Prefectul – cu ochii pe pregătirile pentru ”marea deszăpezire”

nameti salvare

Autoritățile spun că așteaptă iarna ”pe picior de război”
* Joi, autoritățile nemțene cu atribuții pe intervenții de iarnă sunt chemate la Prefectură

Factorii responsabili din Neamț, cu atribuții pe linia deszăpezirii și a intervențiilor în caz de calamități de iarnă sunt chemați, peste două zile, din nou la ”extemporal” la Prefectură. Prefectul George Lazăr a convocat pentru joi, la ora 12, o nouă întrunire a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, for al cărui lider este de facto, din postura de reprezentant al Guvernului în teritoriu.
”Am lipsit câteva zile din județ, fiind la București cu probleme de serviciu. Am convocat această întâlnire tocmai ca să văd care sunt pașii făcuți de la ultima ședință, în ce măsură au fost îndeplinite sarcinile stabilite anterior. Din ce semnale am primit între timp rezultă că autoritățile județene și locale își fac treaba, că inclusiv instituțiile sanitare definitivează și actualizează situațiile cerute de mine, referitoare la gravide, dializați sau alte persoane cu vulnerabilități pentru această perioadă, pentru care trebuie să avem pregătite soluții de extragere și de transport spre unitățile specializate”, a precizat prefectul Lazăr.
Din datele centralizate până acum la Prefectură ar rezulta că iarna nu poate lua pe nimeni pe nepregătite. Drumurile Naționale au raportat că vor interveni și cu utilaje proprii, și cu utilaje ale unor firme de prestări servicii. De asemenea, pentru cei 665 km de drum județean, administratorul acestei categorii de căi rutiere (CJ Neamț) a finalizat procedura de atribuire a contractului de prestări servicii de deszăpezire, urmând ca (dacă nu sunt contestații) chiar în această săptămână să fie semnat contractul (22 miliarde lei vechi).
Și UAT-urile (Unitățile Administrativ Teritoriale) din localități au finalizat – acolo unde rămăseseră restanțe – procedurile de atribuire a contractelor de deszăpezire locală. Circa jumătate din primăriile din județ dispun de utilaje proprii și au anunțat că – la fel ca în anii anteriori – vor rezolva problemele de iarnă de pe drumurile locale cu aceste resurse. Cealaltă jumătate a primăriilor se bazează pe prestatori de servicii care s-au angajat să curețe drumurile de zăpadă.
Una din problemele pe care trebuie să o rezolve întâlnirea de joi se referă la transportul medicalizat de care beneficiază anumite categorii de pacienți (cum ar fi, de exemplu, dializații). La o întâlnire precedentă, și directorul DSP, dr. Dan Morenciu și șefa Serviciului de Ambulanță Neamț, dr. Letiția Damoc au precizat că respectivele contracte dintre Ministerul Sănătății și prestatorii privați de servicii sunt semnate de așa manieră încât, practic, ”taximetriștii de pacienți” s-au angajat să realizeze activitatea când e vreme bună, iar în caz de forță majoră (cum ar fi calamitățile sau drumurile înfundate), transportatorii privați sunt exonerați de orice răspundere și sarcina rezolvării situațiilor excepționale este preluată de stat. Altfel spus, când e soare iau banii firmele private care au semnat contractul la București, când e viscol răspunde Ambulanța Neamț.

Daniel VINCA