Pregătirile pentru iarnă, analizate în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

05/11/2016

prefectura-dobrila-prefect-ntComitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) s-a întâlnit în ședință, vineri, 4 noiembrie a.c., având pe ordinea de zi următoarele teme de dezbatere: prezentarea și dezbaterea măsurilor pentru monitorizarea și gestionarea situațiilor de urgență specifice sezonului rece; prezentarea și dezbaterea unor informări privind stadiul pregătirii pentru întreținerea drumurilor naționale, județene și locale în iarna 2016-2017; prezentarea, dezbaterea și aprobarea hotărârii CJSU. La ședință au participat primarii din toate unitățile administrativ teritoriale (UAT).

„Este o întâlnire care are loc în fiecare an în această perioadă, când analizăm stadiul pregătirilor pentru acest anotimp. De altfel, începând de luna trecută, pregătirile de iarnă reprezintă o prioritate guvernamentală. La nivelul județului nostru, din calendarul de acțiuni pregătitoare s-a parcurs etapa aprobării planurilor operative de acțiune pe timpul iernii și transmiterea lor la ISU pentru centralizare de date și măsuri. Urmărim aprovizionarea bazelor cu carburanți, conform specificației din normativ adică 14 zile de funcționare, aprovizionarea cu materiale antiderapante – în funcție de necesități, acolo unde este cazul –, starea utilajelor proprii și/sau închiriate și dacă se regăsesc în baze. Am actualizat, la data prezentă, situația contractelor de deszăpezire încheiate de autoritățile locale cu operatori economici, la nivelul județului. Respectând principiul transparenței, această situație va fi publicată pe site-ul Instituției Prefectului, începând de săptămâna viitoare“, a spus în intervenția sa prefectul Niculina Dobrilă.

Conform raportărilor primite, dintr-un total de 83 UAT, 22 de UAT-uri au încheiat un contract de prestări servicii publice de deszăpezire. Dintre acestea, 4 au avut opțiunea ca o parte din activitate să se realizeze și în regie proprie, 10 UAT-uri sunt în curs de perfectare a unui contract, iar 51 de UAT-uri realizează serviciul de deszăpezire în regie proprie.

Totodată prefectul județului a precizat necesitatea respectării procedurii CJSU, pentru prevenirea deceselor prin hipotermie a persoanelor fără adăpost și a celor care locuiesc în spații neîncălzite.

O altă problemă care a fost ridicată este cea a comunicării în toată această perioadă.

„Avem în vedere actualizarea protocoalelor de colaborare pentru efectuarea schimbului permanent de informații pe perioada sezonului rece și a celui pentru menținerea viabilității drumurilor pe timpul iernii, între serviciul de poliție rutieră și secția de drumuri naționale, consiliul județean respectiv, consiliile locale“, a mai precizat prefectul de Neamț.

Cu acest prilej au fost amintite și prevederile legale referitoare la producerea unor situații periculoase ce impun decizia de suspendare a cursurilor elevilor. Aceasta se poate lua, conform reglementarilor în vigoare, la cererea directorului și cu aprobarea inspectorului școlar general (sau la nivelul grupurilor de unități din același județ, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației).

„Vă rog să aveți în vedere măsurile pentru protejarea elevilor pe timpul deplasării la și de la unitățile școlare, cât și pe parcursul desfășurării cursurilor, verificați și vă convingeți că aveți stocurile necesare pentru încălzirea școlilor“, a mai spus prefectul Niculina Dobrilă.

Până în prezent, tot în domeniul pregătirilor pentru iarnă, a fost actualizată lista spațiilor disponibile la nivelul autorităților administrației publice locale pentru cazarea persoanelor surprinse în trafic de fenomene meteorologice extreme, specifice sezonului rece; au fost operaționalizate spațiile pentru cazarea persoanelor fără adăpost; a fost întocmită situația persoanelor care au nevoie de dializă, cu datele de contact, pe zone ale județului, centre de dializă și firme care asigură transportul acestora (în total 306 persoane); a fost elaborată evidența gravidelor care se înscriu cu data prezumtivă a nașterii în intervalul 15 noiembrie 2016 – 15 martie 2017 – evidența acestora fiind organizată pe medici, localități, zone expuse înzăpezirii și grad de risc.

În cadrul întâlnirii CJSU a fost aprobată o hotărâre privind aprobarea măsurilor pentru monitorizarea și gestionarea situațiilor de urgență specifice sezonului rece în iarna 2016-2017.

Daniela SAVU