”Pomana UE”, ținută din scurt

arcan inspectie

Vicepreședintele Emilia Arcan în inspecție incognito la Depozitul Podoleni
”Până la sfârșitul anului, alimentele vor ajunge la fiecare beneficiar!”
* Atât primirea cât și distribuția sunt în grafic
* Vicele Arcan îi avertizează încă o dată pe primari ca distribuția finală să fie corectă

Salaiații CJ implicați în distribuirea alimentelor din programul PEAD (așa-numita ”pomană UE”) au avut vineri o surpriză: cu puțin timp înainte de prânz s-au trezit cu o inspecție la Depozitul de la Podoleni făcută de vicepreședintele CJ, Emilia Arcan, cea care supervizează pe Neamț această acțiune.
”Am fost mulțumită de ce am găsit și asta înseamnă că oamenii au înțeles că nu e de joacă. Am urmărit să văd cu ochii mei cum sunt asigurate condițiile de depozitare și igienă, cele de pază dar și respectarea mecanismului și graficului de distribuție. Dacă ne vin la timp, așa cum ni s-a promis, alimentele restante și dacă drumurile rămân practicabile, până de sărbătorile de iarnă livrăm în toate localitățile din Neamț toate produsele”, a precizat Arcan.
Până în acest moment, la Depozitul din Podoleni au venit cantitățile totale de ulei, făină albă, paste făinoase, mălai, zacuscă, roșii în suc propriu și miere. S-au primit, de asemenea, mare parte din cantitățile de zahăr și conserve de carne, diferențele la aceste două produse fiind anunțate pentru finalul lui octombrie și începutul lui noiembrie. ”În acest moment, aceste restanțe nu ne încurcă. Pentru că zilnic, în funcție de graficul stabilit și de cantitatea maximă care poate fi transportată, stabilim cantitățile și le transportăm pe rutele din județ. Acum avem pe stoc cantități din toate produsele cu care ne putem face treaba, per total alimente, încă vreo două săptămâni. Am livrat deja cantitățile totale pentru 15 localități. Dintre acestea, trei sunt orașe: Roman, Târgu Neamț și Bicaz. La Piatra Neamț am livrat doar parțial, pentru că așa ne-a rugat municipalitatea, din cauza lipsei unui depozit foarte mare, aici fiind foarte mulți beneficiari, deci și cantități mari. Cu Primăria Piatra Neamț am stabilit, de comun acord, un grafic săptămânal care acoperă produsele pentru câte 1000 de beneficiari. La Roznov nu am dat însă, dar avem o strategie – care ține cont și de eventuala înrăutățire a condițiilor meteo – prin care lăsăm mai pe final localitățile apropiate de Piatra Neamț, mai ales cele amplasate la drumul național”.
Vicepreședintele CJ Neamț a făcut din nou un apel la primari și la angajații din primăriile nemțene să trateze foarte serios distribuția finală a ”pomenii UE”, punând accent pe o bună organizare care să evite aglomerațiile și busculadele și, de asemenea, ”să nu mai existe cazuri în care vreun cetățean care se află pe lista de beneficiari să nu primească aceste produse sau să primească alte cantități”.

“Oamenii să știe cantitățile care pleacă de la CJ”

Programul PEAD 2013 – 2014 este derulat la nivel național de APIA, iar în fiecare județ este coordonat de Consiliul Județean care primește centralizat alimentele și apoi le redistribuie la primării care, la rândul lor, fac distribuția finală pe fiecare persoană în parte.
Emilia Arcan a insistat ca autoritățile locale din județ să informeze corect și din timp populația despre cantitățile de alimente ce vor fi primite de fiecare beneficiar: ”Am cerut ca la toate primăriile să se afișeze fiecare cantitate în parte. Printr-o bună informare prevenim orice problemă. Oamenii trebuie să știe că, la Neamț, vor primi după cum urmează, pentru fiecare beneficiar: făină albă – 14 kg, mălai – 7 kg, paste – 0,5 kg (o pungă), ulei – 4 l, roșii în suc propriu – 0,8 kg, zacuscă – 0,4 kg (1 borcan), carne porc conservă – 0,9 kg (3 cutii), miere – 0,250 kg (1 borcan), zahăr – 2 kg. De asemenea, cu riscul de a plictisi, subliniez, aceste cantități sunt pe persoană, în familiile cu mai mulți beneficiar primind fiecare în parte ce am spus mai devreme”.
Dacă un intervin sincope în graficul stabilit de Consiliul Județean, ar fi prima dată când alimentele UE ajung la beneficiar până la terminarea anului.

Daniel VINCA

 

“Beneficiarii trebuie să știe că au acest drept”

Emilia Arcan a insistat asupra importanței informării din timp a celor care pot primi aceste alimente. ”Ar fi păcat de Dumnezeu ca niște oameni care au probleme să nu primească ceea ce li se cuvine din cauza birocrației. Îi rog pe angajații din primării să îi anunțe din timp pe toți cei care sunt îndreptățiți să ia aceste produse”, e apelul vicelui de la CJ.
Potrivit legislaţiei în vigoare, categoriile de persoane cărora li s-a instituit un drept privind alocarea de ajutoare alimentare sunt: familiile şi persoanele singure care au stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim; șomerii înregistraţi, potrivit prevederilor Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.
De asemenea, beneficiari sunt și pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi, obţinute din pensie, sau după caz din pensii cumulate, se află sub 400 lei/lună; persoanele cu handicap grav şi accentuat – adulţi şi copii – neinstituţionalizate; invalizii, veteranii şi văduvele de război, persoanele care au efectuat stagiul militar, în anii 1950-1961, într-o unitate de muncă, persoanele persecutate din motive etnice în perioada 1940-1945, eroii martiri şi luptătorii la Revoluţia din 1989; persoanelor beneficiare ale unui ajutor pentru soţul supravieţuitor, ale căror venituri cumulate, obţinute exclusiv din aceste legi, sunt sub 400 lei/lună.