Povestea nucului, pom protejat de lege!

12/02/2018

 Tăierea copacului, doar cu atorizație

În caz contrar, amenzi între 5.000 și 10.000 lei

Ideea acestui interviu ne-a venit plecând de la un caz concret, petrecut în comuna Făurei. Este povestea unui nuc foarte bătrân, ajuns acum pricină de gâlceavă între doi vecini. Având coroana foarte bogată, nucul a trecut cu ramurile și peste gardul vecinului, taman deasupra casei. Problemele sunt mai multe, nu doar că face prea multă umbră. Ramurile fiind bine dezvoltate, nucul e foarte bătrân și scorburos, ele pot oricând cădea peste casa omului… Asta l-a pus pe drumuri pe vecinul cu copacul întins bine deasupra casei sale, dar nu și pe proprietarul nucului cu pricina. Pe acesta l-a tot rugat e vecin să taie nucul, dar nu l-a convins. Omul știa că un nuc nu se taie ca orice alt copac din curte. Pentru asta trebuie autorizație de tăiere. Așa ajuns vecinul, nu proprietarul nucului, la Direcția Agricolă Neamț pentru a obține autorizația de tăiere a nucului buclucaș. Detalii ne-a oferit ing. Nculina Sorlescu, șef serviciu la Direcția Agricolă Neamț. Nucul, specie protejată Rep.: Cum s-a terminat până la urmă povestea nucului? Niculina Sorlescu: A trebuit să ne deplasăm la fața locului, să le explicăm pe îndelete situația. Trebuie ca oamenii să știe că nucul este o specie de pom protejată de lege. Persoanele fizice sau juridice care au nuci pe proprietate şi vor să-i taie sunt obligate să ceară o autorizaţie, pentru obţinerea căreia trebuie îndeplinite mai multe condiţii. Cultura nucului din categoria pomi răzleţi (adică situaţi la distanţă unii de alţii) și plantatii pomicole este reglementată în mod special de Legea pomiculturii nr. 348/2003. Potrivit acestui act normativ, tăierea nucilor răzleţi și din plantatii pomicole cu o suprafata mai mare de 0,5 ha, iar la arbusti cu o suprafata mai mare de 0,2 ha, indiferent de proprietar, se face în baza unei autorizaţii.

Rep.: Cum trebuie să procedeze proprietarii de nuci? N.S.: Cererea trebuie depusă cu cel puţin o lună înainte de tăierea efectivă a pomilor răzleți și cu cel putin trei luni înaite pentru executarea defrișării în plantațiile pomicole. Aprobarea solicitării se face de către specialiştii Direcţiei Judetene pentru Agricultură Neamț, în urma unei verificări prealabile. Aprobarea cererii de tăiere a nucilor se face în funcţie de trei criterii prevăzute de Legea pomiculturii. Plantația prezintă goluri, pomii sunt îmbătrâniţi şi au ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană; pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local; pomii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere. Autorizații se dau și dacă plantația se află în declin, este infectată de micoze, bacterii, viruși, a căror combatere nu se justifică economic sau dacă plantatia are durata normală de funcționare expirată. Nucii pentru care s-a obținut autorizatia de defrișare se vor marca dupa sistemul practicat la marcarea speciilor forestiere.

Rep.: Ce se întâmplă dacă nucul din ogradă e tăiat fără autorizație? N.S.: Indiferent de sistemul de cultură despre care este vorba (extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi răzleţi), actul normativ stabileşte că tăierea nucilor în lipsa autorizaţiei poate fi sancţionată de autorităţi cu amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei. De constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se ocupă organele de control abilitate.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU