Predare de ştafetă la loturile naţionale

canotaj

* Doi pietreni au promovat la juniori, Otea şi restul campionilor europeni şi mondiali se pregătesc de tineret

O generaţie cu rezultate deosebite, cea a Dorinei Otea, Andreei Sticea, Antoniei Cerbu şi a lui Nicu Bocancea, încheie junioratul, alte speranţe pietrene îi iau locul. CS Ceahlăul şi LPS Piatra Neamţ au avut reuşită sută la sută în concursul de selecţie pentru alcătuirea viitoarelor loturi de mare performanţă, desfăşurat la Năvodari, marţi şi miercuri. Grupările pietrene au fost reprezentate de Ana Maria Grăpinoiu şi Alexandru Bârsan, ambii clasaţi între primii 10 după două zile de competiţie. Canotoarea a „împuşcat” două obiective cu aceeaşi vâslă. Ana Maria a fost cooptată şi în lotul pentru Jocurile Balcanice ale cadetelor, din septembrie. În Serbia, gazda întrecerilor, va merge şi Dorina Otea, pentru concursul junioarelor. Cele două sunt campioane europene anul acesta, în care CS Ceahlăul şi LPS au mai câştigat trei titluri europene, prin Andreea Sticea, Antonia Cerbu şi Nicu Bocancea. Primele două au reuşit şi câte un aur mondial, în proba de 8+1. Patru vor urca la tineret, iar luna viitoare vor trece printr-o etapă de selecţie pentru alcătuirea loturilor naţionale.

Coechipierii care îi înlocuiesc la juniori au 15 ani. Cu o vechime mai mare în canotaj, Ana Maria Grăpinoiu are deja un titlu european de juniori, obţinut în primăvara acestui an. Alexandru Bârsan a confirmat, până acum, doar pe plan naţional.

„Sunt doi copii cu potenţial, de la care avem mari aşteptări. Ca obiective, putem emite pretenţii, anul viitor, doar de la Ana Maria. Alexandru trebuie să se menţină în lot şi abia în 2015 putem spera la participări şi rezultate în competiţiile internaţionale”, a precizat antrenorul pietrenilor, Valentin Gavril.

Generaţia care predă ştafeta are meritul de a fi redresat „barca” pietreană, lipsită o vreme de rezultate.

„Pe lângă calităţile sportivilor, am avut susţinere financiară pe plan local pentru a le asigura condiţii. Nu se mai poate face performanţă doar cu ce a dat natura. Consider că investiţia a fost recuperată. Dintr-o grupă de 15 canotori, avem patru campioni europeni şi mondiali”, a mai declarat directorul CS Ceahlăul, Valentin Gavril, care îşi va începe căutările, la toamnă, pentru formarea unei noi grupe de perspectivă.

Piatra Neamţ are şi o speranţă pentru Jocurile Olimpice, la care canotajul pietrean nu a mai fost reprezentat de la Alina Gavrilescu, din 2004