Poştaşii acuză: “Noi murim de foame cu 11 milioane de lei,iar directorul are 11.000 de euro pe lună”

dialog

 Poştaşii nemţeni sunt nemulţumiţi de managementul defectuos pe care conducerea Companiei Poşta Română l-a aplicat, dar şi de salariile mici pe care le primesc în raport cu volumul de muncă. Lucrătorii poştali se tem de eventualele noi disponibilizări ce pot apărea.

Ieri, 25 aprilie 2014, la Prefectura judeţului, a avut loc un dialog social unde sindicaliştii şi-au expus problemele. La eveniment au participat reprezentanţii sindicatelor, reprezentanţii patronatelor şi reprezentanţii administraţiei publice. “Nemulţumirea lucrătorilor, este în primul rand, nerespecratea legislaţiei muncii. Deşi au fost numeroase sesizări nu s-a făcut nimic”, a declarat Lilian Gavrilă, preşedinte B.N.S. Neamţ.

“În 2009 erau 37.000 de salariaţi iar în 2014 sunt 27.000 de salariaţi. În Neamţ, în 2009 erau 700 de salariaţi, iar în 2014 sunt aproximativ 550 de salariaţi, din care 521 salariaţi la 8 ore, 32 salariaţi la 6 ore şi 6 salariaţi la 4 ore. Din cei 27.000 la nivelul ţării, aproximativ 80% au salarii cuprinse între 1.100 -1.200 lei. Unii chiar mai scot din buzunar pentru a plăti cele care mai sunt necesare. Una dintre probleme este lipsa dialogului social între administrator şi sindicate, nu este comunicare, nu se respectă contractul individual de muncă. Din 2013, compania a intrat pe profit dar asta din cauză că s-au făcut disponibilizări. Altă problemă este activitatea managementului. Veniturile în anul 2012 au fost de 110 milioane, pe când în anul 2014 de 9 milioane. A treia problemă este lipsa personalului. Avem salariaţi care beneficiază de concediu medical şi nu are cine să îi înlocuiască. Ca şi concluzie aş vrea să precizez ca avem o scădere continuă a cifrei de afaceri în timp ce personalul pe funcţii de conducere este în creştere”, a continuat Vasile Trifescu, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, filiala Neamţ. Din păcate, Inspectoratul de Muncă Neamţ nu poate rezolva aceste nemulţumiri. “Problemele trebuie ridicate şi soluţionate la nivel central”, a adăugat jur. Ioan Popescu, inspector şef I.T.M. Neamţ.

Angajaţii Poştei Române sunt nemulţumiţi că sunt obligaţi să cumpere din bani proprii diverse materiale şi consumabile necesare prestării activităţii poştale. Dacă nu se vor găsi soluţii, lucrătorii poştali vor ieşi în stradă.

“Pe 6 mai vom face o conferinţă de presă unde vreau să prezentăm calendarul acţiunilor. Pe 7 mai vom face pichetare cu poştaşii în faţa prefecturii. Nu vom ceda, se va ajunge până la blocarea unităţii dacă nu se va schimba conducerea companiei. La nivel de conducere au crescut veniturile şi s-a dublat personalul, ceea ce nu este normal”, a concluzionat Vasile Trifescu, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, filiala Neamţ.

 “Poşta la Neamţ stă cu chirie din 2009. Până acum s-au platit 500.000 de euro pentru chirie”

Lucrătorii poştali se plăng şi de faptul că clădirea Poştei ar trebui reparată.

“Cu clădirea am mers până la nivelul de licitaţie. Poate fi reparată cu fonduri europene, asta vrem noi”, a declarat Neculai Gherasim, secretar general al B.N.S. Neamţ.

Dialogul s-a finalizat cu promisiuni de rezolvare din partea subprefectului Gheorghe Neculae. Documentul cu toate problemele va fi trimis la nivel central.

“Dacă sunt probleme care pot fi rezolvate la nivel local, ne vom implica, evident, în mod direct, şi vom găsi acele posibilităţi ca să rezolvăm ceea ce dvs. aţi transmis în document. Inclusiv în zona parlamentară o să transmitem aceste documente pentru că, unele dintre problemele pe care dvs. le-aţi ridicat aici, au şi o latură înspre parlament, spre legislaţie. Cu siguranţă e bine ca toată lumea să ştie ce se întâmplă”, a declarat Gheorghe Neculae, subprefect de Neamţ.

Andreea FLOREA