Prelevare de organe la Spitalul JudeţeanNeamţ cu specialişti din străinătate Inima unui tânăr de 17 ani din Neamţ va pulsa în Croaţia

 

O echipă de specialişti din Olanda a prelevat plămânii băiatului

Numai rinichii donatorului vor ajunge la pacienţi români

Un tânăr de 17 ani, din judeţulNeamţ, aflatînmoartecerebralădupă un accident rutierpetrecutînseara de 10 iulie, vasalvapatruvieţi. Patruechipespecializateînprelevare de organe, din Croaţia, Olandaşi din centrelenoastreuniversitareIaşişiBucureşti au ajuns, ieridimineaţă, la SpitalulJudeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, pentruefectuareaprocedurilorextrem de complexe de separare a rinichilor, a plămânilorşi, încele din urmă, a inimiibăiatului. Prelevări de organe s-au maifăcut la Piatra Neamţ, însăestepentru prima datăcândneviziteazăechipe de specialişti din străinătate. Deşimultălumevaspunecă nu este normal ca o parte din organeletânăruluisăsalvezevieţiînalteţări, atâtavremecâtavemşinoi lungi liste de aşteptare, mediciisusţincăproblemele de compatibilitate nu “ţincont” de graniţe.

“România face parte din Programul European de Transplant. Astfel, după ce a fost alertată Agenţia Europeană de Transplant au circulat informaţiile şi s-au găsit primitorii compatibili. Astfel, inima va ajunge în Croaţia, plămânii în Olanda, iar rinichii au fost prelevaţi de echipe de la Bucureşti şi Iaşi. Din păcate, ficatul nu a putut fi prelevat pentru că nu se afla în starea de sănătate dorită. Pentru reuşita unui transplant trebuie îndeplinite foarte multe condiţii, pornind de la faptul că organul trebuie să fie viabil, transportat în cele mai bune condiţii şi rapid, iar organismul primitor să fie compatibil. Spre exemplu, inima trebuie să ajungă în Croaţia, la primitor, în cel mult o oră şi jumătate”, a precizat dr. Cristinel Sava, purtător de cuvânt la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

Tânărul care va da viaţă după moarte a fost victima unui accident rutier petrecut duminică seara, pe DN 12C, în localitatea Bicaz Chei. Şoferul unei autoutilitare Iveco l-a lovit în plin în timp ce se deplasa pe jos, spre Lacu Roşu, pe partea dreaptă a carosabilului. Băiatul era însoţit de o persoană în vârstă de 32 de ani. Ambii au fost spulberaţi de pe şosea, iar în urma accidentului tânărul a suferit leziuni grave, în urma cărora a intrat în moarte cerebrală, iar cealaltă persoană se află în stare de comă. Medicii de la Reanimare, unde este internată cea de-a doua victimă, nu pot da un prognostic cu privire la şansele sale de supravieţuire.

Dr. Alexandru Juncu, manager interimar la SJU Neamţ, a subliniat că prezenţa echipelor din centrele europene de transplant, precum şi prelevarea cordului şi a plămânilor constituie o premieră pentru spitalul din Piatra Neamţ. Echipa a fost compusă din medici de la University Medical Center Groningen- Olanda, conduşi de dr. Aukje Brat, de la CZATP University Hospital Center Zagreb – Croaţia, conduşi de dr. Ivanokovic şi din medici români conduşi de dr. Dudu Cătălin- Spitalul Clinic Fundeni. Aceasta este prima prelevare de organe din 2016, a 9-a în ultimii 3 ani.

Geanina NICORESCU