Prefectul de Neamț, așteptat de luni la muncă

prefectura

Prefectul George Lazăr s-ar întoarce de luni la muncă, după convalescența de două săptămîni de după accidental rutier în care a fost implicat în apropiere de Roman, la Felești.
Informația este una neoficială, dar confirmată de mai multe surse independente care vehiculează ipoteza ca la sfârșitul acestei săptămâni prefectul Lazăr să se întoarcă de la București, unde a mers pentru un set suplimentar de analize.
După accident, Lazăr fusese transferat de la Spitalul Roman la un spital de urgență din Iași, de unde a fost externat după două zile. La începutul acestei săptămâni, el a mers la o clinică din București pentru aceste investigații suplimentare.
Subprefectul Vlad Angheluță nu era ieri la curent cu o informație clară despre revenirea prefectului dar a menționat că: „Cred și eu că e posibil ca în câteva zile, domnul prefect să revină în instituție. Vorbim la telefon, ne consultăm pe anumite problem administrative, dar știți cum e, e sensibil să întrebi despre problema personală a cuiva. Dânsul este acum în concediu medical și, când medicii îi vor spune că este apt de activitate, va veni la muncă”.
Rămas la conducerea instituției în locul prefectului, Vlad Anghețuță spune că activitatea s-a desfășurat normal, nu au fost probleme deosebite. Singura activitate mai interesantă o reprezintă, în această perioadă, corespondența cu primăriile locale de unde Prefectura a solicitat date și informații referitoare la aleșii locali, pentru a vedea dacă și câți sunt în situații de incompatibilitate sau de conflict de interese.
Așa că prin unele primării din județul Neamț este o adevărată vânzoleală prin care subordonații unor primari sunt puși să coafeze unele situații care pot reprezenta indicii pentru contradicție cu legea. Din păcate însă, astfel de demersuri s-ar putea dovedi nu doar inutile ci și viitoare capete de acuzare, pentru că e cam greu să ”îngropi” legal o ilegalitate flagrantă. Astfel că există varianta ca din loialitate sau din alte motive, unii funcționari să devină, la rândul lor, personaje viitoare ale unor dosare pentru fals, uz de falz sau abuz în serviciu.
De asemenea, tot din aceleași nobile sentimente, și unii directori de școli ar putea să-și pună la bătaie nu doar funcțiile ci întreaga carieră. Există semnale că, după ce Inspectoratul Școlar Județean Neamț a cerut din teritoriu, de la școli, situația nominală și completă cu membrii Consiliilor de Administrație, unii primari le-ar fi cerut unor directori ”să-i ajute”, trimițând consilii ”retușate” sau să omită anumite documente.
Până la urmă, directorii de școli trebuie să aibă relații excelente cu autoritățile publice locale, dar rămâne de văzut dacă această ”excelență” trebuie să continue și dincolo de anumite limite.

Daniel VINCA