Raport devastator al Consiliului de Administrație al Spitalului Județean

CA - SJU* Raportului privind modul de execuție bugetară la secțiunile „dezvoltare“ și „funcționare“ în anul 2015 constată că Spitalul Județean nu a cheltuit importante sume de bani pe care le avea la dispoziție * Alte constatări se referă la încălcarea legilor privind autorizarea lucrărilor în construcții, a finanțelor publice și a finanțelor publice locale

Membrii Consiliului de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț s-au întâlnit, luni, 8 februarie, la o ședință la care au fost invitați să participe membrii Consiliului Director din cadrul unității spitalicești, pentru a se analiza raportul Consiliului de Administrație, ca urmare a solicitării făcute de către președintele Consiliului Județean Neamț, în luna decembrie 2015.

La ședință au participat trei din cei patru membri ai Comitetului Director – managerul, directorul economic și directorul de îngrijiri medicale – și împreună cu membrii CA au discutat fiecare punct din raport, neînregistrându-se divergențe pe seama conținutului acestora din partea reprezentanților spitalului.

Conform hotărârii adoptate, raportul Consiliului de Administrație referitor la modul de execuție bugetară la secțiunea „dezvoltare“ în anul 2015 constată următoarele:

„a) În anul 2015, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț nu a cheltuit suma de 110.061 lei pe secțiunea «funcționare»;

  1. b) În anul 2015, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț nu a cheltuit suma de 3.967.034 lei pe secțiunea «dezvoltare»;
  2. c) Neefectuarea demersurilor de către spital pentru a comunica Ministerului Sănătății și Direcției de Sănătate Publică Neamț a previziunilor privind execuția bugetară și eventualele disponibilizări pentru prevederea investițională RK – reabilitare și amenajare Blocuri Operatorii, fapt ce a condus la neutilizarea sumei de 3.063.578,22 lei din fondurile alocate de Ministerul Sănătății;
  3. d) Din suma de 719.000 lei destinată cheltuielilor de natura investițiilor, spitalul a cheltuit suma de 412.000 lei, rămânând neutilizați suma de 379.000 lei;
  4. e) Încălcarea art. 26 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor în construcții în momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor pentru data de 12.10.2015 (adresa nr. 28287/09.10.2015);
  5. f) Încălcarea prevederilor art. 4 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice și art. 4 alin. 2 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale la achiziționarea aparatului de radiologie pentru Secția Pediatrie (alocarea bugetară a fost de 100.000 lei, iar angajarea de plată conform facturii 14186 este de 1.073.368,80 lei)“.

Doctorul Lazăr, zgârcit în declarații

Cu un astfel de raport, este puțin probabil că doctorul Ioan Lazăr, manager al Spitalului Județean, va mai putea duce până la capăt mandatul obținut prin concurs pentru o perioadă de 3 ani, până la data de pe 28 august anul acesta.

La ieșirea din ședința cu membrii Consiliului de Administrație, dr. Ioan Lazăr nu a dorit să comenteze situația. „Nu am ce să discut acum, aștept hotărârea Consiliului de Administrație“, a spus Ioan Lazăr. Întrebat dacă a fost adusă în discuție demisia dumnealui, directorul general a completat: „Nu s-a discutat, a fost numai un raport, atât“.

Președintele Consiliului de Administrație, consilierul județean Dan Vasile Constantin, a precizat că au fost făcute demersurile legale pe care le-a solicitat Consiliul Județean. „Am făcut un punct de vedere pe care l-am înaintat președintelui Consiliului Județean. Fac precizarea că acest Consiliu de Administrație nu este organ de anchetă, nu dă verdicte, nu aduce nici un fel de acuzații, ci doar l-a informat pe președintele Consiliului Județean“, a declarat Dan Vasile Constantin.

În plus, acesta a specificat că nu este vizată punctual persoana managerului. „Noi nu aducem acuze domnului doctor Lazăr. Noi vorbim despre întreaga instituție, care înseamnă Spitalul Județean de Urgență, Comitetul Director, manager. Managerul are un contract încheiat pe data de 28 august 2013, cu o valabilitate de trei ani“, a completat Dan Vasile Constantin.

Soluții dinspre Consiliul Județean

Este posibil ca astăzi să se facă publică o eventuală decizie de destituire a managerului Ioan Lazăr de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Independent de acest fapt, președinta Consiliului Județean, Emilia Arcan, dorește derularea cât mai rapidă a investițiilor aflate în impas. „Având în vedere stadiul derulării celor două investiții majore la Spitalul Județean – Blocul operator și modernizarea Secției Pediatrie, la cererea membrilor CA, se va constitui o comisie care să analizeze și să propună soluții pentru realizarea în cel mai scurt timp a acestor investiții. Din comisie vor face parte specialiști din Consiliul Județean și reprezentanți ai proiectantului și executantului“, a declarat Emilia Arcan, președintele Consiliului Județean Neamț.

Mihael BALINT