Prefectul vrea administrație locală performantă

Seminar regional Statistica

Prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr, susține profesionalizarea și eficientizarea administrației locale. Astfel, ieri, prefectul a participat la seminarul „Îmbunătăţirea capacităţii administraţiei publice de măsurare a performanţelor administrative-baze de date, metodologii, instrumente de modernizare şi standardizare a tehnicilor de raportare statistică şi de caracterizare a performanţelor administraţiei publice”, organizat de Institutul Naţional de Statistică.
Seminarul a avut loc la Direcția de Statistică Neamț ș,i în afară de specialiștii statisticieni din Neamț și de la București, au participat circa 120 de persoane interesate, din Neamț și din județele vecine.
E vorba în general de șefi sau funcționari din instituții publice (care intră în contact și folosesc date primare furnizate de administrațiile publice locale), din administrațiile publice locale (furnizori sau destinatari de date statistice).
Unul din lectorii seminarului a fost Liviu Fetic, director în Ministerul Economiei, un specialist de talie națională în coloborarea date statistice – economie reală.
Promotorii acțiunii (e vorba de un proiect de anvergură națională) au subliniat importanța folosirii unor date statistice corecte atât în administrație cât și în economie, valoarea deosebită a unei informații corecte în luarea deciziei.
„Este foarte important să avem astfel de seminarii ce contribuie la responsabilizarea şi îmbunătăţirea capacităţii administraţiei publice locale, în vederea stabilirii indicatorilor statistici şi realizării unui sistem informaţional naţional performant”, a declarat prefectul George Lazăr.
Proiectul INS din calendarul căruia face parte și seminarul de la Piatra Neamț este finanțat de Fondul Social European, are o valoare totală de 19,5 milioane lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 16,57 lei. Obiectivul general al proiectului constă în creşterea calităţii în statistică la un nivel comparabil cu celelalte ţări europene şi îmbunătăţirea capacităţii Institutului Naţional de Statistică de a face faţă cerinţelor actuale şi viitoare ale utilizatorilor de date statistice, prin construirea unui sistem de indicatori ai administraţiei publice şi, implicit, responsabilizarea administraţiei publice locale şi centrale.
Grupul ţintă direct vizat de activităţile proiectului este format din: 80 de funcţionari publici sau personal contractual (angajaţi ai Institutului Naţional de Statistică, cu atribuţii în domeniul statisticii); 205 funcţionari publici sau personal contractual (angajaţi ai celor 42 de Direcţii Teritoriale de Statistică, cu atribuţii în domeniul statisticii); 3.490 de funcţionari publici din administraţia publică locală (care vor utiliza noile instrumente şi metodologii statistice, în vederea îmbunătăţirii calităţii şi frecvenţei raportării); 1.225 funcţionari publici de conducere din administraţia publică locală (care vor utiliza noile instrumente şi metodologii statistice, în vederea îmbunătăţirii calităţii şi frecvenţei raportării, în vederea diseminării informaţiei statistice şi a caracterizării performanţelor administraţiei).

D. VINCA