de familie Corina Daniela Andreica, din Piatra Neamț, a fost declarat neeligibil încă din faza depunerii documentelor pentru contractarea de servicii cu CAS Neamț, pentru că nu a putut prezenta autorizația sanitară de funcționare a cabinetului situat pe B-dul 9 Mai. Dr. Daniela Andreica a depus, apoi, contestație, la care a anexat chitanța care certifică plata taxei pentru autorizare, însă această chitanță nu a fost de ajuns. „Am depus dosarul complet pentru autorizare și eu sper ca situația să se rezolve. Situația este destul de încurcată, pentru că am pe liste peste 900 de pacienți, majoritatea asigurați, iar acordarea serviciilor gratuite depinde de contractual cu CAS“, a precizat doctorița Andreica.

Din păcate, CAS i-a refuzat acesteia prelungirea contractului.

Conform HG 161 din 2016, asigurații pot beneficia de o serie de servicii gratuite și compensate la cabinetele medicilor de familie care au contract cu CAS, precum și la cabinetele specialiștilor aflați în contract cu CAS. De asemenea, au dreptul la analize gratuite și medicamente cu regim special, dar numai dacă se adresează laboratoarelor și farmaciilor care au contract de finanțare cu Casa de Sănătate.

Pentru neasigurați, conform HG 161, există pachetul minimal de servicii medicale în asistența medicală primară, care cuprinde următoarele tipuri de servicii medicale: servicii medicale pentru situațiile de urgență medico-chirurgicală; supraveghere și depistare de boli cu potențial endemoepidemic; consultații de monitorizare a evoluției sarcinii și lehuziei; consultațiile de planificare familială; servicii de prevenție; activități de suport. Serviciile medicale pentru situațiile de urgență medico-chirurgicală sunt asistența medicală de urgență – anamneză, examen clinic și tratament – se acordă în limita competenței și a dotării tehnice a cabinetului medical în cadrul căruia își desfășoară activitatea medicul de familie. Se acordă o singură consultație per persoană pentru fiecare situație de urgență constatată, pentru care s-a asigurat primul ajutor sau care a fost rezolvată la nivelul cabinetului medical, indiferent dacă persoana neasigurată se află sau nu înscrisă pe lista unui medic de familie. Se acordă evaluarea factorilor ambientali, consiliere privind igiena alimentației, depistare de boli cu potențial endemoepidemic – examen clinic, diagnostic prezumtiv, trimitere către structurile de specialitate pentru investigații, confirmare, tratament adecvat și măsuri igienico-sanitare specifice, după caz. De asemenea, se acordă consultații de monitorizare a evoluției sarcinii și lehuziei: luarea în evidență în primul trimestru; supravegherea, lunar, din luna a 3-a până în luna a 7-a; supravegherea, de două ori pe lună, din luna a 7-a până în luna a 9-a inclusiv; urmărirea lehuzei la externarea din maternitate – la domiciliu; urmărirea lehuzei la 4 săptămâni de la naștere. În cadrul supravegherii gravidei se face și promovarea alimentației exclusive la sân a copilului până la vârsta de 6 luni și continuarea acesteia până la minimum 12 luni, testare pentru HIV, hepatită de etiologie virală cu virus B și C, precum și consiliere pre- și posttestare HIV și lues a femeii gravide.

Persoanele care beneficiază de pachetul minimal de servicii medicale suportă integral costurile pentru investigațiile paraclinice recomandate și tratamentul prescris de medicii de familie, precum și costurile altor activități de suport.

Asigurații pot obține de la medicul de familie și recomandare pentru îngrijiri la domiciliu

Pachetul de servicii medicale în asistența medicală primară cuprinde următoarele tipuri de servicii medicale: servicii medicale curative pentru urgențe medico-chirurgicale, afecțiuni acute, subacute, acutizările unor afecțiuni cronice și pentru afecțiuni cronice; servicii medicale de prevenție și profilaxie; servicii medicale la domiciliu; servicii medicale adiționale; activități de suport; servicii de administrare de medicamente. Se acordă și servicii medicale curative pentru urgențe medico-chirurgicale, afecțiuni acute, subacute, acutizările unor afecțiuni cronice și pentru afecțiuni cornice. Servicii medicale pentru situațiile de urgență medico-chirurgicală: asistență medicală de urgență – anamneză, examen clinic și tratament – se acordă în limita competenței și a dotării tehnice a cabinetului medical în cadrul căruia își desfășoară activitatea medicul de familie. De asemenea, în cadrul pachetului de bază, se acordă o singură consultație per persoană pentru fiecare situație de urgență constatată, pentru care s-a asigurat primul ajutor sau care a fost rezolvată la nivelul cabinetului medical/domiciliu, atât pentru persoanele asigurate înscrise pe lista proprie, cât și pentru persoanele asigurate înscrise pe lista altui medic de familie aflat în relație contractuală cu o casă de asigurări de sănătate. Consultația în caz de boală pentru afecțiuni acute, subacute și acutizările unor afecțiuni cronice cuprinde anamneza, examenul clinic general; unele manevre specifice pe care medicul le consideră necesare; recomandare pentru investigații paraclinice în vederea stabilirii diagnosticului și pentru monitorizare; manevre de mică chirurgie, după caz; stabilirea conduitei terapeutice și/sau prescrierea tratamentului medical și igieno-dietetic, precum și instruirea asiguratului în legătură cu măsurile terapeutice și profilactice; bilet de trimitere pentru consultație la medicul de specialitate din ambulatoriu sau pentru internare în spital pentru cazurile care necesită aceasta sau care depășesc competența medicului de familie; recomandare pentru tratament de recuperare, medicină fizică și balneologie în ambulatoriu sau în sanatorii balneare, după caz; recomandare pentru tratament de recuperare în sanatorii și preventorii, după caz; recomandare pentru dispozitive medicale de protezare stomii și incontinență urinară, după caz; recomandare pentru îngrijiri medicale la domiciliu, după caz.

Consultațiile la cabinet pentru afecțiuni acute/ subacute sau acutizările unor afecțiuni cronice se vor acorda conform recomandărilor medicale în condițiile stabilite prin norme, și la domiciliu. Consultații periodice pentru îngrijirea generală a asiguraților cu boli cronice se vor realiza pe bază de programare pentru supravegherea evoluției bolii; continuitatea terapiei; screeningul complicațiilor; educația asiguratului privind autoîngrijirea. Consultațiile în cabinet pentru afecțiunile cronice se vor acorda conform planului de management stabilit de către medic, în condițiile stabilite prin norme, iar la domiciliu, conform planului de management stabilit de către medic, condițiile legii. De asemenea, se acordă consultații de monitorizare activă prin plan de management integrat pe bază de programare pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii îmbolnăvirilor privind riscul cardiovascular înalt – HTA, dislipidemie și diabet zaharat tip 2, astm bronșic, boală cronică respiratorie obstructivă și boală cronică de rinichi. Consultațiile de monitorizare activă acoperă următoarele: evaluarea inițială a cazului nou-depistat în primul trimestru după luarea în evidență, episod ce poate include 3 consultații la medicul de familie – bilanț clinic inițial care include screeningul complicațiilor, inițierea și ajustarea terapiei până la obținerea răspunsului terapeutic preconizat, educația pacientului – recomandare pentru investigații paraclinice și bilet de trimitere pentru cazurile care necesită consultații de specialitate sau care depășesc competența medicului de familie; monitorizarea pacientului cuprinde 2 consultații programate, care includ evaluarea controlului bolii, screeningul complicațiilor, educația pacientului, investigații paraclinice și tratament.

Consultații preventive o dată la 3 ani sau anual

Consultații preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic care se acordă la cabinetul medicului de familie în mod activ adulților din populația generală – fără semne de boală – se vor realiza după cum urmează: Toate persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 și 39 ani – o dată la 3 ani, pentru care medicul de familie evaluează expunerea la factorii de risc finalizată prin completarea riscogramei pentru grupa de vârstă și sex corespunzătoare conform normelor. Pentru persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 și 39 ani depistate cu risc înalt, consultațiile preventive de evaluare se acordă anual. Toate persoanele asimptomatice cu vârsta mai mare de 40 ani – anual, pentru care medicul de familie evaluează expunerea la factorii de risc finalizată prin completarea riscogramei pentru grupa de vârstă și sex corespunzătoare conform normelor.

Se acordă o singură consultație per persoană pentru fiecare boală cu potențial endemoepidemic suspicionată și confirmată. Consultații pentru acordarea serviciilor de planificare familial sunt: consilierea femeii privind planificarea familială; b) indicarea unei metode contraceptive la persoanele fără risc.

Consultații la domiciliu pentru bolnavi nedeplasabili

Consultațiile la domiciliu sunt acordate asiguraților de pe lista proprie a medicului de familie, în afara cabinetului, în timpul programului de lucru pentru consultațiile la domiciliu. Consultațiile la domiciliu se acordă asiguraților nedeplasabili din motiv de invaliditate permanentă sau invaliditate temporară, asiguraților cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet, copiilor 0-1 an, copiilor cu vârsta 0-18 ani cu boli infectocontagioase și lehuzelor. Este considerată consultație la domiciliu inclusiv consultația/examinarea acordată de medicul de familie în vederea constatării decesului. Consultațiile la domiciliu se acordă de către medicul de familie pentru un asigurat înscris pe lista proprie, astfel: maximum două consultații pentru fiecare episod acut/ subacut/acutizări ale bolilor cronice, maximum 4 consultații/an pentru bolile cronice și o consultație pentru fiecare situație de urgență.

Geanina NICORESCU