Prefectura Neamț: ”La Consiliul Judeţean Neamţ se impune alegerea unui preşedinte, precum şi a unui vicepreşedinte”

prefectura_resize Într-un comunicat de presă remis redacției noastre, întocmit de juristul Prefecturii, Ilie Petre, și avizat de prefectul Ioan Angheluță, se specifică:

”La Consiliul judeţean Neamţ se impune alegerea unui preşedinte, precum şi a unui vicepreşedinte”. Afirmația este făcută în contextul prezentării noii legi pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, 115 din 2015.

Astfel, potrivit noii legi, preşedinţii consiliilor judeţene nu se mai aleg prin vot direct, de către toţi alergătorii din judeţ, ci prin vot indirect, din rândul consilierilor judeţeni.

Consecinţe:

preşedintele consiliului judeţean  are şi calitatea de consilier judeţean;

Începând cu alegerile locale din anul 2016, consiliile judeţene vor funcţiona cu un număr impar de consilieri, respectiv 31, 33, 35 sau 37, în funcţie de numărul locuitorilor judeţului, conform populaţiei după domiciliu raportate de Institutul Naţional de Statistică la data de 1.01.2016.

În prezent consiliile judeţene funcţionează cu un număr par de consilieri judeţeni, respectiv 30, 32, 34 şi 36.

În judeţul Neamţ, Consiliul Judeţean va avea în componenţă 35 de consilieri, din rândul cărora se va alege preşedintele Consiliului Judeţean; până la alegerile locale din 2016, Consiliul Judeţean Neamţ va funcţiona însă cu numărul actual de consilieri, respectiv 34.

La consiliile judeţene la care funcţia de preşedinte a devenit vacantă din diverse motive este obligatorie alegerea unui preşedinte; pe cale de consecinţă, va înceta exercitarea atribuţiilor preşedintelui de unul din vicepreşedinţi, după cum va înceta şi exercitarea atribuţiilor de vicepreşedinte de unul din consilierii judeţeni. La Consiliul judeţean Neamţ se impune alegerea unui preşedinte, precum şi a unui vicepreşedinte, spune Prefectura. Consiliul Județean Neamț are, însă, președinte interimar ales chiar din rândul consilierilor, e adevărat, după legea 215, printr-un artificiu legal care i-a permis lui Constantin Iacoban să devină mai întâi vicepreședinte, în locul demisionarei Emilia Arcan, apoi președinte, cu unanimitate de voturi, după care Emilia Arcan, în aceeași ședință din 2 decembrie 2014, să revină pe funcția de vicepreședinte.

”Acum se discută despre necesitatea de a fi ales sau nu un nou președinte. Dacă este necesar să facem alegeri, vom face după cum spune legea și vor fi alegeri”, a răspuns, senin, Constantin Iacoban.

CL Piatra Neamț, posibil precedent pentru o nouă majoritate?

Este puțin probabil ca o eventuală unanimitate să fie repetată la o nouă rundă de alegeri în Consiliul Județean. După 6 luni de la aceste alegeri, raportul de forțe se vede cumva schimbat, dacă luăm în calcul poziționarea pe partea dreaptă a politicii a unor independenți din Consiliul Local Piatra Neamț, care i-au asigurat lui Dragoș Chitic interimatul la Primăria Piatra Neamț. Parcă nici relația de dragoste din coaliția PSD-UNPR-PC nu mai funcționează ca în decembrie, când moartea lui Culiță Tărâță a apropiat PSD de UNPR. Chiar dacă între PSD-UNPR și PNL raportul de forțe este mult favorabil coaliției, rămân independenții, consilierii PP-DD, consilierii PC și PNTCD.

Mugur Cozmanciuc, PNL: ”Cred că e o reglare de conturi în coaliție”

Președintele interimar PNL Neamț, deputatul Mugur Cozmanciuc, nu este foarte convins că se va ajunge la noi alegeri în Consiliul Județean, pentru funcția de președinte interimar din rândul consilierilor în funcție. Anticipând, în urmă cu două săptămâni, situația creată acum în CJ, Cozmanciuc a precizat: ”Înainte de toate trebuie văzut dacă discuțiile se vor finaliza în cadrul legal invocat. S-ar putea și cred că nu vor ajunge la acel nivel. Cred, mai degrabă, că este vorba de o reglare de conturi politice în cadrul coaliției care formează acum majoritatea”.

Cozmanciuc  a precizat că în cazul în care, totuși, se va ajunge la alegerea unui nou președinte, ”PNL va fi parte a unei majorități care să reprezinte interesele județului”.

M.O.T.