Porţile Parcului Vânători s-au deschis pentru 5 zimbri

* Unul din masculi a fost „întâmpinat” de o femelă eliberată anul trecut

* Au rămas în captivitate încă 6 exemplare, iar alte 17 sunt în regim semideschis

Ieri, în pădurile de la poalele Munţilor Chitele din comuna Crăcăoani, au fost eliberaţi cinci zimbri care au trăit până acum în captivitate. Evenimentul face parte din Proiectul „Îmbunătăţirea stadiului de conservare a speciei zimbru în Parcul Natural Vînători Neamt” finanţat cu bani europeni şi demarat,  pentru o perioadă de 36 de luni, la 1 aprilie 2010. Programul de reintroducere în libertate a acestei specii este derulat de Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ, cu sprijinul mai multor comunităţi locale.

Ieri, la acţiunea de punere în libertate de la Crăcăoani au participat şi reprezentanţi ai WWF România, cea mai cunoscută organizaţie de conservare a naturii, ai Direcţiei Silvice, ai Ocolului Silvic Văratec şi de la GEF-SGP România (Fondul Global de Mediu – Programul de Granturi Mici).

„Este un eveniment ce nu ţine numai de comunitatea locală, ci are legătură cu activitatea de conservare a naturii la nivelul întregii ţări”, a declarat Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Naţional Vânători. „Am reuşit anul trecut să eliberăm un prim grup, anul acesta un al doilea grup, iar în anii ce vor urma vor mai fi acţiuni de acest gen. Această sarcină grea este împărţită nu este numai meritul nostru, am beneficiat mereu de sprijinul Regiei Naţionale a Pădurilor, al Direcţiei Silvice Neamţ, al comunităţii locale din Crăcăoani, care, fără nici o exagerare, a adoptat aceşti zimbri. Acum zimbrii liberi fac parte din patrimoniul şi mândria locală”.

În Parcul Vânători-Neamţ trăiesc încă şase exemplare la grădina zoologică şi alţi 14 zimbri adulţi, cu trei pui, se află în ţarcul de aclimatizare de 180 de hectare, ce are ca scop acomodarea acestora cu semilibertatea, în ideea ca, treptat, să fie repopulate pădurile Neamţului cu această specie legendară.

„Participăm astăzi la un eveniment important pentru România, punerea în libertate a zimbrilor este un eveniment unic la noi în ţară, foarte important pentru conservarea acestei specii. Noi am participat şi la prima eliberare a lor, am încercat mereu să sprijinim astfel de activităţi, ceea ce vedem noi astăzi, spectaculos, punerea în libertate este de fapt vârful icebergului. În spatele acestui eveniment frumos este o muncă uriaşă, un profesionalism şi o dedicare extraordinară a echipei de la Parcul Vânători Neamţ, cu sprijin de la comunitate şi de la autorităţile locale. Deci, e pe undeva o muncă colectivă uriaşă”, a declarat reprezentantul WWF România.

„Avem o groază de activităţi şi proiecte comune pe care încercăm să le ducem la îndeplinire”, a spus şi prof. Ion Dionisie Savin, directorul Şcolii Crăcăoani. „Încă o dată mulţumesc de invitaţie şi promitem că vom fi alături întotdeauna în ceea ce înseamnă realizarea unei educaţii ecologice în cadrul comunităţii. Aduc salutul domnului primar şi al administraţiei locale şi reiterăm sprijinul pentru tot ceea ce înseamnă activitatea Parcului Naţional Vânători Neamţ în comuna Crăcăoani”.

Unii dintre zimbri eliberaţi anul trecut au făcut pui, semn că s-au adaptat foarte bine în noul habitat. Alte exemplare din cele existente la Vânători îşi aşteaptă rândul pentru a fi eliberate, conducerea parcului luând în calcul şi varianta aducerii unor zimbri din alte zone ale ţării sau chiar din străinătate, prin accesarea altor proiecte cu finanţare europeană.

Cel mai bucuros dintre toţi participanţii de la acţiunea de ieri, de la Chitele, a fost Vasile Busuioc, agentul de teren al Ocolului Silvic care a făcut onorurile eliberării zimbrilor: „Activitatea de astăzi este ca o restartare a celei desfăşurate anul trecut, vom avea în libertate un număr dublu de exemplare. Dar nu vor fi mai greu de monitorizat pentru că ei se vor grupa, le cunoaştem încă de anul trecut preferinţele de habitat şi preferinţele pentru culoarele de trecere. Nu au depăşit zona propusă, bazinul respectiv şi totul s-a desfăşurat în condiţii extraordinare. Şi ne bucurăm foarte mult pentru că este o activitate unică în România. Zimbrii eliberaţi anul trecut se simt foarte bine, o femelă de anul trecut a socializat cu unul dintre masculii din noul grup, i-a ieşit în întâmpinare şi astfel lucrurile au decurs foarte uşor şi frumos spre bucuria tuturor”.