Pregătire cu elevii după catastrofa de la simularea Evaluării / „Vom face o analiză foarte, foarte dură a situaţiei”

rezultate evaluare

 Elevii claselor a VII-a din Neamţ care au susţinut simularea Evaluării Naţionale au înregistrat rezultate lamentabile la matematică. Doar 26% dintre ei au reuşit să obţină note peste 5.

„Nu mă aşteptam. Nu pot să spun catastrofă, deşi sentimentul meu acesta este. În perioada următoare vom face o analiză foarte, foarte dură a unităţilor de învăţământ, până la nivelul claselor, urmând ca în şcoli să se facă o analiză până la nivelul elevilor. Am depistat deja domeniile în care elevii nu performează şi urmează ca profesorii să se axeze pe acestea, astfel încât rezultatele la examenul propriu-zis să fie bune”, ne-a declarat inspectorul general şcolar Viorel Stan, din cadrul Inspetcoratului Şcolar Judeţean Neamţ.

Notele obţinute de elevii nemţeni la examenul de Limba şi literatura română sunt puţin peste media pe ţară, însă este loc de mai bine. Practic, 68,2% dintre participanţii la simulare au obţinut note peste 5, în vreme ce media pe ţară este de 66,7%.

Rezultatele la cele două examene situează judeţul Neamţ imediat sub media pe ţară, cu  45,2% promovabilitate în condiţiile în care media pe ţară a fost calculată la 48,8%.

Judeţul Neamţ se poate lăuda, însă, cu faptul că a avut cea mai ridicată participare a elevilor la simularea naţională, cu un efectiv de 98,18%, la polul opus situându-se judeşul Dolj.

Cât priveşte rezultatele de la simulare, inspectorul genral şcolar Viorel Stan a subliniat că va convoca directorii  de şcoli după videoconferinţa cu ministrul Educaţiei, care va avea loc astăzi, pentru analizarea situaţiei şi pentru a le aduce acestora la cunoştinţă măsurile dispuse de MEN pentru îndreptarea situaţiei. Ulterior, inspectoratul  va monitoriza implementarea măsurilor. Părinţii vor fi informaţi care sunt „performanţele” odraslelor şi li se vor prezenta soluţiile pe care şcoala le are în vedere pentru acoperirea lacunelor.

„Lucrările fiecărui elev vor fi analizate la nivelul clasei, pentru a se identifica punctele slabe şi, în consecinţă, pentru a putea corecta neajunsurile înregistrate. Se vor efectua ore de pregătire pentru examinarea naţională din vară”, a transmis ministrul Educaţiei, într-un comunicat de presă. Rămâne de văzut dacă vor fi făcute ore suplimentare pentru pregătirea elevilor, iar dacă da, cine le va plăti.

Geanina NICORESCU