Prefectura – alegerile europarlamentare în linie dreaptă

angheluta

*1.700.000 lei – cheltuielile cu aceste alegeri, doar la Neamţ

1.700.000 lei – aceasta este suma care reprezintă, doar pentru judeţul Neamţ, o parte a costurilor cu organizarea alegerilor europarlamentare. E vorba doar de „o parte a costurilor” pentru că o seamă de chestiuni materiale nu sunt acoperite de suma de mai sus ci, fie ţin de o altă alocare, central, fie fiind vorba de instituţii ale statului nu se calculează salarii suplimentare ci angajaţii implicaţi vor primi zile libere.

Autorităţile publice din Neamţ sunt în calendarul stabilit pentru organizarea alegerilor europarlamentare din 15 mai. Astfel, datele fixate de Ministerul Administraţiei şi de Autoritatea Permanentă Electorală pentru diverse operaţiuni premergătoare reprezintă literă de lege atât pentru Prefectură cât şi pentru autorităţile locale din judeţ, după cum a precizat prefectul Vlad Angheluţă.

„Listele permanente trebuie întocmite până pe 10 aprilie. Până pe 18 aprilie, primarii trebuie să pună aceste liste la dispoziţia partidelor politice. 24 aprilie este termenul limită pentru stabilirea locurilor de afişaj. Până pe 25 aprilie se transmit copii după cererile de înscriere pe listele speciale suplimentare. Tot până la data respectivă se întocmesc listele cu persoanele care pot fi preşedinţi sau locţiitori în secţiile de votare”, a precizat prefectul Vlad Angheluţă.

Suma de 1.700.000 lei care este alocată, în Neamţ, pentru aceste alegeri va fi cheltuită, în cea mai mare parte, cu plata membrilor birourilor din secţiile de votare (preşedinţi, locţiitori, reprezentanţi ai partidelor). Diferenţa va acoperi costurile de tipărire a listelor permanente, ale celor speciale şi alte astfel de hârtii inerente în procesul electoral.

Buletinele de vot sunt tipărite centralizat, la Imprimeria Naţională, fiind vorba de candidaturi unice pe ţară şi nu diferite, pe judeţ, colegii sau unităţi administrativ teritoriale (cum e la alegerile parlamentare sau locale). De asemenea, paza secţiilor de votare este asigurată de instituţiile statului (Jandarmi, Poliţie, ISU) nefiind contabilizată separat.

D. VINCA