Pompierii nemțeni, la „foc continuu“ de ziua lor

incendii-pompierii-miristeMilitarii nemțeni au avut marți, 13 septembrie 2016, Ziua Pompierilor din România, o zi plină de misiuni. La „foc continuu“, echipajele de intervenție au fost solicitate să stingă mai multe incendii de vegetație, iar echipa pirotehnică a avut o misiune la Doljești.

Primul apel a fost făcut la ora 11:39 (când parada militară din centrul municipiului Piatra Neamț era în toi). Atunci a fost cerut ajutorul pompierilor la stingerea incendiului ce cuprinsese un depozit de rumeguș din comuna Ceahlău. „La locul intervenției s-au deplasat 7 subofițeri din cadrul Detașamentului de pompieri Târgu Neamț – Garda 2 Poiana Teiului, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă. Pompierii au lichidat incendiul, în urma căruia au ars aproximativ 3 tone de rumeguș și spațiul în care era depozitat. Cauza probabilă a incendiului este autoaprinderea“, a declarat locotenent-colonelul Cătălin Leonte, ofițerul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

A urmat un apel la ora 15:23, prin care s-a semnalat izbucnirea unui incendiu la depozitul de furaje la unei gospodării din Costișa. 10 subofițeri din cadrul Detașamentului de pompieri Piatra Neamț cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanta SMURD au ajuns acolo și au lichidat incendiul, în care au ars depozitul de furaje, un hectar de vegetație uscată și circa 50 metri liniari dintr-un gard de lemn. Cauza probabilă a incendiului este focul deschis în spații deschise.

La ora 16:05 s-a cerut ajutorul pompierilor la Târpești, comuna Petricani. La locul intervenției s-au deplasat 9 subofițeri din cadrul Detașamentului de pompieri Tîrgu Neamț cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și o ambulanta SMURD. În urma incendiului au ars aproximativ 3 hectare de vegetație uscată, din cauza focului deschis în spații deschise.

Aceeași situație la Poiana (Brusturi), de unde a avenit un apel la ora 16:46. Au acționat pentru stingerea incendiului 6 subofițeri din cadrul Detașamentului de pompieri Târgu Neamț cu o autospecială de capacitate medie. În urma incendiului au ars aproximativ 3 ha de vegetație uscată, tot din cauza focului deschis în spații deschise.

Ultimul incendiu a fost anunțat de la Roman, la ora 21:32. Misiunea de stingere a fost derulată de 10 subofițeri din cadrul Detașamentului de pompieri Roman, care au acționat cu două autospeciale de stins incendii. În urma incendiului au ars aproximativ 1.500 mp de vegetație uscată, deșeuri de materiale plastice și carton. Incendiul s-a propagat și la o cultură de soia, care a ars pe o suprafață de 7.000 mp. Cauza probabilă a incendiului este, de-această dată, fumatul în locuri neprotejate corespunzător, după cum a precizat lt.col. Cătălin Leonte.

Misiune asanare pirotehnică

Misiunea pirotehniștilor a avut loc la Buruienești, acolo unde un localnic a găsit muniție și a sunat imediat la 112. Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului de pompieri Piatra Neamț, formată din doi subofițeri, s-a deplasat cu autospeciala pirotehnică și a ridicat un proiectil perforant trasor calibru 76 mm, în vederea depozitării și ulterior distrugerii. „Proiectilul a fost descoperit de un localnic, pe timpul executării unor lucrări de racordare a locuinței la rețeaua de apă a localității. Echipa pirotehnică a verificat zona pe o suprafață de circa 10 mp, utilizând detectorul de metale și nu a mai descoperit niciun element de muniție“, informează ISU Neamț.

*Stână făcută scrum, la Girov

Și prima zi a săptămânii a fost o zi de „foc“ pentru pompierii nemțeni.

La ora 10:01 a fost anunțat un incendiu de vegetație uscată în localitatea Girov. La locul intervenției s-au deplasat 5 subofițeri pietreni cu o autospecială de lucru cu apă și spumă de capacitate medie. Pompierii au lichidat incendiul, în urma căruia au ars aproximativ 2.000 mp de vegetație uscată, din cauza fumatului fără respectarea regulilor.

La ora 14:23, alarma a sunat din nou, de-această dată militarii de la Detașamentul de pompieri Piatra Neamț fiind chemați să stingă incendiul izbucnit la o stână și extins la vegetația uscată din apropiere, din satul Gura Văii, tot în comuna Girov. „La locul intervenției au acționat 6 subofițeri cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă. Pompierii au lichidat incendiul, în urma căruia au ars o anexă construită din lemn acoperită cu carton bituminat, în suprafață de 20 mp, circa un metru cub lemne de foc, circa 80 kg brânză și aproximativ 3,5 ha vegetație uscată. Cauza probabilă a incendiului este un aparat de gătit improvizat“, potrivit ofițerului de presă.

Tot luni, 12 septembrie, la ora 12:23, la Dispeceratul ISU – Ambulanță Neamț a fost anunțat, prin apel la 112, că o persoană în vârstă de 93 de ani, din municipiul Roman, a căzut în beciul locuinței. La locul intervenției s-au deplasat 6 subofițeri din cadrul Detașamentului de Pompieri Roman cu o autospecială de capacitate medie. Pompierii au intrervenit pentru acordarea primului ajutor medical și degajarea vârstnicului din beci. Persoana a fost preluată de un echipaj de ambulanță și transportată la Centrul de Primire a Urgențelor Roman.

Cristina IORDACHE