Premieră EURES:25 de posturi de salvamar în Germania

01/01/2018

*Ofertă generoasă de ocupații peste hotare: 1.088 de slujbe
*Cele mai multe joburi vacante provin de la firmele din Portugalia, respectiv 330
În aceste zile, o firmă germană dă „apă la moară” românilor dornici să activeze ca salvamari în Germania, oferind 25 de locuri de muncă în această meserie frumoasă și riscantă. Trecând de la acest aspect, angajatorii din Spaţiul Economic European dispun, prin intermediul reţelei EURES România, 1.088 locuri de muncă vacante, cele mai multe în Portugalia, respectiv 330 la cules de zmeură, mure și afine. Și în Spania se găsește mult de lucru în agricultură, fiindcă așa cum se știe ibericii sunt printre cei mai importanți producători de fructe și legume din Europa, rafturile magazinelor de la noi abundă cu marfă adusă din această țară. În acest sens, angajatorii iberici sunt dispuși să încadreze 164 de lucrători români, respectiv 150 agricultori, 10 sudori, 3 tehnicieni și un montator structuri (panouri) metalice. Firmele malteze sunt darnice cu muncitorii români, oferind nu mai puțin de 161 de ocupații, din care 150 pentru șoferi de autobuz, 8 pentru tehnicieni proces și 3 inginerilor de sistem software.

*Nemțenii pot lucra ca salvamari la o firmă din Germania

Ca noutate, în Germania se caută înotători profesioniști, respectiv 25 de salvamari. În Afară de aceste ocupații mai sunt disponibile 28 de posturi ca șofer de camion, 10 ca personal în domeniul gastronomiei de sistem și încă 10 de programator PLC. Tot aici mai sunt vacante 5 slujbe de electrician în construcții și câte 4 în aceste meserii: betonist, bucătar, excavatorist, montator izolații clădiri, specialist sisteme de canalizare și zidar. Nemții mai oferă căte 3 slujbe ca operator utilaje pentru construcții, ospătar, personal servire clienți și șofer autobuz și căte două ca instalator, lucrător în construcții, maistru construcții de drumuri, maistru construcții rețele de cabluri, maistru hidroizolații clădiri, operator mașini și personal întâmpinare oaspeți. Companiile germane sunt dispuse să angajeze câte un lucrător în aceste meserii: commis chef, contabil, inginer construcții civile, macaragiu, maistru construcții civile, manager în construcții, manager front office, mecanic instalații de climatizare și refrigerare, mecanic instalații sanitare, termice/de climatizare, menajeră – șefă, montator acoperișuri, muncitor în construcții din beton armat, operator pompe de beton, sudor, tehnician service și tehnician sisteme de încălzire.

*În Regat, lucrătorii români au disponibile 67 de posturi bine plătite

În Marea Britanie se găsesc 67 locuri de muncă pentru români, e vorba de 50 de măcelari, tranșatori, fasonatori, împachetatori carne, 6 de lenjer/croitor, 5 ca îngrijitor persoane la domiciliu, 5 de asistent medical și un post de supervisor podgorie. Și în Cehia se poate câștiga cinstit o pâine albă. În această țară sunt neocupate 58 locuri de muncă: 20 de șlefuitor/pilitor, 15 ca forjor și tot atâțiade operator CNC, 5 posturi ca șofer tir internațional și câte un job de electrician, tehnician frigidere și tehnician mașini pentru prelucrarea produselor din plastic.
Nici firmele slovace n-au uitat de lucrătorii din țara noastră, cărora le dă 41 locuri de muncă, din care 40 de operator producție și un brutar.

*În țara pralinelor, 40 de nemțenii își pot găsi de lucru

Multe ocupații tentante sunt oferite de angajatorii belgieni: câte 3 ca operator cnc, operator cnc/ frezor, șofer camion, precum și câte două în ocupația de electrician iluminat stradal, electrician întreținere și reparații, macaragiu și tehnician rețele de telecomunicații. Tot firmele belgiene mai dispun câte un loc de muncă ca bucătar restaurant de afaceri, electrician rezidențial, inginer aplicație, inginer de calitate industrial, inginer dezvoltare, inginer materiale, inginer producție, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, mecanic autoturisme, magaziner, montator linie superioară cale ferată, montator semnalizare de cale ferată, operator/ ambalator în industria alimentară, operator mașină de îndoit cu formă liberă, operator turnare metale, proiectant mecanic, programator cnc, stivuitorist, sudor semi automat, șofer cu experiență în utilizarea macaralei, tehnician de întreținere și instalare, tehnician hvac și tehnician testare.

*Italienii au mai “strâns cureaua”, oferind doar 40 de joburi

În Italia se găsesc 40 locuri de muncă de îngrijitor la domiciliu. Nemțenii care vor să lucreze în Finlanda au vacante 11 locuri de muncă, e vorba de 10 posturi ca măcelar/tranșator carne de pui și un loc de ospătar. Câte 10 joburi mai sunt disponibile în Luxembourg (senior tehnician Chrome) și Ungaria, unde vecinii oferă 5 posturi de lăcătuș și tot atâtea ca sudor. În Suedia există 5 locuri de muncă, respectiv 3 de tehnician sistem Mercedes-Benz și două de specialist componente auto. De lucru este și în Slovenia, unde se pot încadra 2 îngrijitori de curățenie și un reprezentant (consultant) vânzări online mașini second-hand. Nemțenii calificați în meseria de frizer își pot încerca șansa în Norvegia, acolo fiind libere două astfel de posturi. Ultima pe lista EURES Romțnia este Polonia, care dispune de două slujbe ca vânzător și specialist în servicii clienți cu cunoștințe de limba română.
V. ANDRIEȘ