Prăpăd peste județul Neamț

furtuna-BM-004

*Vântul a bătut cu 80 km/h iar în unele localități s-au înregistrat precipitații de 80 l/mp * Zeci de arbori au fost doborâți la pâmânt iar câteva acoperișuri mai ușoare au fost smulse și aruncate la zeci de metri, inclusiv peste cabluri electrice * Preoții au cerut să fie trase clopotele la biserici pentru alungarea prăpădului

 

O furtună extrem de violentă a măturat sâmbătă după amiază județul Neamț. Din zona Roznov până la Piatra Neamț și apoi spre Bicaz și Târgu Neamț, partea vestică a județului a fost cea mai afectată. Vântul care a lovit cu putere rar întâlnită și rafalele de ploaie care au căzut „perete” i-au speriat în așa hal pe oameni încât, în foarte multe localități, clopotele bisericilor au bătut cu speranța alungării norilor negri.

De pe la ora 17, și-a făcut mai întâi de cap o vântoasă care a ridicat nori de praf. Au urmat apoi fulgere și tunete înfricoșătoare și abia după această avangardă de zgomot, dintr-odată parcă s-a rupt cerul în două și a început ploaia. În paralel cu vijelia care arcuia copacii, precipitațiile curgeau „perete” cum se spune tehnic.

Pe drumurile care leagă Piatra Neamț de Târgu Neamț, de Bicaz sau de Roznov, sute de mașini au tras pe dreapta pentru că efectiv șoferii nu mai vedeau din cauza perdelei de apă și le era și teamă ca vântul puternic să nu răstoarne autoturismele.

Deși este greu de descris în cuvinte o asemenea vijelie, în Târgu Neamț dar și în alte zone din județ vântul a bătut și cu 80 de km pe oră iar precipitațiile au fost de peste 65 de litri/mp. Încercând să vadă partea plină a paharului, oamenii (mai ales cei de la țară) s-au mulțumit că „măcar nu a bătut gheața; de abia au legat culturile și la furtuna asta dacă era și gheață, nenorocea lanurile și copacii”.

A fost o furtună tipică de vară, violentă și din cauza contrastului dintre masa de aer rece venită din vest și temperaturile ridicate de la sol de la prânz (Piatra Neamț și Târgu Neamț – 31 grade, Roman – 34 grade, Roznov – 31 grade, Bicaz – 30 grade).

În urmă au rămas și pagube materiale, chiar dacă nu foarte importante: copaci aruncați pe asfalt, gospodării pline cu apă și nămol, tomberoane stricate (după ce au fost smulse din țarcurile speciale de vântul care le rotea ca pe niște titirezuri, izbindu-le de mașini sau clădiri), anexe gospodărești avariate.

Inspectoratul Pentru Situații de Urgență Neamț a și intervenit acolo unde au fost solicitări imediat după ce vremea s-a calmat. Astfel, pentru sprijinirea populaţiei afectate ca urmare a deversării torenţilor Leonte şi Tărâţă din comuna Borca,  pompierii militari de la Garda II Poiana Teiului, au executat 3 misiuni de  evacuare a apei din locuinţe în satul Soci. Pompierii militari de la Târgu Neamț au executat o misiune de evacuare a apei din curtea şi beciul unei gospodării din localitate şi 4 misiuni de degajare a unor arbori căzuţi pe carosabil în Târgu Neamţ şi Vânători Neamţ. Tot pompierii militari din cadrul Detaşamentului Târgu Neamţ au intervenit,  cu un echipaj şi o autospecială,  la degajarea unui acoperiş care a căzut pe cabluri electrice în oraşul Târgu Neamţ.

Per total județ au fost afectate 35 de posturi de transformare care alimentează 14 localități. Din informațiile primite de prefectul de Neamț, până aseară la ora 19, în circa jumătate din cazurile menționate avariile fuseseră remediate, urmând ca echipele de intervenție să lucreze până la lăsarea întunericului și să continue și astăzi lucrările de intervenție.

În diverse medii, inclusiv pe rețelele de socializare, nemțenii povesteau ieri despre efectele furtunii din ziua precedentă. Au fost invocate chiar câteva cazuri în care unele căruțe încărcate cu fân s-ar fi răsturnat dar, din fericire, incidentele ar fi avut loc pe drumuri comunale mai puțin circulate și nu s-au soldat cu victime.

 

 

V. ANDRIEŞ, D. VINCA

 

Caseta

O altă furtună ameninţă judeţul

 

„Nici în următoarele zile, nu scăpăm de caniculă şi de ploi torenţiale, conform informării meteo transmisă de Administraţia Naţională de Meteorologie. De altfel, instabilitatea se va manifesta până în data de 29 iunie 2013”, informează meteorologul șef de la Stația Meteo Piatra Neamț.

Până mâine noapte (ora 23) – în vestul, nordul şi centrul ţării, sunt aşteptate ploi torenţiale însoţite de tunete şi fulgere, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de precipitaţii vor ajunge până la 50 de litri pe metru pătrat. În zonele mai sus-menţionate, furtunile se vor manifesta în special pe timpul după-amiezelor, când canicula va intensifica fenomenul.