Prăpăd după furtuni

comunicat 21.06 6 comune afectate: gospodării distruse, fântâni colmatate, drumuri rupte de ape

solicita sprijin financiar de la nivel guvernamental în completarea eforturilor autorităților administrației publice locale și județene”, a spus prefectul județului, Niculina Dobrilă

Urgia din weekend a facut ravagii peste judeţ. Fenomenele hidrometeorologice periculoase produse în data de 18 iunie au generat probleme în comunele Bodești, Războieni, Ştefan cel Mare, Văleni, Dragomirești şi Crăcăoani. Potrivit datelor centralizate la nivelul Prefecturii Neamţ, au fost afectate 15 sate, cu 70 de gospodării – din care 3 locuințe- şi 23 de anexe gospodărești. Au fost colmatate 8 fântâni. Puhoaiele au rupt 7 poduri, o porţiune de drum național, 3,60 km drum județean, 6 km de drumuri comunale, 10,7 km de drumuri sătești, au afectat două hectare de teren arabil, o porţiune de canal de desecare şi un segment de albie s-a colmatat.

“Pe langa cele 3 comisii constituite prin ordin al prefectului care au evaluat pagubele produse în 42 de localități in urma fenomenelor meteo periculoase din perioada 25 mai – 4 iunie, alte 2 comisii,  au evaluat pagubele produse în 7 localități, ca urmare a fenomenelor meteo periculoase care au avut loc  in intervalul 9 – 16 iunie. Pentru ultimele evoluții, astăzi va fi emis un ordin prin prin care se vor constitui alte 2 comisii ce vor analiza datele din teren. Sub rezerva că nu vor mai avea loc alte situații de urgență, județul nostru va finaliza centralizarea  datelor privind pagubele produse în termenul solicitat de Primul Ministru. În funcție de acestea și cu o analiză riguroasă a fiecărui tip de ajutor necesar, vom promova proiecul de hotărâre de Guvern pentru a solicita sprijin financiar de la nivel guvernamental în completarea eforturilor autorităților administrației publice locale și județene”, a spus prefectul județului Niculina Dobrilă.

Prefectul judetului, Niculina Dobrila, subprefectul Gheorghe Neculae si  membrii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, au participat, astazi 21 iunie a.c. la videoconferinta susținută de Prim Ministrul României, Dacian Ciolos pe tema inundatiilor si a fenomenelor meteo periculoase petrecute in ultimele zile.

In cadrul videocoferintei au fost solicitate rapoarte, din partea tuturor județelor,  privind urmările ultimelor fenomene meteorologice periculoase care au afectat o bună parte din teritoriul țării, îndeosebi: localități izolate, gospodării afectate grav cu persoane evacuate, situații punctuale în care se solicită sprijin din partea autorităților centrale.

Totodata s-a solicitat accelerarea procesului de evaluare a pagubelor, din cele două intervale în care s-au produs inundații, grindină, furtuni violente, astfel încât, până la ședința de Guvern din 29 iunie a.c. să fie centralizate datele disponibile, la nivelul întregii țări. Datele vor fi analizate pentru a decide sprijinul guvernamental necesar, menit să se adauge eforturilor autorităților administrației publice locale de eliminare a urmărilor acestor fenomene meteo periculoase. Vor avea prioritate acele comunități care au mobilizat deja propriile resurse pentru refacerea infrastructurii și ajutorarea populației afectate.

Pe lângă posibilitatea ajutorului din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, cetățenii pot primi ajutoare de urgență în urma unor anchete sociale.

Primăria municipiului Piatra-Neamț a încheiat parteneriate cu 37 de farmacii pentru a acorda primul ajutor cetățenilor afectați de temperaturile extreme.

“În incinta farmaciilor partenere, cetățenii vor primi apă și servicii medicale (măsurarea tensiunii), iar în cazul în care este nevoie, personalul farmaciilor va apela serviciul de urgență 112. Îi sfătuim pe toţi cetăţenii municipiului, în special persoanele în vârstă şi copiii, să evite deplasările în intervalul orar 11:00 – 18:00”, a transmis primarul Dragoş Chitic, printr-un comunicat de presă.

* Conform ANM, în Neamț, vor fi temperaturi deosebit de ridicate, ploi torențiale, grindină și descărcări electrice

În Neamț, vor fi temperaturi deosebit de ridicate, ploi torențiale, grindină și descărcări electrice. Conform informării de ieri a Administrației Naționale de Meteorologie, astăzi, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în cea mai mare parte a ţării. În Muntenia, Dobrogea continentală, în cea mai mare parte a Moldovei, dar local şi în Oltenia şi Transilvania va fi caniculă, cu temperaturi maxime cuprinse între 35 şi 37 de grade şi temperaturi minime ce nu vor scădea sub 20 de grade.

În zonele de deal şi de munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, mai ales în cursul după-amiezelor şi al serilor. Vor fi averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină. În aceste condiții, există pericolul de inundații, mai ales în localitățile din zonele de deal și de munte, unde ploile torențiale pot forma puhoaie pe versanți.

*Ieri dimineață, fenomen meteo rar pe masivul Ceahlău

Ieri dimineață, la ora 8, pe Vârful Ceahlău se întâmpla un fenomen meteo mai rar întâlnit, respectiv inversiune termică. Dacă în general, pe crestele înalte ale muntelui temperatura aerului este mult mai mică decât în partea de est a județului Neamț, marți, la primele ore din zi, alta era situația. De exemplu, la Piatra Neamț erau 20 de grade Celsius, și tot atâtea grade pe masivul Ceahlău. Și în restul județului se anunța o zi caniculară. La aceeași oră, la Târgu Neamț se înregistrau 21 de grade Celsius și cu un grad mai mult în Roman.

Pe parcursul acestei săptămâni, în orașul de sub poalele Pietricicăi, canicula își va face și ea simțită prezența, arșița de peste zi va urca temperatura aerului la peste 30 de grade Celsius. Din păcate, pe parcursul după-amiezelor, indicele de temperatură-umezeală (ITU) se va apropia de pragul critc de 80, sau chiar îl va depăși în unele zone. De vineri, vor apărea și precipitațiile, care vor fi însoțite de scurte intensificări ale vântului, grindină și descărcări electrice. Noaptea, minima aerului se va situa între 15 și 19 grade Celsius.

Pentru astăzi și mâine, la Piatra Neamț, Administrația Națională de Meteorologie estimează o vreme caldă, cu o maximă în termometre de 33 de grade Celsius. Cerul va fi variabil. Vineri, aerul va fi ceva mai respirabil, valoarea din termometre ajungând până la 28 de grade Celsius. Spre seară va ploua cu tunete și fulgere. Noaptea, temperatura aerului va scădea până la 18 grade Celsius. Și sâmbătă vor fi furtuni. Precipitațiile vor fi însoțite de vânt, grindină și descărcări electrice. La prânz, valoarea aerului va indica 28 de grade Celsius. Duminică, amatorii de drumeții și cei care vor să încingă grătarele la iarbă verde, nu au vești bune din partea meteorologilor. Dacă dimineața va fi un cer senin, în schimb, după amiază, se vor aduna nori de ploaie, care vor aduce furtuni puternice și cantități importante de precipitații. Izolat va cădea grindină. La prânz, temperatura maximă a aerului va fi de 32 de grade Celsius. Pentru luni, ANM estimează o vreme mai caldă decât normalul perioadei, respectiv 30 de grade Celsius. Indicele de confort termic se va apropia de pragul critic de 80.

Ieri la ora 11, pietrenii ieșiți prin oraș au fost nevoiți să se îmbrace lejer, fiincă afară erau 25 de grade Celsius, iar meteorologii prevesteau o zi și mai călduroasă, cu o maximă a aerului de peste 30 de grade Celsius. În Roman și Târgu Neamț era și mai cald, respectiv 27 de grade Celsius. Tot acolo, indicele de confort termic (ITU) ajunsese la 76. În țară, cel mai cald era la Brăila, unde termometrele indicau 32 de grade Celsius, iar disconfortul terimic era de 81.

Tot ieri, însă cu 4 ore mai târziu, pietrenii se simțeau ca în cuptor, afară fiind 31 de grade Celsius. Aceeași temperatura se înregistra și la Roman și Târgu Neamț. Pe masivul Ceahlău erau cele mai mari valori din acest an, respectiv 24 de grade Celsius.  La Piatra Neamț și Târgu Neamț,  disconfortul termic ajunsese la pragul critic de 80. La aceeași oră, în țară, cele mai mari valori se înregistraseră la Brăila și Zimnicea, unde temperatura aerului urcase până la 36 de grade Celsius. Tot acolo, indicele de confort termic ajunsese la 83 de unități.

Geanina NICORESCU, Valentin ANDRIEŞ