Prejudiciul recuperat din evaziunea fiscală în panificație, 97.000 lei în șase luni

20/07/2016

pitaAdministratorul unei firme de panificație din Târgu Neamț este cercetat penal pentru evaziune fiscală.

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigarea Criminalității Economice al Poliției Neamț s-au sesizat din oficiu în legătură cu această situație la un control derulat la societatea comercială. Mai multe facturi fiscale fictive au fost înregistrate în contabilitatea firmei, care au dus la crearea unui prejudiciu bugetului de stat de peste 20.000 lei. „În urma cercetărilor efectuate, s-a constatat că în contabilitatea societății au fost înregistrate mai multe facturi fiscale, care nu au la bază operațiuni reale, cauzând un prejudiciu de 21.189 de lei. Acesta a fost recuperat integral de polițiști, care continuă cercetările pentru documentarea întregii activități infracționale“, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

În prima jumătate a acestui an, polițiștii de investigarea criminalității economice au desfășurat mai multe acțiuni îndreptate spre prevenirea și combaterea ilegalităților ce se comit în domeniul producerii, prelucrării, depozitării și comercializării produselor cerealiere și de panificație. Au fost verificate 16 unități de morărit, 7 de panificație, 5 unități de patiserie și alte 19 unități economice din domeniu, iar în trafic au fost oprite și controlate 84 de mijloace de transport. În urma activităților desfășurate, polițiștii au constatat 23 de infracțiuni, dintre care 16 de evaziune fiscală, și s-a recuperat un prejudiciu total de circa 97.000 lei. „Pentru abaterile constatate, au fost aplicate 116 de sancțiuni contravenționale, dintre care 59 la Legea 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite, iar 57 pentru alte abateri. Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate este de 158.150 lei“, a precizat ofițerul de presă.

În plus, în cadrul dosarelor penale instrumentate sau ca urmare a aplicării sancțiunilor contravenționale, au fost indisponibilizate sau ridicate în vederea confiscării bunuri în valoare de 17.000 de lei.

Cristina IORDACHE