* Bugetul a fost votat, însă banii nu sunt disponibili
* Consilierii USL au tăiat 710 mii lei din investiții
* Președintele Tărâță spune că vinovații vor plăti
Contrele politice din legislativul nemțean au atins cote de nebănuit. Cine și-ar fi imaginat că, din dorința de a-și pune bețe-n roate reciproc, o parte din consilierii județeni vor ajunge să amputeze bugetul județului Neamț pe anul 2013 și să-l facă imposibil de utilizat? Au făcut-o și pe asta! Situația din Neamț, cu un buget votat, dar care duce la colaps financiar total – singurele plăți posibile fiind cele salariale și o parte a utilităților instituției – nu s-a mai pomenit niciodată, nicăieri în țară și nici în istoria postdecembristă a județului.
*”Dacă începem iar circul, atunci n-am făcut nimic!”
Din primele minute ale ședinței Consiliului Județean (CJ) Neamț de sâmbătă, 6 aprilie, în care proiectul cu cea mai mare greutate era taman cel al bugetului pe anul în curs, a fost clar pentru toată lumea că ambele tabere au de gând să se faulteze reciproc. Primul motiv a fost cel al modalității de vot, consilierii USL și cei UNPR încontrându-se: să se voteze electronic, așa cum au decis prin vot la ședința trecută- utilizând sistemul scump ce zace nefolosit din 2005 – sau prin ridicarea mâinilor? Dan Vasile Constantin a optat pentru ultima variantă, probabil, din teama ca nu cumva o parte dintre colegii săi să trădeze și să voteze altfel decât au stabilit.
Vizibil iritat de atmosfera creată, președintele Culiță Tărâță a exclamat: „Dacă începem iar circul pentru publicul nemțean, atunci n-am făcut nimic! Ia, să închidem toate camerele de filmat, să vedem…ce-o să fie atunci?”.
Mircea Pintilie, Gabriel Farcaș și Cristian Tomuleț au vorbit, pe rând, despre corectitudinea votului electronic, așa încât până la urmă s-a mers pe această variantă. Numai că primele proiecte au fost votate doar de jumătate dintre consilieri, ceilalți uitând să apese pe butoane sau făcând-o prea târziu. Secretariatul tehnic a recurs la atenționarea celor aflați în adormire, care apăsau prea anemic sau prea târziu, pentru a obține o numărătoare a voturilor cât de cât apropiată de realitate.
* Amendamentul care-a oprit bugetul la barieră
După ce și-au uzat corzile vocale preț de aproape trei ore, cât a durat o ședință cu 11 proiecte pe ordinea de zi, din care 4 incluse pe ultima sută de metri, în final a venit rândul dezbaterilor pe marginea bugetului. Buget care trebuia analizat și votat pe capitole. Ceea ce nu s-a mai întâmplat… S-a votat întreg bugetul.
În clipa în care președintele a solicitat avizul comisiilor, Neculai Pușcașu, președintele Comisiei de buget –finanțe a anunțat trei amendamente venite din partea grupării USL în special pe partea de investiții cuprinsă în buget. Primul amendament viza modificări ale sumelor alocate instituțiilor sociale aflate în subordinea CJ Neamț, de la unele s-au tăiat bani, la altele s-au pus în plus.
Un al doilea amendament ia 55 de mii de lei din banii alocați pentru panourile de la intrarea în județ și îi acordă Spitalului de Psihiatrie Roman, care va primi acum, în loc de 48 de mii de lei, 103 mii lei.
Ultimul amendament vine cu modificări majore la capitolul investiții „drumuri și poduri județene”. Aici erau prinse 765 de mii de lei pentru acoperirea plăților în cazul a șase lucrări de drumuri județene din cele 21 aflate în derulare, iar prin amendament au fost tăiate toate aceste investiții, mai puțin 55 de mii de lei pentru modernizarea drumului județean 207 A Roman – Bâra – Nistria.
Consilierul județean PDL Gheorghe Vasiloiu a remarcat printre primii: „Am început să facem aberații. Nu se poate ca la o investiție în derulare, cu bani de la Consiliul Județean, să-l scoatem pur și simplu din listă pentru că blocăm bugetul! Gândiți-vă puțin la ce faceți!”.
Dan Vasile Constantin a lăsat să se înțeleagă că plățile făcute sunt responsabilitatea președintelui Tărâță: „Din discuțiile cu domnul director Conache și cu alți specialiști am înțeles că s-au făcut plăți pe investiții de peste 1,2 milioane de lei. Cum au putut fi făcute plăți fără prevedere în buget? Probabil s-au făcut plăți aferente lucrărilor de anul trecut. Noi trebuie să aprobăm ce a hotărât domnul Tărâță să plătească? Să răspundă dumnealui în fața legii pentru aceste plăți!”.
Însă, în ciuda tuturor intervențiilor președintelui Culiță Tărâță, a explicațiilor date de directorul economic Neculai Cojocariu care a arătat că bugetul va fi întors de cei de la Finanțe, pentru că nu pot exista plăți fără prevedere bugetară, totul a mers înainte. Mașinăria de vot a USL a funcționat ca unsă, toate cele trei amendamente au trecut modificând proiectul de buget. Iar, la final, bugetul, în noua sa formulă aberantă, a fost și el votat și aprobat.
* Trezoreria și Finanțele Publice nu vor aviza bugetul
Directorul economic al CJ Neamț, Neculai Cojocariu, spune că nu s-a mai confruntat cu o situație similară de când lucrează în instituție: „Din ’92 de când lucrez la Direcția Buget-Finanțe nu am mai întâlnit o asemenea situație și de la colegii directori economici din alte județe din țară am aflat că nu s-a întâmplat aşa nicăieri în țară. Potrivit legislației în vigoare, 1/12 sau 8,33% din prevederile bugetare ale anului precedent pot fi folosite pentru plăți, înainte de aprobarea bugetului pe anul în curs. În cazul nostru s-a respectat acest algoritm, noi am făcut plăți la lucrări pe drumurile județene de 765 de mii de lei. Acum, dacă prin amendament au rămas doar 55 de mii de lei, prima consecință este faptul că în momentul depunerii bugetului aprobat la Finanțe și la Trezorerie, vor vedea că s-au făcut plăți, dar nu au prevederi bugetare și ne vor întoarce bugetul”.
Neculai Cojocariu a explicat că, din acest moment, bugetul județului este blocat și nu se mai pot face decât așa-zisele plăți de avarie, adică cheltuielile salariale și, probabil, o parte din utilitățile instituției. Restul banilor sunt inaccesibili.
O altă consecință, explicată și de directorul Doru Conache este imposibilitatea achitării facturilor la proiectele europene aflate în derulare, ceea ce va duce la transformarea unora dintre aceste plăți în cheltuieli neeligibie, deci banii nu vor mai veni și se vor pierde astfel sute de mii de euro.
Culiță Tărâță, președintele CJ Neamț, spune că va analiza situația cu juriștii instituției pentru a găsi o ieșire legală din impas, care acum pare imposibilă. În plus, va încerca să găsească o soluție pentru a-i pune să plătească pe acei consilieri județeni care se va dovedi că au votat cu reavoință, tocmai pentru a bloca financiar județul.
„Dan Vasile Constantin a făcut presiuni și a proferat amenințări la adresa aparatului de specialitate a Consiliului Județean Neamț”, a afirmat Culiță Tărâță, arătând că acest comportament nu va rămâne fără urmări.
Singurul lucru cert în acest moment este faptul că există, formal, un buget, de care nu se poate atinge nimeni și care se va întoarce la Consiliul Județean pentru modificări care să conducă la intrarea în legalitate.
noi traim si suntem condusi de pontosi
consilieri judeteni , prin vot v-ati atins scopul…… dar nemtenii?
la gaurile din asfalt in neamt se spun useleuri
Ne-am cam saturat ca dl. Tarata sa ne tot „ameninte” cu publicarea numelor celor care au furat judetul…. Spuneti dom’le odata! Daca-i tradare, macar sa stim si noi, ca doar noi i-am votat. Curios, oare cine face drumul de la Roman – Bara de e singurul care a fost pastrat? Ghici ghicitoarea mea, cine sunt marii drumari din Roman? De la UNPR, PNL, PSD, persoane importante, nu dam nume.
lamentabil,
niste corupti care-si bat joc de un judet intreg, mai votati-i si la urmatoarele alegeri
Domnu Constantin sa te uiti in oglinda dimineata ca semeni cu Ceausescu cand avea pojar. Cred ca te visezi presedinte la CJ noaptea. Tare imi e frica ca ai sa fii impuscat de nemteni ca vad ca blochezi cam multe proiecte. Eu zic sa vezi si interesul celor care te-au votat.