În accesarea fondurilor europene nerambursabile alocate pentru modernizarea exploatatiile pomicole, fermierii trebuie să țină cont că exista câteva specii de pomi fructiferi eligibile pentru finanțare mai bine punctate. Ca pomi fructiferi, la finanțare europeană intră speciile: măr, păr, gutui, prun, cireș, vişin, cais, piersic, nectarin, nuc, migdal, alun și castan. La categoria arbuşti fructiferi intră: coacăzul negru, coacăzul roşu, coacăzul alb, agrişul, zmeurul de grădină, afinul de cultură, murul de grădină, murul cu ghimpi sau fară, măceşul, socul negru, trandafirii pentru petale, lonicera caerulea, cornul, cătina, scorușul negru , la care se adaugă căpșunul.
Aceasta măsura de finanțare europeană vizează creşterea competitivităţii, diversificarea producţiei, precum și creşterea calităţii produselor obţinute şi îmbunătăţirea performanţei exploataţiilor pomicole.
*Punctajul proiectelor
În calcularea punctajelor pentru proiectele cu finanțare europeană se va ține cont și de specia pomilor fructiferi, cel mai bine punctate fiind speciile piersic, nectarin, cais -10 puncte, arbuști fructiferi-8 puncte , cireș -6 puncte, măr – 4 puncte.
Punctajul se acordă proporțional în situația în care specia prioritară este majoritară din punct de vedere al dimensiunii economice în totalul dimensiunii economică a plantațiilor pomicole propuse prin respectivul proiect.
Totodată, punctajul proiectului de finanțare va fi stabilit și în funcție de sistemul de cultură: superintensiv ori spații protejate -15 puncte, intensiv -10 puncte, ecologic -7 puncte.
*Proiecte cu valori de la 100.000 la 900.000 euro
Sprjinului nerambursabil alocat pentru investiții în exploațatii pomicole depinde de dimensiunea economică a fermelor pomicole.
Pentru fermele mici, intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși 100.000 euro alocație pentru achizitii simple; 300.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție , pentru achiziția de utilaje, înființare ori reconversie plantații pomicole, 450.000 euro pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole, pe traseul productie, procesare și comercializare.
La fermele medii, intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși 200.000 euro pentru investițiile care presupun achiziții simple; 600.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de productie pentru achiziția de utilaje, înființarea ori reconversia plantațiilor promicole. Valoarea maximă de 900.000 euro pe proiect se alocă pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat –producție, procesare, comercializare- realizat la nivelul exploatației pomicole.
Pentru obținerea materialui de înmulțire și a materialui de plantare fructifer, sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depăși: 600.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție, prin achiziția de utilaje și înființarea plantațiilor pomicole.
Tina CONDREA