Pregătiri de iarnă la Piatra Neamț

04/11/2015

ceahlau virfuri iarna*Ca și în anii trecuți, de deszăpezirea orașului se vor ocupa societățile Salubritas și Publiserv, prima dintre ele achiziționând recent un utilaj multifuncțional nou și două freze manuale *Nevoiașii orașului se pot feri de frig în adăpostul din cartierul Speranța, unde vor primi și o masă caldă *Chiriașii din două blocuri ale Primăriei nu primesc încă agent termic, pentru că au datorii mai mari de 100.000 de lei la plata facturilor

Deszăpezirea municipiului în această iarnă revine, ca și în anii trecuți, societăților Salubritas și Publiserv. „În ședința ordinară de Consiliu Local din 29 octombrie, a fost aprobat planul operativ de acțiune și programul de măsuri pentru sezonul rece 2015-2016. Totodată, a fost actualizat și aprobat comandamentul de iarnă la nivelul municipiului Piatra Neamț. La fel ca și în anul anterior, și în acest sezon, deszăpezirea în Piatra Neamț va fi făcută de cele două societăți specializate ale municipiului – Salubritas și Publiserv. Societatea Publiserv beneficiază de 11 utilaje pentru intervenție, dotate cu GPS, iar Salubritas va interveni cu două utilaje multifuncționale, adresându-se, în special, aleilor pietonale și piețelor publice. Totodată, Salubritas va interveni și cu patru freze manuale“, a precizat primarul interimar Dragoș Chitic.

Angajați și utilaje noi la Salubritas

Pentru a face față deszăpezirii aleilor din oraș, a crescut, începând cu acest an, numărul angajaților cu încă opt persoane. „În plus față de iarna anterioară, vom beneficia de un utilaj de deszăpezire achiziționat recent de societatea Salubritas, de încă opt oameni angajați, pentru că am considerat că este necesar să suplimentăm forța umană care intervine pentru curățat aleile pietonale și de încă două freze manuale“, a spus primarul municipiului Piatra Neamț.

Se va suplimenta numărul utilajelor și al oamenilor în caz de nevoie

Utilajele din dotarea celor două societăți au fost verificate și, din câte precizează edilul, nu vor avea probleme pentru a interveni la deszăpezirea orașului. „Urmează să facem și o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență. Menționez faptul că există deja un stoc minimal de nisip și sare și avem contracte încheiate pentru achiziționarea de materiale necesare pe timpul iernii. Utilajele au fost verificate și sunt capabile să facă față intervențiilor. Și în acest an va fi înființat dispeceratul non-stop de la societatea Publiserv, cu un număr de telefon la care cetățenii pot apela dacă este nevoie. Dacă va fi o iarnă normală, nu vor fi probleme pentru a interveni“, a declarat Dragoș Chitic.

Dacă vom avea o iarnă grea, s-a solicitat o listă suplimentară cu oameni și utilaje pentru intervenție în caz de nevoie. „Am cerut societății Publiserv și societății Salubritas să aibă și o listă suplimentară constând în utilaje și forță umană, în principal din lista membrilor Comitetului Local pentru Situații de Urgență, ca atunci când vor fi ninsori abundente ori situații deosebite, să suplimentăm intervenția și cu alte forțe“, a subliniat primarul interimar Dragoș Chitic.

Chiriașii din două blocuri ale Primăriei nu au căldură încă

Chiriașii Primăriei din blocurile H12 și H16 nu și-au achitat încă restanțele către Locativ Serv, astfel încât nu primesc căldură și acest lucru va rămâne valabil până când vor începe să-și plătească din restanțe. „Deja este funcțional adăpostul de noapte din Speranța, un adăpost care poate prelua până la 20 de persoane, asigurându-le cazare și o masă caldă. În ceea ce privește cele 16 blocuri din fondul municipalității, au fost pornite deja 14 centrale de bloc sau de scară. Două nu au fost pornite – de la blocurile H12 și H16, unde datoriile sunt foarte mari la plata facturilor, de peste 100.000 de lei. Au fost contactați locatarii și, dacă se va mai achita din această sumă, vom putea decide dacă pornim sau nu centralele respective“, a precizat primarul municipiului Piatra Neamț.

Andreea AMARIEI