Prefectul vrea o iarnă fără probleme

george-lazar-prefect-neamt

Iarna – car și vara – sanie
Iarna 2013-2014 este deja pe agenda Prefecturii Neamț. Din dorința ca zăpada și viscolul să pună cât mai puține problem locuitorilor din județ, prefectul George Lazăr mobilizează deja instituțiile descentralizate și autoritățile locale pentru a face din timp pregătirile necesare preîntâmpinării problemelor clasice care intervin în sezonul rece.

Astfel, pe ordinea de zi a Colegiului Prefectural de vineri 29 august, ultimul punct vizează tocmai aceste aspect: “Proiect de hotârâre privind aprobarea măsurilor necesare a fi întreprinse în perioada următoare și pe durata iernii, în scopul desfășurării în condiții de siguranță a activităților în domeniul transporturilor, gospodăririi apelor, mediului înconjurător, sănătății și învățământului”.
Inițiatorul acestui proiect este chiar prefectul, în calitate de șef al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț.
“Doresc ca Prefectura și celelalte instituții cu atribuții pe această problematic să ia foarte în serios acest subiect. Până să fiu prefect sunt cetățean și, la rândul meu, de multe ori mi-am pus întrebarea de ce autoritățile nu pregătesc din timp preîntâmpinarea problemelor din sezonul rece. Evident că sunt conștient că omul are resurse limitate în lupta cu natura. Dar vreau să gestionăm eficient resursele pe care le avem și, mai ales, să fim pregătiți. Nu vreau ca presa și mai ales opinia publică să spună că autoritățile din Neamț au fost luate pe nepregătite de un viscol sau o ninsoare. Nu vreau să avem cazuri dramatice cu mașini blocate în nămeți, nu vreau ca un singur om să fie în pericol din cauza neimplicării suficiente a autorităților competente. Bineînțeles că doresc ca în acest efort și cetățenii să acționeze responsabil, să nu se pună singuri în pericol, pe ei sau pe membrii familiilor lor”, a precizat prefectul Lazăr.
Din strategia pregătită de prefect pentru lupta cu viscolul și cu nămeții fac parte pregătirea și inventarierea stocurilor de materiale antiderapante, verificarea parcurilor de mașini ale firmelor care au contracte pentru deszăpezire. De asemenea, prefectul cere și o verificare a parcurilor auto, înainte de venirea iernii, și la autoritățile sau instituțiile care vor fi sau pot fi implicate în operațiuni pe timpul iernii (Ambulanță, ISU, Jandarmi, Poliție etc). Nu în ultimul rând, prefectul Lazăr dorește ca și Inspectoratul Școlar să aibă o evidență clară a zonelor unde pot apărea potențiale probleme, să aibă soluții pregătite și, de asemenea, printr-o colaborare ISJ-Primării, să fie asigurat stocul de lemne în școlile unde încălzirea se realizează cu sobe sau cu centrale termice pe lemne.
Relația unor prefecți nemțeni cu „generalul Iarnă” nu a fost, mereu, una plăcută. Astfel, pe vremea când era prefect, Vasile Pruteanu a aflat de la televizor că celebrul Octav Cozmâncă i-a dat un cartonaș galben (deși, în acel moment, în Neamț nu era niciun drum impracticabil). Și ultimul prefect dinaintea lui George Lazăr – Haralambie Mitea – a fost pus la colț în iarna precedentă, de către Guvern, tot din cauza problemelor cauzate de nămeți în Neamț.

Daniel VINCA