Prelevare de organe la Spitalul Judeţean Un taximetrist aflat în moarte cerebrală va salva 3 vieţi

22/11/2017

  • Intervenţie realizată de o echipă complexă, de 6 medici veniţi de la Fundeni-Bucureşti şi Iaşi

Timp de 3 ore, o echipă de medici chirurgi şi urologi din clinici universitare au efectuat, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, o intervenţie contracronometru, de prelevare de organe.
Intervenţia a constat în recoltarea ficatului şi a rinichilor de la un pacient aflat în moarte cerebrală.
Donatorul este bărbatul în vârstă de 62 de ani, din Piatra Neamţ, care sâmbătă, 18 noiembrie, a fost implicat într-un accident rutier în “intersecţia morţii” din satul Doina, comuna Girov, în timp ce se afla la volanul unui autoturism Dacia Duster, pe care-l folosea în regim de taxi.
În urma accidentului, bărbatul a suferit leziuni craniene foarte grave şi secţiune de măduvă la coloana cervicală, care i-au indus starea de comă. Luni, 20 noiembrie, după ce medicii de la ATI au stabilit, pe baza protocolului de specialitate, că pacientul este în moarte cerebrală, au cerut acordul familiei pentru donare. Soţia şi-a dat acceptul, astfel încât imediat a fost demarată precedura de salvare a organelor viabile. Astfel, ieri dimineaţă, după ce au fost finalizate analizele de rigoare pentru stabilirea compatibilităţii cu persoane care au nevoie urgentă de un organ sănătos, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a venit o echipă complexă de medici chirurgi şi urologi de la Institutul Clinic Fundeni din Capitală şi Iaşi.
“Intervenţia a fost realizată de o echipă de 6 medici, coordonată, pentru prelevarea ficatului, de dr. Vasile Lungu, de la Institutul Fundeni din Capitală, iar pentru recoltarea rinichilor, specialiştii au fost coordonaţi de dr. Vlad Olaru, de la Fundeni. S-a intrat în sala de operaţii la ora 4.20, intervenţia a decurs fără probleme, iar la ora 7.45 s-a încheiat. Ficatul şi un rinichi vor ajunge la Iaşi, iar un rinichi va fi dus la Bucureşti. S-a dorit şi recoltarea corneei de la ambii ochi, însă doctorii au renunţat pe parcursul intervenţiei, din motive medicale”, ne-a declarat dr. Silviu Verzea, purtător de cuvânt la SJU Neamţ.
Pentru această prelevare de organe nu a fost nevoie de ajutorul doctorilor din spitalul judeţean. Este pentru a doua oară în acest an când se realizează o intervenţie de acest tip, a opta în total de la acreditarea secţiei ATI.

Geanina NICORESCU