Precipitații mixte, vânt și polei

20/02/2017

*Vremea va fi caldă pe parcursul acestei săptămâni, cu maxime de chiar și 13 grade Celsius *Zăpada mieilor la început de martie

Ne apropiem de sfârșitul lunii februarie, dar n-a mâncat lupul iarna. Afară nopțile sunt tot friguroase, cu minime sub 0 grade Celsius, iar dimineața încă avem nevoie de haine groase. Totuși, de astăzi, treptat, vremea se va încălzi devenind caldă pentru această perioadă, cu maxime de chiar și 13 grade Celsius, de Dragobete.

Până mâine dimineață, la ora 10, județul Neamț se află sub informare de precipitații moderate cantitativ, ninsori și strat de zăpadă consistent în zona de munte, intensificări ale vântului și polei. Conform Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul menționat, în vestul, nord-vestul și centrul țării, precum și la munte, vor fi precipitații moderate cantitativ și se vor cumula local 10…15 l/mp și pe arii restrânse peste 25 l/mp.
În Moldova, în perioada 21-24 februarie vremea se încălzi apreciabil, valorile termice devenind mult mai ridicate decât cele climatologic specifice perioadei, cu maxime de 8…15 grade Celsius și minime de 2…5 grade Celsius, în medie regională. Din 25 februarie, scăderea bruscă a temperaturilor va determina un regim apropiat de cel normal pentru sfârșit de februarie, cu 2…7 grade Celsius ziua, și -7…-3 grade Celsius noaptea. Pentru primele zile ale lunii martie este estimată o creștere ușoară și treptată a temperaturilor. În prima săptămână vor fi precipitații sub formă de ploaie, lapoviță sau ninsoare aproape în fiecare zi, dar în general slabe și cu caracter local, exceptând data de 25 februarie când se pot cumula cantități de apă mai însemnate. Probabilitatea pentru precipitații se menține relativ ridicată și pe parcursul celei de-a doua săptămâni.
Ieri după-amiază, la ora 14, la Piatra Neamț se înregistrau două grade Celsius, iar la Târgu Neamț și Roman cu un grad mai puțin.
În județ, cele mai scăzute valori erau în partea de vest, la altitudine mare, respectiv pe masivul Ceahlău, unde erau minus 6 grade Celsius. Tot acolo, grosimea stratului de zăpadă măsura 51 de centimetri.
Astăzi, la Piatra Neamț va ninge, iar temperatura maximă a aerului va urca până la 4 grade Celsius. Vântul va avea unele intensificări izolate. Și miercuri, vremea va fi instabilă. Va ploua, iar la prânz temperatura maximă a aerului va indica 7 grade Celsius. Noaptea, minima aerului va fi de 1 grad Celsius. Joi scăpăm de nori și va fi și mai cald, respectiv 9 grade Celsius. Vineri, de Dragobete, la amiază temperatura maximă a aerului se va apropia de 13 grade Celsius. Cerul va fi variabil.

V. ANDRIEȘ