În prag de alegeri, sute de nemțeni au obținut buletin la domiciliu

08/11/2016

buletin*În octombrie, în județul Neamț au fost făcute 25 de acțiuni cu camera mobilă *La sfârșitul acestor activități, 226 de restanțieri la identitate au fost puși în legalitate

Luna trecută, sute de nemțeni au fost vizitați la domiciliu de către lucrătorii serviciilor publice comunitare locale de evidență a persoanelor, în vederea punerii în legalitate a restanțierilor. Acțiunea a fost făcută la solicitarea primăriilor, a cetățenilor, precum și a altor instituții. În vizorul autorităților au fost luați restanțierii care nu se pot deplasa, bolnavii, locuitorii cu venituri mici, persoanele în vârstă, precum și nemțenii anchetați la Inspectoratul de Poliție Neamț. Cele mai multe acțiuni de acest fel au fost făcute în Roman, respectiv 14, unde pe parcursul lunii octombrie, aproximativ 195 de persoane au fost puse în legalitate și vor putea vota. În aceeași perioadă, la Târgu Neamț au fost făcute 3 deplasări, cu 22 de restanțieri vizitați. Și Serviciul Local de Evidență a Persoanelor din Piatra Neamț s-a implicat în aceste acțiuni. În perioada menționată, ca urmare a acestor activități, 9 persoane au obținut o nouă carte de identitate.
„Luna trecută, în Neamț, la cererea cetățenilor aflați în imposibilitatea de a se deplasa la sediile serviciilor locale, precum și la solicitarea autorităților locale competente, respectiv primari sau directori de centre de îngrijire a persoanelor în vârstă, au fost întreprinse mai multe acțiuni cu camera mobilă pentru punerea în legalitate a persoanelor cu cartea de identitate expirată. Pe această cale, invităm toți restanțierii să se prezinte din timp la serviciile locale de evidență pentru a-și putea exercita dreptul la vot. E bine de știut că procedura de emitere a documentelor de identitate nu permite eliberarea cărții de identitate în aceeași zi“, ne-a declarat Cosmin Ignatovici, directorul executiv a Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Neamț.
În trimestrul III al acestui an, lucrătorii Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Piatra Neamț au trimis sute de invitații către restanțierii la buletine pentru a le reaminti că trebuie să-și schimbe cărțile de identitate expirate. Printre cei vizați de SPCLEP Piatra Neamț se află și părinții copiilor care au împlinit vârsta de 14 ani și n-au solicitat obținerea primului act de identitate.
În conformitate cu prevederile legale, cetăţenii sunt obligaţi să se prezinte, în termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani sau cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai puţin de 15 zile, la Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor la care sunt arondaţi cu domiciliul sau reşedinţă, pentru a solicita punerea în legalitate cu un act de identitate.
„Trimestrial, personalul serviciilor publice comunitare locale de evidență a persoanelor scriu invitații de informare pentru cetățenii care în trimestrul anterior nu s-au prezentat să obțină o altă carte de identitate. Invitațiile se trimit prin poștă. Restanțierul care primește o astfel de scrisoare trebuie să știe că are datoria să solicite o nouă carte de identitate valabilă. Fie că e vorba de cetățeni care au act de identitate expirat în cursul trimestrului III al anului 2016, fie că e vorba de copii care au împlinit 14 ani, și n-au cerut eliberarea primului document de identitate. În trimestrul III al anului 2016, la nivelul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Piatra Neamt figurează 831 de persoane în această situație. Astfel, la nivelul municipiului Piatra Neamt sunt 530 de restanțieri, din care 442 majori și 88 minori. Tot în aceeași perioadă, în cele 14 comune arondate de serviciul nostru există 301 de restanțieri, din care 236 sunt majori și 35 minori“, a precizat Loredana Popescu, șefa SPCLEP Piatra Neamț.

V. ANDRIEȘ